fbpx
Nieuws

Minister krijgt factuur Gasketelwet

Zzp-installateur Joni Fleischer heeft een factuur ingediend bij minister Hugo de Jonge van ruim 15.000 euro voor de kosten die hij voor zijn Gasketelwet-certificering heeft gemaakt. Hoewel “vooral ludiek”, is zijn actie toch ook een serieuze klacht en hij verwoordt ermee de onvrede van veel installateurs.

Afgelopen vrijdag maakte De Jonge bekend dat de verplichting voor de Gasketelwet wordt uitgesteld tot 1 april 2023. Dat was de bekende druppel voor Fleischer die direct in de pen klom en de factuur als aangetekende brief naar het werkadres van De Jonge stuurde.

Betalen in natura

“Nee, eerlijk gezegd wil ik geen cent van De Jonge zien, want zijn geld is uiteindelijk belastinggeld, en van ons allemaal. De minister mag wat mij betreft wél in natura betalen: aftreden”, zegt Fleischer, die in januari met zijn eenmanszaak JF Totaaltechniek de eerste zzp’er was die zijn K25000 Gasketelwetpapieren binnen had.

De Gasketelwet bepaalt dat niet-gecertificeerde installatiebedrijven strafbaar zijn als ze sleutelen aan gasketels en rookgasafvoer. De wet is bedoeld om de veiligheid van installaties te vergroten, waardoor er minder koolmonoxideslachtoffers vallen.

Meer weten over regelgeving en techniek van rookgasafvoeren? Volg hier de online training van Online Bouw Academie. Abonnees van Installatie ontvangen 40% korting.

Uitstel na uitstel

Eerst duurde het erg lang om de wet erdoor te krijgen en daarna kostte het ook nog veel tijd om een datum te bepalen vanaf wanneer er gehandhaafd zou moeten worden. In totaal kregen installateurs vijf keer te horen dat invoering moest worden uitgesteld. De laatste keer was in oktober vorig jaar, toen als nieuwe datum gekozen werd voor 1 januari 2023.

Luister hier naar de Installatie.nl-podcast waarin Joni Fleischer over de Gasketelwet geïnterviewd wordt door Frans Reichardt.

Al snel bleek dat ook deze datum te ambitieus was, omdat certificerende instellingen er nog helemaal niet klaar voor waren om bedrijven op grote schaal te certificeren. Maar de minister wilde hier niks van weten. “1 januari 2023 staat nog steeds en dat het is niet mijn intentie om deze datum naar achteren te schuiven.” Maar afgelopen vrijdag maakte hij dan toch pas op de plaats en verschoof hij de datum vier maanden.

Vicieuze cirkel

Veel installateurs reageerden woedend en teleurgesteld en ook branchevereniging Techniek Nederland reageerde “ontstemd” en “boos”. “Dit is niet meer uit te leggen”, aldus Techniek Nederland-voorman Doekle Terpstra. Ook Joni Fleischer is inmiddels het vertrouwen in de Gasketelwet kwijt. “Ik moet nog zien dat 1 april 2023 wél gehaald wordt.” Fleischer ziet dat veel installateurs inmiddels afhaken en dat baart hem zorgen. “Nu hoor ik van collega-installateurs: ‘Blij dat ik het nog niet gedaan heb’. Maar zo kom je met z’n allen in een vicieuze cirkel naar beneden.”

Met zijn actie wil hij de boel eens goed opschudden. “Ik wil eigenlijk dat meer mensen een protestactie starten. Ook om wat meer bekendheid te krijgen over de Gasketelwet.” Zijn factuur en een begeleidende brief ploffen morgen op de mat van de minister.

19 reacties op “Minister krijgt factuur Gasketelwet

 1. Barry schreef:

  Volgens mij word hier ook een eigen draai weer gegeven aan het verhaal… Ze doen steeds alsof alle installateurs het erg vinden dat de wet waarschijnlijk niet door gaat.. Denk dat iedere installateur heel goed inziet dat deze wet niet uitvoerbaar is maar dat ze opgezadeld zijn met hoge kosten doordat paar instanties zichzelf willen verrijken. Deze ZZP er heeft er € 15.000,00 voor betaald dat is toch gewoon van de zotte. En dan nog eens je jaarlijkse lidmaatschap om bij het vriendenclubje te horen. Ik hoop dat de jonge eens goed gaat kijken naar wat deze wet precies betekent.. Grote bedrijven hoeven geen gediplomeerd personeel meer aan te nemen en gaan lange gedegen vak opleiding meer te geven. Want ze kunnen nu gewoon iedere ongeschoolde in dienst nemen en certificaatje laten halen. Die lachen zich kapot. We hebben straks niveau 1 of 0 service / onderhouds monteurs die het werk mogen uitvoeren van een niveau 4 monteur.. verschil dat volgens cao de gecertificeerde monteur wel maar minimum loon heeft betaald te worden voor niveau 1 . Terwijl de klant gewoon betaald voor gediplomeerde service monteur.

 2. Arie75 schreef:

  Als de wet er definitief doorkomt stop ik per direct met ketelonderhoud, ik ga wel keukens en badkamers doen. Ondanks dat ik mijn monteurs certificaat wel heb behaald. Ik weiger om mij jaarlijks voor vele duizenden euro`s te laten certificeren, terwijl iedere koekebakker een ketel kan ophalen bij de groothandel en zelf kan installeren.

  Het is van de zotte dat al mijn diploma`s er kennelijk niet meer toe doen, ik heb notabene mijn diploma Servicetechnicus en Gastechnisch gehaald, kennelijk is dat niks meer waard.

  • Jaap schreef:

   Hele begrijpelijke reactie waar ik het helemaal mee eens bent.
   Vakmanschap is een discipline welke certificaten vereist helaas.
   Picobello BV is het mooiste voorbeeld dat iedereen aan een installatie mag klooien en daar mee weg komt.
   De groothandels denken aan omzet en de service technieker is de dupe van het gepruts van anderen.
   Als het fout gaat mogen de vakmensen het oplossen nadat de beunhaas alles verklooit heeft.
   Zo is het helaas in Nederland omdat we de markt,vrij geven aan elke beunhaas.

  • Perry schreef:

   Ik ben het helemaal met jou eens

  • Olaf van Panhuys schreef:

   Beste Arie,

   Als jijzelf en al je monteurs al een VP certificaat hebben kan je je bedrijf eenvoudig aanmelden bij CO-keur.nl.
   Dan ben je jaarlijks geen duizenden euro’s kwijt aan certificaatkosten maar een paar euro per afmelding en voldoe je aan de wet- en regelgeving. Op die manier kan je dus gewoon het werk blijven doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt.

   • Piet schreef:

    Nadeel van CO-keur is dat zij momenteel onder het vergrootglas liggen bij de toezichthouders en CI. Als de wet live gaat, zijn zij hoogstwaarschijnlijk de eerste die hun certificaat zal kwijtraken. Geen enkele CI wil daar, logisch, zijn naam aan verbinden.

 3. Bas schreef:

  Joni heeft weinig te doen denk zie het factuurnummer. t is al bijna einde van t jaar en 69 facturen.

 4. Johan schreef:

  Het is weer puur voor de politici die weer indirect er geld voor vangen alsof de mensen die altijd ketels geplaatst en onderhouden hebben niets meer kunnen

 5. Ap van der Horst schreef:

  Beetje overdreven 15.000 euro aan kosten, als hij zich had aangemeld bij Co keur, was het nog geen 2000 geweest aan diploma kosten, de stickers bereken je gewoon door van Co keur.

 6. Ap van der Horst schreef:

  Beetje overdreven 15.000 euro aan kosten, als hij zich had aangemeld bij Co keur, was het nog geen 2000 geweest aan diploma kosten, de stickers bereken je gewoon door van Co keur. Aangeschafte apparatuur staat op.de factuur, had ie geen meetkoffer.

  • Cor Kieft schreef:

   Vergeet je wel de jaarlijkse controlekosten van Kiwa van 1500 Euro

  • Olaf van Panhuys schreef:

   Beste Ap,

   Welkom bij CO-keur. Daar doen we het ook voor. Bij CO-keur ben je slechts enkele Euro’s kwijt per afmelding en word je volledig ontzorgd. En geen vaste jaarlijkse kosten!
   Samen met jou hebben zich al honderden installateurs zich bij CO-keur aangesloten.

   • Barry schreef:

    CO keur ??? Hou toch eens op met al die onzin en ga gewoon zelf werken voor je centen ipv hard werkende vak mensen geld af te troggelen. Hoe moeilijk is het nu echt om enkel nog gediplomeerde mensen te laten werken aan gastoestellen net zoals enkel gediplomeerde zorgmedewerkers zelfstandig mogen werken. Al die bedrijfjes wat op dit moment zich mengen in de techniek met keurings bedrijfjes / opleiding bedrijfjes / certificering bedrijfjes / hulp bij certificering bedrijfjes en noem alle graaiers maar op enkel om zichzelf te verrijken moeten gewoon zelf een opleiding gaan volgen en gaan werken.

 7. Cor Kieft schreef:

  Techniek Nederland is 1 grote potverterende opvretende instantie.
  Ze zijn er niet eens voor eigen leden.
  Maar als je geen lid bent val je helemaal buiten de boot, dan wordt je op hun site niet vermeld dat je gecertificeerd bent.
  Installateurs moeten kosten maken om zich van de beunhazen te scheiden.
  Omgekeerde wereld, moet veel meer gecontroleerd worden op doe het zelvers. En daar zit het grootste probleem ookal komt de wet er door, controle is er niet.
  Maar mocht er iets gebeuren dan kunnen ze iemand aanwijzen.

 8. john schreef:

  Hallo heren, waar ik nog niemand over heb gehoord en waar het probleem zich bevind.
  De controle op de uitgevoerde werkzaamheden?
  Wie en hoe willen ze dit gaan controleren? juist door bij een organisatie te zitten waar je je ketels moet afmelden.
  Dus met andere woorden je pleurt je eigen ruiten in.
  Dus een wassen neus regeling die aan alle kanten kraakt van de fouten. CV oke nog zon blunder die het zou gaan worden.

  Doe je werk met verstand en doe niet meer dan je aankan op een dag en hou je kopje er bij.
  Maar zoals hierboven gezegt het word nu met deze regeling nog veul erger, met die papieren certificaten let op mijn woorden.
  En waar werken / cq ontstaan deze fouten. Juist bij de groten des lands die met ongemotiveerd personeel werken, en toch nog steeds 10 ketels op een dag blijven doen.
  Want dat mot van de baas tijd is geld!
  Ik durf mijn hand er voor in het vuur te steken dat de kleine installateurs er net zo in staan.
  Ik wil gerust ergens in investeren maar niet in een regeling die de handhaving nog niet eens heeft geregeld, want DAT IS GEEN REGELING MAAR GELDKLOPPERIJ!

  • Barry Gort schreef:

   Helemaal gelijk… Ben benieuwd waar Doekle de mensen vandaan gaat halen die alle afgekeurde opstellingen moeten aanpassen.. Je mag de woning niet verlaten volgens gasketelwet als de situatie onveilig is…. Nou dat gaat wat worden voor die grote bedrijven met hun 18 inspectie beurtjes op één dag. Die moeten personeelsbestand gaan verdrievoudigen?? Waar gaan ze de mensen vandaan halen.

 9. ton schreef:

  ben het zeker eens met Barry Gort [en de rest]
  die grote bedrijven hebben geen geschoold personeel dat zijn tikkers zitten 10 minuten op leidingen te tikken gaan naar beneden en zeggen nu uw onderhoud is weer in orde
  en denken nog 17 x maal mag wel opschieten
  en ik weet waar ik over praat na 45 jaar servicemonteur
  nog een leuke ervaring
  ben in Lelystad onderhoud aan het uitvoeren voor collega bedrijf betreft intergas hr ketel haal de mantel oud model en voorplaat etc eraf en leg dat op de vloer neer en ga verder opeens staat de klant achter me een wat oudere man en zegt u hebt er toch wel verstand van hoop ik
  waarop ik zeg hoe bedoelt u
  nu zegt die man ik heb nog nooit gezien dat de ketel zover uit elkaar wordt gehaald
  ik leg de klant uit dat om ketel schoon te maken ik toch bij de wissellaar moet zijn en laat hem dat zien en ga verder met mijn werk
  paar minuten laat hoor ik een zucht en de man zegt o dan waren dat zeker mantelzorgens
  dat vergeet je niet zomaar even was trouwens ook een groot bedrijf waar ik in viel en later niet meer hoefde te komen omdat ik er maar 8 a 9 schoonmaakte per dag
  en deze bedrijven hebben nu de grootste praatjes met zogezegd geschoold personeel
  hoop dan ook dat klanten wel naar hun pasjes vragen en ergens kunnen controleren dat het klopt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.