fbpx
Nieuws

‘Baangarantie voor 40.000 vakmensen’

De bouw trekt aan en staat te springen om nieuwe vakmensen. Zo zeer zelfs, dat jongeren die kiezen voor de bouw, gegarandeerd werk vinden. Dat zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

40.000 jongeren nodig

“De komende vijf jaar willen we graag dat 40.000 jongeren kiezen voor de bouw. Elk jaar dus 8.000”, zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. “De vooruitzichten zijn uitstekend: de economie draait op volle toeren, er is een groeiende vraag naar woonruimte, terwijl er veel gebouwd en gerenoveerd worden aan schoolgebouwen, zorgvastgoed en infrastructuur, in alle soorten en maten.”

Veel werk

Volgens Verhagen is een baan in de bouw weer aantrekkelijk. “Nu de crisis echt verdwenen is, kunnen we zelfs een werkgarantie geven: er is weer enorm veel te bouwen in Nederland. Dat is geen wens of voorspelling, maar een feit.” Daarnaast ligt er veel werk in de onderhouds- en renovatiemarkt. En ook op infragebied is er volgens de voorman van Bouwend Nederland nog veel te renoveren en vervangen.

Ontwerp en planning

Behalve technische vakmensen is er ook behoefte aan deskundigen op het gebied van ontwerp en planning. “We roepen een nieuw kabinet dan ook op om meer te investeren in de kwaliteit van beroepsonderwijs en hoger onderwijs. Scholen moeten zelf ook de faciliteiten bieden door te investeren in goede praktijklokalen en actuele beroepsvoorlichting.”

Jongeren die geïnteresseerd zijn in de bouw, kunnen op zaterdag 20 mei, de Dag van de Bouw, een kijkje nemen bij één van de 130 deelnemende projecten.

2 reacties op “‘Baangarantie voor 40.000 vakmensen’

  1. Hans schreef:

    Ik ben heel benieuwd hoe Bouwend Nederland die garantie vorm wil geven. Klinkt mooi. En van mijn moeder heb ik geleerd dat als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat het waarschijnlijk ook.

    De leden van Bouwend Nederland nemen al jaren niemand meer aan. Flex in de vorm van zzp-ers en uitzendkrachten zijn de norm. Er is sprake van een zeer lichte stijging van het aantal banen. Dat was 1% in het laatste jaar.

    Tot nu toe verschuilt men zich achter allerlei redenen waarom er geen personeel aangenomen wordt. Het ontslagrecht moet op de schop, de wwz moet weg, het tweede jaar loonbelasting bij ziekte, de dure bouw cao etc etc

    Dus baangarantie? Van het uitzendbureau dan denk ik. Meer een vage toespeling. Of vergis ik me en komt er echt een garantie?

  2. […] de technische installatiebranche 100 procent baangarantie hebben. De komende jaren zijn er zo’n 40.000 vacatures te verwachten, waarvan de helft in de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.