fbpx
Nieuws

Asbestdaken verboden in 2024

Asbestdaken verboden in 2024

Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Dat betekent dat gebouweigenaren deze daken voor die tijd en op eigen kosten moeten laten verwijderen.

 

‘Verbod noodzakelijk’

Het verbod was een voorstel van staatssecretaris Wilma Mansveld. Begin deze week stemde de ministerraad in met het idee. “We moeten dit risico serieus nemen en aanpakken. Ik wil voorkomen dat mensen worden blootgesteld aan asbestvezels. Recente branden waarbij asbestdeeltjes in woonwijken terechtkwamen, onderstrepen de noodzaak van een verbod”, aldus Mansveld.

 

Agrarische sector

Het verbod geldt alleen voor asbesthoudend materiaal dat in contact staat met de buitenlucht, bijvoorbeeld in golfplaten en dakleien. Ruim driekwart van deze asbestdaken is te vinden in de agrarische sector. Eigenaren van asbestdaken zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest. Er komt hiervoor per 1 januari 2016 een subsidieregeling. Hiervoor is minimaal €75 miljoen beschikbaar. Eerder werd het vervangen van asbestdaken door zonnepanelen al fiscaal aantrekkelijk gemaakt. Asbest in gebouwen, zoals asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit, wordt niet verboden.

1 reactie op “Asbestdaken verboden in 2024

  1. Ijsbrandt schreef:

    En dan te bedenken dat we vroeger allemaal een schuurtje met van die golfplaten in de tuin of volkstuin hadden staan. Wel prettig dat er voor asbestverwijdering een subsidieregeling voorhanden is. Ik ga ervan uit dat ook voor isolatiemateriaal onder de dakbedekking in de toekomst een andere oplossing wordt geleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.