fbpx
Nieuws
BENG, zonnepanelen, pv-panelen

NWEA, Holland Solar en Energie-Nederland hebben een agenda met beleidsaanbevelingen opgesteld die is aangeboden aan informateur Mariëtte Hamer en de Tweede Kamer. Daarin wordt vol ingezet op elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, zoals wind- en zonne-energie.

In de agenda staan vier punten waar het komende kabinet aandacht aan moet besteden:

 1. snellere elektrificatie van met name de industrie
 2. groeimogelijkheden voor zon en wind
 3. een eerlijkere belasting van energiedragers
 4. meer investeringen in de energie-infrastructuur.

Elektrificatie

Voor elektrificatie van de industrie, vervoer en de gebouwde omgeving is extra aanbod nodig aan CO2-vrije elektriciteit. In het advies wordt gepleit voor beleidsmatige en fysieke ruimte voor groei van de opwek. Volgens de organisaties zijn de kosten van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen al bijna gelijk met die uit de fossiele brandstoffen (kolen- of gascentrales). Alleen industriële inzet van elektriciteit voor bijvoorbeeld hoge temperatuur-processen zou nog wel duurder zijn dan aardgas. Daarom pleiten zij voor een specifiek steunmechanisme, voor de warmtetransitie, groei van duurzame elektriciteitsinzet en elektrolyse.

Uiteindelijk moet energie uit de weersafhankelijke bronnen wind en zon jaarrond voor een volledig duurzame en zekere energielevering zorgen. Hiervoor is een goede planning en ondersteuning van flexibiliteitsopties zoals opslag en vraagsturing nodig.

Duurzame elektriciteit wordt nu per energie-eenheid zwaarder belast dan bijvoorbeeld aardgas. Dat moet volgens het plan zo snel mogelijk recht getrokken worden, onder andere ten behoeve van de warmtetransitie. Duurzame elektrificatie zou pas mogelijk zijn bij een forse uitbouw in het elektriciteitsnet. In de aanbevelingen staat dat dit pro-actief ter hand moet worden genomen, zonder te wachten op concrete projecten.

Lees hier de volledige brief.

2 reacties op “Advies aan nieuw kabinet: meer elektriciteit

 1. Ad van Dortmont schreef:

  GroenLinks, PvdD, D66, CDA, Urgenda, TransitieMotor, adviseurs, bouwers, consument en boer, schrap aub PV-zonstroompanelen uit #regeerakkoord en #RES.

  En ook “de” inefficiënte warmtepomp met ventilator-luchtbron, en zonboilers.

  > Promoot PVT-ZONPANELENBRON. Die levert op zelfde oppervlak waar PV alleen stroom levert, zowel STROOM (PV) als WARMTE/KOUDE (T) voor warmtepomp.

  PVT onttrekt warmte/koude UIT BUITENLUCHT via radiateuren achter de zonstroompanelen.
  OOK IN DONKER, zonder geluid.

  PVT wetenschappelijk aangetoonde efficiency 5.6.
  “De” warmtepomp met brom luchtbron die overheid promoot efficiency 3.5.

  > Met hun systemen 2x TE VEEL ZONSTROOM-AKKERS en WINDMOLENS OP LAND.
  Hierdoor geen ruimte voor DUURZAME LANDBOUW, HOUTSNIPPERWINBOS en nieuwe (HOUTSNIPPER) WONINGEN.

  >> PVT kan oud en nieuw gebouw energie-neutraal, zelfvoorzienend of energie-leverend verwarmen.

  >> PVT 2x MINDER STROOM nodig.
  Na 15 jaar €3000 GOEDKOPER dan “de” warmtepomp, ventilator-luchtbron, zonstroompanelen.

  >> Met PVT niet 32 Twatt in Regionale Energie Strategieën nodig, maar 2x MINDER ZONAKKERS, WINDMOLENS op land, waterstof, geothermie

  Deel aub:
  https://www.linkedin.com/pulse/stemwijzer-stop-pv-zonpanelen-en-promoot-voor-stroom-ad

 2. NicoG schreef:

  Beste Ad,
  Met zoveel niet onderbouwde beweringen kan ik je moeilijk volgen, laat staan accepteren wat je aandraagt.
  Graag meer verduidelijking.
  Voorbeeld: als je in de zomer wilt koelen, dan breng je de warmte via de warmtepomp naar de PVT panelen. Het rendement van de PV-panelen zal daarmee drastisch dalen. Hoeveel is dat? Hoe wordt dat gecompenseerd?
  Hoe kun je in de winter de sneeuw/rijp van je PV-panelen af laten smelten, als je de warmte daaraan onttrekt om die naar de woning te brengen? Hoeveel rendement kost dat? Hoe wordt dat gecompenseerd?
  Ik ben geïnteresseerd in reële rekensommen. Loze beweringen zonder onderbouwing zoals ik in jouw stuk lees (2x teveel zonneakkers, € 3.000 goedkoper) leg ik naast me neer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.