fbpx
Nieuws

Bodembron warmtepomp elektrisch geboord

De bodembron voor een volledig elektrische warmtepomp kan nu ook volledig elektrisch geboord Boorbedrijf Duratherm, ingenieursbureau WE Engineering en machinebouwer Conrad Stanen hebben de eerste volledig elektrisch aangedreven grondboorinstallatie ter wereld ontwikkeld en getest.

De drie partijen hebben 30 maanden aan de 300-E gewerkt. Recente praktijktests laten goede resultaten zien. Nu worden de bodembronnen geboord met installaties die worden aangedreven door diesel. Bouwmachines op fossiele brandstoffen worden in sommige steden over een aantal jaar verboden.

 “Zowel de intrinsieke motivatie om steeds duurzamer en efficiënter te werken, als de steeds grotere invloed van nieuwe regelgeving zorgt voor urgentie,” aldus initiatiefnemer Bert Draaijer, eigenaar van bronspecialist Duratherm. “Elektrisch boren wordt simpelweg de standaard.”

Grondboorspecialist

Boorspecialist Duratherm zocht opnieuw de samenwerking op met de ingenieurs van WE Engineers, en met Conrad, de enige producent van maatwerk grondboormachines in Nederland. De combinatie van kennis en kunde heeft geresulteerd in het relatief snel ontwikkelen van een elektrische grondboorinstallatie die voldoet aan de huidige eisen in de markt.

De nieuwe Combi 300-E doet qua gebruiksgemak en bediening niet onder voor de bestaande Combi 300 die inzetbaar is voor boorprincipes als spoelboringen, zuigboringen en luchtliftboringen. De trekkracht van de 300-E bedraagt 15.000 daNm met een boorkoppel van 1.200daNm; precies dezelfde waarden als die van de dieselmotor aangedreven Combi 300. Testen met de Combi 300-E laten zien dat de all-electric versie een aantal bijkomende voordelen heeft zoals minder geluidsoverlast, minder onderhoud en geen uitstoot van schadelijke stoffen.  De boormeesters van Duratherm zijn vanaf de start nauw betrokken geweest. Vanuit hun expertise en uitgebreide praktijkervaring hebben ze belangrijke input geleverd om tot de optimale prestaties te komen.

Accu’s laden

De 300-E is uitgerust met zes lithiumaccu’s van 192kW/hr per stuk met een spanning van 650 volt om de 4 compacte en krachtige watergekoelde permanentmagneetmotoren aan te drijven. De twee in de machine geïnstalleerde accu’s kunnen tijdens gebruik worden gewisseld. Twee andere accu’s worden door zonne-energie opgeladen en twee volle accu’s dienen om lege accu’s te vervangen. De 300-E kan tijdens het boren met een grip-aansluiting worden gevoed door bouwstroom. Tijdens het boren kan daar tot 50kW van worden gebruikt en ’s nachts mee worden geladen.


3 reacties op “Bodembron warmtepomp elektrisch geboord

  1. Stef schreef:

    Mooie ontwikkelingen. Succes. !!

  2. Ad Nefs schreef:

    Ik ben benieuwd of de kosten goed worden overwogen? Geo thermal plasmadrilling schijnt minder belastend te zijn, sneller op diepte, goedkoper. Wat is hiervan waar en is deze optie al onderzocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.