
Op de bakfiets naar een klus, misschien is het wel de toekomst, met name in grote steden. Installatiebedrijf Feenstra doet mee aan een proef van CityServiceBike om te kijken of een e-bakfiets uitkomst biedt voor parkeerproblemen, hoge parkeerkosten en vieze uitlaatgassen.
Drie keer zo snel
Feenstra-monteur en fietsfanaat Danny Gadellaa probeert de bakfiets twee weken uit. Gadellaa rijdt ongeveer 20.000 kilometer per jaar met zijn bus, vooral in en rond Utrecht. “Om in de stad van a naar b te komen, ben ik met de bus soms drie keer zo lang bezig als met de fiets. En om klanten in het autovrije winkelgebied te bereiken, moet ik de bus parkeren op een afstand van vijf tot tien minuten lopen. Onhandig! Even een onderdeeltje ophalen kost dan veel tijd. De bakfiets lost dit allemaal op.”
Verbazing
Gadellaa parkeert zijn bus aan de rand van de binnenstad, laadt daar zijn spullen over en fiets dan naar zijn klanten. Volgens Gadellaa kijken zij verbaasd op als hij op de bakfiets komt, maar krijgt hij alleen maar positieve reacties. En zelf vindt hij het ook ideaal: “In het weekend spring ik vaak op mijn mountainbike of racefiets. Dat ik nu ook doordeweeks kan fietsen, is helemaal geweldig.”
Experiment
Anke van der Staaij, regiomanager bij Feenstra in Tiel, vertelt op de website van het installatiebedrijf dat het idee eerst even moest landen bij de monteurs. “Is dit een 1-april-grap?”, kreeg ze te horen. Maar: “Met de fiets naar klant toe gaan, dat heeft duidelijke voordelen in drukke binnensteden”, vertelt Anke. ‘Voor onze monteurs, voor onze klanten en voor het milieu.” Wel zijn er nog een aantal hindernissen te nemen. “Wij maken gericht afspraken met klanten en onze afspraken duren langer. Een horecagelegenheid is altijd open, maar een klant is ook weleens niet thuis. Daarnaast kunnen we niet altijd voorzien welke materialen we bij een servicebezoek nodig hebben. Dit maakt de pilot voor ons interessant.”