fbpx
Nieuws

Badkamer liever casco opleveren

Utrechts Badkamer-centrum.nl naar Bad in Beeld

Installateurs verwachten dat kopers van nieuwbouwwoningen hun huis vaker casco laten opleveren. Dit geeft hen de vrijheid om op eigen initiatief een badkamer te selecteren en te laten plaatsen.

Dit blijkt uit het onderzoek ‘Spetterend Sanitair 2025’ van Stichting Verwarming en Sanitair, uitgevoerd door USP Marketing Consultancy. De belangrijkste reden voor woningeigenaren om de sanitaire ruimte in hun nieuwbouwwoning casco te laten opleveren, is dat zij zo de ruimte precies kunnen afbouwen zoals zij willen (48%). De prijs van de badkamer die in de nieuwbouw wordt aangeboden, en zelfbouw zijn andere argumenten voor casco-oplevering.

Casco sanitaire ruimtes (ook wel ruimtes met afgedopt leidingwerk genoemd) komen regelmatig voor. In 2018 had zo’n 37% van alle nieuwbouwhuizen een casco badkamer. Van de installateurs denkt 39% dat het aandeel casco opgeleverde sanitaire ruimtes gaat stijgen.

Zelf afbouwen

De vrijheid om buiten het keurslijf van ontwikkelaar of aannemer een badkamer te bouwen is de belangrijkste reden van de casco oplevering (48%) was: omdat ze de ruimte daardoor precies konden afbouwen zoals ze zelf wilden. Bijna een derde van de mensen denkt dan ook nog eens goedkoper uit te zijn (29%). Desondanks komt het ook vaak voor dat een uiteindelijk zelf gekozen badkamer duurder uitvalt.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Stichting Verwarming en Sanitair. De onderzoeksresultaten worden gepresenteerd op het gelijknamige congres op 29 oktober 2019 in Mereveld in Utrecht. De Stichting, een samenwerking tussen fabrikanten en groothandelaren, stopt ermee, en sluit af met het congres.

8 reacties op “Badkamer liever casco opleveren

 1. jos schreef:

  Het casco op laten leveren van een badkamer door toekomstige bewoners heeft te maken met hoge bedragen die projectontwikkelaars/aannemers rekenen d.m.v. stelposten om opgelopen tegenslagen tijdens bouwwerkzaamheden enigszins recht te breien, maar uiteindelijk als je als toekomstig bewoner alle uren berekend die je zelf bezig bent om vakman te regelen , materiaal te regelen etc , ben je duurder uit .
  Veel consumenten kopen hun tegels en sanitair tegenwoordig bij stunters op internet , moet je het zelf ophalen .De vakman die dan ingehuurd wordt , krijgt alleen z,n uren betaald en aansluit/bouwmateriaal , krijgt vaak een tekening in z,n handen geduwd , gemaakt in de showroom van de internet-stunters vaak door verkopers aan de hand van een schets van de consument .Meeste verkopers (voormalig meubel/auto/vloerbedekking etc . verkopers ) bij internet-stunters zijn vaak jonge mensen die zelf nog nooit een badkamer hebben gemaakt . Daar gaat het vaak fout , men levert materialen aan de klant die in de praktijk niet kunnen worden gebruikt , tegels worden vaak tekort berekend in m2. Wie krijgt dan de gevolgen in z,n schoenen geschoven .Jawel ,de ingehuurde vakman kan alle onstane ellende (van tekort aan tegels ,ophalen/omruilen, veranderen sanitair-aansluitingen etc. ) weer rechtbreien , en als deze vakman later dan met een extra uren/materiaal factuur komt dan zijn de consument en de internet-stunter niet thuis, bij de consument is vaak het budget van het bouwdepot al overschreden en die gaat terugwijzen naar de internet-stunter om onder de extra kosten uit te komen . Conclusie: Je kunt als vakman vaak geld meebrengen .In deze tijd ben je daar als vakman snel klaar mee.

 2. sander schreef:

  Ik moet eerlijk zijn, wij hebben diverste projecten waarbij wij casco op moeten leveren omdat de toekomstig bewoners denken goedkoper te zijn. echter blijkt dit veelal duurder uit te vallen. We hebben bij een aantal woningen zelfs de vraag gehad of we niet alsnog voor dezelfde prijs de badkamer standaard af kunnen monteren.

  Ik denk dat wanneer men zelf een die handige oom of neef laat komen, en je goed kan shoppen bij de prijs stunters op internet wel goedkoper uit kan zijn. Laat je een aannemer of loodgieters bedrijf komen ben je , gezien onze ervaring en feedback, altijd (veel) duurder uit.

  • jos schreef:

   Beste Sander,

   Eigen familie zwart laten werken is altijd goedkoper , daar kan geen vakman tegenop, maar een vakman is vaak verzekerd bij schade en familie niet en rechtsbijstand op eigen familie afsturen bij oplevering badkamer zal niet snel gebeuren .Tegenwoordig is het voor veel mensen een sport om bij elk meningsverschil bij oplevering van een badkamer direct te dreigen met Rechtbijstand of al direct Rechtsbijstand in te schakelen om zo de eindfactuur niet geheel te behoeven te betalen .

 3. piet belcrum schreef:

  Jos, het bedrag dat projectontwikkelaars aftrekken voor de standaard badkamer is inderdaad te weinig zodat ze toch de winst op de badkamer maken. En dat is dus ook de reden dat je als bewoner niet (veel) goedkoper uit kunt zijn, tenzij ze handige familie hebben die (een deel van) het werk wil doen.

  Het gaat bewoners die casco willen echter niet alleen om de prijs. Dat bewoners duurder uit zijn komt ook doordat ze luxere materialen kiezen dan de standaard projectbadkamer.

  Jos, dit moet je ze dus wel duidelijk maken. En vooraf aangeven dat je alleen met A-merken werkt. Dan weet je meteen of je een klant hebt die bij je past.

 4. jos schreef:

  Beste Piet,

  Mooi voorgespiegeld , maar het merendeel van de mensen die een badkamer gaan opbouwen of renoveren , koopt z,n sanitair en tegels tegenwoordig bij internet stunters. Je mag als totaal- installateur alleen nog zo goedkoop mogelijk een offerte maken voor omleggen leidingen ,vloer storten , nieuwe wanden ,plafonds , tegelwerk en plaatsing sanitair. Ik heb een aantal keer meegemaakt , dat je aan het einde van de verbouwing eerst een veer in je kont wordt geduwd, voor de prachtige werkzaamheden ,zelfs hapjes erbij etc , vervolgens stuur je de eindfactuur met daarbij de meerwerkzaamheden , die zijn aangegeven /doorgesproken en dan is men niet meer thuis en men gaat vervolgens van alles bedenken om niet te behoeven te betalen ,voor een bedrag van 1000-1500 euro kun je geen rechtszaak opstarten .Met dit soort mensen ??(Veel voor weinig /gratis )heb je tegenwoordig steeds meer mee te maken .Voor mij reden om totaal te stoppen met Badkamers. Vooral die lui die praten met een bekakte rollende r. Heeft u nog tijd voor onze badkamerr?, daar moet je veurr oppassen .Hebben vaak geen cent te makken , geen budget ,maar kapsones .Als allround- installateur met diverse vakdiploma,s en certificeringen wil ik voor dit soort mensen niet eens meer werken . Hard werken en dan geld meebrengen ben je snel klaar mee. We leven tegenwoordig in een wereld van steeds meer list en bedrog .

 5. Hans Woudenberg schreef:

  Beste Jos,
  Je belicht het wel heel eenzijdig vanuit de installateur. Ik ben zo’n koper van een nieuwbouwhuis en ik wilde heel graag de badkamer door de bouwer laten uitvoeren. Ik zit niet te wachten op al dat geregel enzovoorts. Maar, men maakt het onbetaalbaar. Voor het sanitair was het al duur maar nog acceptabel maar de tegelboer waar je moest kopen spande de kroon. Als het tegelwerk € 233,00 /m2 moet gaan kosten terwijl de geselecteerde tegels € 45,00 /m2 kosten (60×60 vloer, 30*60 wand) dan vind ik dat buitenproportioneel. Dat hebben we het over een badkamer van 8,5 m2 vloeroppervlakte met een prijs van € 18.000,00 nog exclusief bad, badmeubel en doucheafscheidingsglaswand. Belachelijk.

 6. Jeroen schreef:

  Hallo Hans, we zijn zelf ook bij een nieuwbouwproject aan het kijken wat te doen met de badkamer en vrezen ook het ergste wat betreft de prijzen die door de bouwer berekend gaan worden (minimaal 2x de stelpost vrees ik).

  Hoe is uiteindelijk de badkuip naar boven getild? We hebben een draaitrap en de badkuip vam 90x200x70 van 135kg zie ik nog niet zo snel naar boven getild gaan worden.

  Ben benieuwd!

 7. SHENNA schreef:

  IK VRAAG WAT IS EEN BADKAMER OPLEVEREN!!!! DUIDELIJK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.