fbpx
Nieuws

70 procent verwacht daling omzet

Installateurs werken door, maar gaan wel flinke omzet mislopen door de coronacrisis. Zo’n 70 procent van de ondernemers verwacht een directe daling van de omzet.

Uit een poll van Installatie.nl blijkt dat een merendeel van de deelnemers (70 procent) een omzetdaling verwacht. De helft van deze groep installateurs verwacht dat deze daling onder de 15 procent blijft. Een derde van de ruim 100 deelnemende installateurs ziet (nog) geen daling.

“Omzet zakt terug naar 80-85 procent”

Techniek Nederland onderzocht hoe het bij de grote en middelgrote bedrijven zit (103 bedrijven met meer dan 25 medewerkers). Dit doet de branchevereniging elk kwartaal. Het vorige kwartaal groeide de branche in omzet en resultaat nog met enkele procenten. Ook hier verwacht 70 procent een omzet en resultaatdaling van 5 procent of meer. Twintig procent verwacht het tweede kwartaal ook echt verlies te maken.  De inleners zijn vooral het personele kind van de rekening. Daar wordt afscheid van genomen. 40 procent zegt afscheid te nemen van monteurs. Daar tegenover staat 40 procent die zegt monteurs aan te willen nemen. Voor de coronacrisis zaten álle installatiebedrijven te springen om arbeidskrachten.

De nieuwbouw heeft het minst last van de coronacrisis. In de woningbouw noteert in het onderhoud en renovatie de grootste terugval, net als in de utiliteit.

Analyse van installatiemarkt

Rühl Haegens en Molenaar, het adviesbureau van Installatie.nl blogger Stefan van Maasakkers heeft net de Benchmarkt 2019 afgerond; een groot kwalitatief onderzoek onder 90 installatiebedrijven. In het aprilnummer van Installatie en Sanitair hiervan een verslag.

Ondernemers eerst vaak pessimistisch

Welke impact heeft de coronacrisis volgens Van Maasakkers op de installatiemarkt? “Aan het begin van de coronacrisis heeft Techniek Nederland een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de installatiebranche omzetverliezen verwacht van meer dan 50 procent. In eerste instantie zijn ondernemers vaak wat pessimistischer dan te positief. We zitten nog middenin de storm. Toch merken we dat ondernemers nu wat meer gaan relativeren. Iets meer vooruit gaan kijken, in plaats van leven in de waan van de dag. Natuurlijk zullen de omzetten afnemen. Maar wat wij nu terug horen van onze klanten is dat die omzet terugzakt naar zo’n 80 tot 85 procent. Het belangrijkste is nu om te anticiperen op wat er gebeurt. En de juiste stappen te nemen om deze tijd het hoofd te bieden.”

Orderportefeuilles

Hoewel de orderportefeuilles nog vol zitten verwacht Van Maasakkers dat werk over een langere periode uitgesmeerd gaat worden. “Dus dat de opdrachten bijvoorbeeld niet in 15 of 16 maanden gedaan moeten worden maar in 19 of 20 maanden. Werk wordt uitgesteld.” De bedrijven in het onderzoek van Techniek Nederland zien de orderportefeuille in maanden met een halve maand verminderen naar 7,6 maanden.

“De echte klap komt nog”

Voorzitter Doekle Terpstra denkt dat de werkelijke stemming binnen de technieksector nog niet volledig doorklinkt in de cijfers. “De gevolgen van de crisis zijn nog niet eens volledig zichtbaar in deze cijfers. In het tweede kwartaal teren wij nog op projecten die vóór de crisis zijn verstrekt. Ik maak me zorgen dat de echte klap nog moet komen.”

Lees hier het dossier coronacrisis van Installatie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.