fbpx
Nieuws

Sportclubs verstoken onnodig veel gas

Sportclubs verstoken onnodig veel gas

Het gasverbruik bij sportverenigingen kan fors terug. Dat concludeert Nuon na een onderzoek onder amateurverenigingen in Nederland.

Het besparingspotentieel middels kleine ingrepen ligt volgens het energiebedrijf al tussen de 10 en 15 miljoen euro, die grotendeels al te bereiken is door goede afstelling van de cv-installatie, isolatie van leidingen en bewustwording van energieverbruik bij de leden. Nuon analyseerde het energieverbruik, en de financiële situatie bij 50 verenigingen, en interviewde hiervoor ook leden en vrijwilligers. Het onderzoek is te downloaden onderaan dit artikel.

sportclubEnergielasten stijgen

Bij sportclubs vormen energiekosten gemiddeld 15 tot 20 procent van de begroting. Gemiddeld gaat het volgens Nuon per club om ongeveer 15.000 euro aan energiekosten per jaar. Gezamenlijk verbruiken de sportclubs in 12000 gebouwen jaarlijks 228 miljoen kubieke meter aardgas.

Hoewel tweederde van de 25.000 sportverenigingen in Nederland financieel gezond is, is bij een derde van hen de afgelopen jaren de financiële situatie verslechterd. Dit heeft te maken met minder sponsorinkomsten en hogere lasten. Deze situatie leidt vaak tot hogere contributies. De accommodatie is de grootste kostenpost voor sportverenigingen.

Voorbeeld van sportclub

Verwarming en warm water zijn grote kostenposten. Veel verenigingen kampen met een hoog piekverbruik van warm tapwater bij bijvoorbeeld trainingsavonden. Dit maakt investeringen in pelletketels, zonneboilersystemen of gasboilers interessant. Hier een voorbeeld daarvan uit vakblad Installatie en Sanitair. Bij voetbalvereniging Den Ham werd 26000 m3 gas bespaard door een nieuwe duurzame installatie.

Laag hangend fruit

Volgens Nuon zijn isolatie, inregelen van de bestaande cv-installatie, verlichting, vervanging van verouderde keukenapparatuur, de installatie van meetapparatuur voor bewustwording en het investeren in duurzame energie de belangrijkste punten waar winst uit gehaald kan worden.  Hoewel financiering van investering in duurzame energie voor veel clubs een probleem is, constateert Nuon dat verenigingen de potentie hebben om op creatieve wijze bronnen aan te boren, en kunnen profiteren van grote zelfwerkzaamheid onder de leden.

Tips:

-maak energieverbruik inzichtelijk door te meten

-deel energieverbruik met de leden en geef bespaartips

-isoleer daken, gevels en plaats dubbel glas

-laat cv-installatie goed inregelen

-isoleer leidingen

-vervang verouderde koelkasten en vriezers

-maak verlichting energiezuinig

-bij verduurzaming: zonnepanelen, zonneboilers, pelletverwarming

-hergebruik energie uit douchewater middels douche-wtw

Download hieronder het onderzoek

1 reactie op “Sportclubs verstoken onnodig veel gas

  1. […] met het intensief gebruik van gebouwen, maar ook warm water tijdens trainingsavonden. Hier is vaak veel winst op te behalen. De subsidie is beschikbaar voor tal van maatregelen zoals LED verlichting, isolatie, zonnepanelen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.