fbpx
Nieuws

Binnenunit compacter, buitendeel stiller

De binnendelen van de hybride lucht/water-warmtepompen van Nefit Bosch zijn een stuk compacter geworden. De monoblock en splituitvoering Compress Hybrid 3000i en 7000i AWS meet 35 x 24 x 70 cm. Dat is 60 procent minder dan de voorganger. Ook ligt de eerder aangekondigde stille monoblock van het bedrijf nu bij de groothandel.

Warmtepomp doorontwikkeld

Ook zijn de binnendelen 50 procent lichter geworden. De ruimte is vaak een beperkende factor, omdat het warmtepompdeel opgehangen dient te worden bij de niet altijd even ruim bemeten opstellingsruimte van de cv-ketel. Daarom heeft Nefit het ontwerp aangepast voor de krappere ruimtes. Ondanks het compacte ontwerp zijn veel componenten geïntegreerd. De open verdeler, het mengventiel, de temperatuursensoren en de relaisbox voor de aansturing van de cv-ketel zitten al in het toestel. De unit is hierdoor snel aan te sluiten.

Hybride: 2-9 kW

De hybride Bosch Compress Hybrid kent twee types: een monoblock-variant, de 7000i en een split-variant, de 3000i. Het modulerend verwarmingsvermogen is respectievelijk 5 tot 9 kW en 2 tot 6 kW. Beide binnenunits kunnen worden aangesloten op alle modulerende cv-ketels met een aan/uit-aansluiting. De Bosch Compress Hybrid kan worden gecombineerd met Nefit EnviLine buitenunits. De 7000i-variant kan daarnaast ook worden gecombineerd met de nieuwe, extra stille Compress 7400i Monoblock buitenunit.

Stille monoblock

Deze stille variant werd op de afgelopen VSK al getoond, en haakt in op de naderende wettelijke geluidseis. Deze komt waarschijnlijk neer op 45 dB op de erfgrens. De nieuwste specs laten zien dat de monoblock het beter doet dan op de vakbeurs werd gemeld.

Zowel de 5 als 7 kW uitvoering van de monoblock kan op 2 meter afstand in nachtbedrijf een geluidsniveau van onder de 40 dB halen, afhankelijk van het vermogen, de plaatsing en de instellingen. De 5 kW-versie blijft in vol bedrijf onder gunstige omstandigheden op 3 meter van de erfgrens ook onder die 40 dB.

Geluidsspecificatie: klik voor open

De unit is stiller omdat de afstemming tussen ventilator en compressor beter is verzorgd. Het komt er op neer dat het toestel bij het opvoeren van het toerental sprongen maakt over de meest geluidsproducerende standen. Ook nieuw ten opzichte van het bestaande monoblock is dat gebruik gemaakt wordt van een zogeheten diffuser voor de ventilator. Deze schijf zorgt ervoor dat er geen inkijk in de ventilator meer is, en het buitendeel zijn lucht naar de zijkanten rondom uitblaast.

BENG-proof

Zowel de 5 kW-variant, als de 7 kW-variant is daarmee geschikt voor BENG/NTA8800-nieuwbouw en andere geluidskritische toepassingen. Het modulatiebereik van de nieuwe buitenunits is 1,45 tot 4,99 kW, respectievelijk 1,9 tot 6,79 kW bij A -7/W35. De COP is 4,25 in deellast bij A +2/W35.

Geluidskappen

Ook de andere nieuwe en bestaande Enviline-buitenunits krijgen van Nefit Bosch een update. Onderdeel hiervan vormt een geluidskap: deze haalt 10 dB van de geluidsproductie van het buitendeel af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.