fbpx
Nieuws

Wie levert afleverset stadsverwarming?

De herziening van de Warmtewet houdt de gemoederen bezig. Begin juli heeft de minister van Economische Zaken een herziening voorgesteld die moet leiden tot een beter functionerende bescherming van gebonden consumenten die te maken hebben met een monopolist als warmteleverancier van stadsverwarming. Nu zijn consumenten die niet tevreden zijn over hun leverancier vaak met handen gebonden aan de partij die stadswarmte levert. Het kabinet wil de voorwaarden scheppen voor meer toetreders, en dus marktwerking.

De Warmtewet beschermt huurders onvoldoende: dat is de reden voor herziening. Huurders betalen  te veel, zowel bij stadsverwarming als blokverwarming. Daarnaast is het onmogelijk om zonder hoge kosten van het warmtenet te worden afgekoppeld wanneer consumenten willen overstappen op een alternatief. Ook heeft de consument onvoldoende garanties over de duurzaamheid van restwarmte.

Afleverset

In het voorstel voor herziening staat dat de afleversets voor stadsverwarming ook onder verantwoording komen te staan van de energieleverancier. In de huidige situatie is het zo dat uitvoerend installatiebedrijven verantwoordelijk zijn voor plaatsing en onderhoud aan deze wisselaars, doorgaans in de woningen van de stadsverwarmingsklanten. Uneto-VNI vindt dat deze herziening de marktwerking beperkt of zelfs tegengaat, ten nadele van installatiebedrijven. “De keuze voor een centraal gereguleerde markt geeft energieaanbieders de ruimte en ontmoedigt innovatie en nieuwe aanbieders”, aldus de brancheorganisatie, die vreest dat de kwaliteit van de installatie in het geding komt. Uneto-VNI tekent bezwaar aan tegen de herziening, en roept belanghebbende branchepartijen op om te reageren op het herzieningsvoorstel. Dit kan via de internetconsultatie van het ministerie, via deze link. Dit kan tot 17 augustus.

 

3 reacties op “Wie levert afleverset stadsverwarming?

  1. Roland van Leusden schreef:

    Afleversets zijn de melkkoe van de warmte leverancier , de gebruiker betaald de set terug in 4 tot 5 jaar terwijl sets probleemloos 15 jaar mee gaan zonder enig onderhoud.

  2. Rien De Rijcke schreef:

    De SVP hier in Purmerend is een monopolist zij hanteren de maximale tarieven.
    Ik ben op zoek naar alternatieven maar de SVP rekent bijna €3000 om je af te
    sluiten van de stadsverwarming .
    Je mag ook geen eigen aflever zet meer laten installeren.
    Het wordt tijd dat de ACM ingrijpt en de wet veranderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.