fbpx
Nieuws

Aandacht voor meisjes in de techniek

Op dit moment is maar 3 procent van de technische vakmensen in Nederland een vrouw. Techniek Nederland vestigt daarom vandaag, op Girls’ Day, de aandacht op de mogelijkheden voor vrouwen in de technieksector.

Doekle Terpstra, voorzitter van de techniekkoepel: “Meisjes die de komende jaren een opleiding kiezen, hebben de sleutel in handen. Ze zijn van cruciaal belang voor de toekomst van de techniek en voor de toekomst van ons land. Kunnen we het aandeel vrouwen in de techniek optrekken naar 20 procent, dan hebben we het tekort aan vakmensen opgelost.”

Kiezen voor techniekopleiding

De opmars van de meisjes lijkt in het beroepsonderwijs al te zijn ingezet. Tussen 2013 en 2020 is het aantal meisjes dat begon aan de mbo-opleiding installatietechniek bijna drie keer zo groot geworden. In het schooljaar 2013/2014 gingen 373 meisjes van start, in het schooljaar 2020/2021 zijn dat er al 936.

Terpstra vindt dat hoopgevend: “We moeten jongens én meisjes duidelijk maken dat van alle sectoren de installatiebranche waarschijnlijk het beste loopbaanperspectief biedt. Het vak wordt breder, innovatiever en digitaler. Zwaar materiaal maakt steeds meer plaats voor slimme techniek. En ondertussen neemt de maatschappelijke betekenis snel toe. De energietransitie is onuitvoerbaar zonder techniek, voor innovaties in de gezondheidszorg geldt hetzelfde. Voor meisjes zijn er kansen als installatiemonteur, maar óók als adviseur, ontwerper en data-analist.”

Geen dag spijt

Willow Koomen (18) is sinds kort werkzaam in de techniek. “Ik twijfelde tussen techniek en zorg. Ik volgde een opleiding apothekersassistent maar een hele werkdag stilzitten bleek niets voor mij. Ik wilde iets actievers doen.” Willow koos voor een opleiding installatietechnicus en heeft er geen dag spijt van gehad. “Het werk is elke dag anders. Je werkt samen in een leuk team én je ziet dagelijks het resultaat van je werk. Ik zou niet anders meer willen dan dit.”

Enorme mogelijkheden

Romy Vlierman (19) is trainee werkvoorbereider bij Heijmans. Ze volgt een opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam waar leren en werken hand in hand gaan; een dag per week naar school en vier dagen (betaald) werken in de praktijk. Romy is enthousiast over het werk én over haar carrièreperspectief. “Het werk is dynamisch, geen dag is hetzelfde. Er zijn enorme mogelijkheden. Over een jaar of vijf hoop ik in de technieksector te werken als projectleider of projectmanager. Met een technische opleiding kun je alle kanten op, ik raad het echt iedereen aan.”

Girls’ Day

Girls’ Day is bedoeld om meisjes tussen de 10 en 15 jaar enthousiast te maken voor technische opleidingen en beroepen. De dag is een initiatief van VHTO, het expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT. In verband met de coronamaatregelen vinden dit jaar alle evenementen in het kader van Girls’ Day online plaats.

1 reactie op “Aandacht voor meisjes in de techniek

  1. jos schreef:

    Er is een achterstand van minimaal 10 jaar in technische mensen , dus er is heel veel werk aan de winkel voor goede beroepsopleidingen. Zolang we nog teveel afhankelijk zijn van Oostblokkers blijft het behelpen met het aantal vakmensen in Nederland .Om b.v. de doorstroming in de woningsector op gang te krijgen zijn komende decennia alleen al heel veel vakmensen nodig .Hoe met minder technische mensen o.a. toch veel betaalbare huizen te bouwen? Veel betaalbare systeembouw toepassen en daarop het premiesubsidie-stelsel uit het verleden op toepassen . Je koopt een woning en krijgt als je de woning b.v. 10 jaar niet verkoopt een gedeelte van de aankoopsom terug , werd door veel gemeenten met rijksubsidie toegepast in de jaren 90 jaren .Op deze manier zorg je ervoor dat vooral jonge mensen weer een betaalbaar huis kunnen kopen en later kunnen doorstromen naar een duurder huis .Er zal op deze manier dus door het nieuwe komende kabinet weer veel geld geleend moeten worden om de woningmarkt op gang te krijgen .Of dat nog lukt in deze zware crisistijd ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.