fbpx
Nieuws

Verplichting Gasketelwet opnieuw verplaatst: april 2023

Voor de vijfde keer wordt de Gasketelwet uitgesteld. Er zijn onvoldoende bedrijven gecertificeerd om per 1 januari de certificering wettelijk te verplichten, schrijft minister Hugo de Jonge van Wonen aan de Tweede Kamer. 1 april 2023 wordt de nieuwe dag dat onderhoud en werk aan gasgestookte toestellen wettelijk verplicht uitgevoerd moet worden door hiervoor gecertificeerde bedrijven.

Techniek Nederland is boos over dit uitstel. Reactie van Doekle Terpstra onderaan dit artikel.

Veel monteurs hebben inmiddels hun Vakmanschap CO, maar op dit moment hebben slechtst tientallen van de beoogde 3500 bedrijven de bedrijfscertificering op zak. Die bedrijven zijn hier te vinden. Dat komt vooral door de enorme vertraging die de Raad van Accreditatie en toelatingsorganisatie (TloKB) hebben opgelopen bij het goedkeuren van de certificeringsschema’s. Inmiddels zijn er 4 certificerende instellingen die aan de slag kunnen. Het daadwerkelijke certificeren neemt ongeveer 5 à 6 weken in beslag. Installatiebedrijven hebben zich al wel voor kunnen bereiden op de bedrijfscertificering, maar zitten al zeker een jaar in de wachtkamer te wachten tot de certificerende instellingen er klaar voor zijn.

Blijft Vakmanschap CO geldig?

Dit voorjaar bleek al dat 1 januari 2023 nauwelijks haalbaar was. Het is nog niet bekend, maar ligt wel in de waarschijnlijkheid, dat het Vakmanschap CO langer geldig blijft. Dat was bij het vorige uitstel ook zo.

Vijfde uitstel: 3 jaar vertraging

Het vijfde (!) uitstel maakt de totale ambtelijke vertraging, die ook zeker het ministerie van Binnenlandse Zaken aan te rekenen is, tot drie jaar. De eerste aanzet tot deze certificering werd in 2015 gegeven, toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid een nieuw kwaliteitstelsel voor gasgestookte cv-ketels adviseerde.

Vanaf 1 april 2023 zijn zowel installatiebedrijven als consumenten die ongecertificeerd (laten) sleutelen aan cv-ketels strafbaar. Of en hoe er gehandhaafd wordt, is ook nog maar de vraag. Gemeenten hebben laten weten niet actief te gaan controleren. Controle zal vooralsnog beperkt blijven tot audits van de certificerende instellingen, en meldingen van excessen door installateurs of consumenten.

Techniek Nederland: ‘Dit is niet uit te leggen’

Voorzitter Doekle Terpstra is boos: ‘De Gasketelwet vraagt een enorme inspanning van onze leden. Zij hebben alles op alles gezet om er op tijd klaar voor te zijn. Dat de invoering nu wéér wordt uitgesteld, is niet meer uit te leggen.’

De ‘harde’ invoering van de wet is de afgelopen jaren keer op keer uitgesteld. Op dit moment geldt nog steeds een overgangsperiode zonder verplichtingen voor klanten en installateurs. Veel leden van Techniek Nederland hebben al geïnvesteerd in bijscholing van monteurs, nieuwe meetinstrumenten en certificering van hun bedrijf. Doekle Terpstra: ‘Uitstel van de volledige invoering van de Gasketelwet is niet nodig en niet wenselijk. Er zijn op 1 januari 2023 al veel bedrijven gecertificeerd.’ Dat nog niet meer installateurs het proces hebben afgerond, komt onder meer doordat de overheid de regelgeving uitermate complex heeft gemaakt. Daardoor zijn pas vorige maand de eerste certificerende instellingen aangewezen. Door het uitstellen van de Gasketelwet geeft de overheid volgens Techniek Nederland een verkeerd signaal af naar bedrijven die nog geen actie hebben ondernomen om te voldoen aan de CO-certificering.

Hieronder een interview dat Installatie.nl afgelopen VSK had met Techniek Nederland over het stroperig proces rondom de invoering van de Gasketelwet

66 reacties op “Verplichting Gasketelwet opnieuw verplaatst: april 2023

 1. Aad schreef:

  Ben al twee jaar klaar ervoor, en nu weer uitstel, kan ik dit nog wel verkopen bij de klanten. Na drie jaar uitstel!!!!
  Overheid kun je verbranden…

  • Ed schreef:

   Waarom zou je dat moeten ‘verkopen’ aan klanten? Lijkt me dat de gemiddelde klant gewoon zijn ketel onderhouden wil zien. Of dat nou met of zonder een wet is zal hem niks uitmaken

  • J Sch schreef:

   Het is inderdaad belachelijk.. ze zouden het op de Duitse manier moeten doen.
   Een controleur (Schoorsteen meister) elk jaar ..of om.. het jaar het jaar laten controleren “Verplicht”. Het gebeunhaas is dan over, en er is aanzien voor het vak. Je moet als bedrijf goed werk leveren.. anders heb je een probleem.
   In Duitsland krijg je geen ketel via het internet . Daar komt een vakbekwame installateur welke een normale prijs kan vragen . In Nederland was het niet meer nodig om een erkening te hebben. Daar komen ze nu logischerwijs op terug. Nu mag je als bedrijf weer kosten maken voor certificatie. Daarbij is het niet interessant om nog in ketel onderhoud te investeren. Het is volgens mij vergelijkbaar met de diesel voertuigen… wie gaat nog investeren in deze markt.

   • Gerard Brouwer schreef:

    Dar is niet waar. Je kunt in Duitsland ook cv ketels via het Internet kopen en aansluiten de schoorsteenveger moet hem alleen wel afnemen voor hij officieel ingebruik word genomen

    • Remco schreef:

     Alleen zijn er heel veel schoorsteenvegers die weigeren om een zelf geïnstalleerde ketel af te nemen. Je kan niet zomaar een andere schoorsteenveger kiezen aangezien ze nogal territoriale trekjes hebben. De verplichte keuringen zoals in Duitsland zijn een goed idee maar het riekt daar wel enorm naar kartelvorming.

  • Gert schreef:

   Ben je er klaar voor? Dat betekent dat je al een certificaat van een CI hebt? Dan was je de eerste in Nederland volgens mij.

 2. Bas schreef:

  STOP DEZE ONZIN ALLEMAAL GELD KLOPERIJ VAN DOEKI TERPSTA.

  de hele gas ketelwet rammelt aan alle kanten.
  waarborg installateur – komo installatateur – cv ok en wat voor andere mislukt zijn er nog meer geweest wat niet meer bestaat .
  haal de stekker er maar uit doeki en ga een ander baantje zoeken.
  alleen de grote jongens doen mee aan deze kul

  • Jens schreef:

   Beste , regelmatig komen we tijdens inspecties erg gevaarlijke situaties tegen en u vind het kul ?

   Leg het eens uit waarom u het kul vind , of kunt u stiekem die RGA niet beugelen of vervangt u de dakdoorvoer niet tijdens het plaatsen van een nieuwe toestel ?

   • Barry schreef:

    Mag ik ook antwoorden ? Haha . Ik kom regelmatig auto’s tegen die niet in orde zijn. Zullen we dan ook maar gewoon zeggen dat alle gediplomeerde automonteurs vanaf volgende maand hun diploma’s niet meer geldig zijn. En dan gaan we iedereen die 2 dagen cursusje volgt benoemen tot volwaardige automonteur. Het probleem zit hem dus niet in het certificaat zelf maar in de manier hoe het nu zogenaamd volgens de wet is. Het 2 daagse certificaat heeft nu meer waarde als een gedegen opleiding van 6 jaar.. Dus het certificaat zou een verplichting moeten zijn voor niet gediplomeerde monteurs. Maar nu is het certificaat meer waard als een niveau 4 opleiding . En dat klopt echt niet.

    • Ed schreef:

     Precies!
     Certificering is geen garantie voor goed werk.

    • W Groen schreef:

     Zo is dat. TN maar doordrammen en steeds minder vaklieden en bedrijven beschikbaar want door deze certificering en dreiging van hoge boete bij een geconstateerde overtreding. Alleen nu weten ze zelf niet wie er nou moet gaan controleren want de gemeente wil het niet.

    • Wim schreef:

     Helemaal mee eens, stop eerst de verkoop van gas gestookte toestellen aan particulieren maar eens.
     Er word gesuggereerd dat je zonder dat papiertje een prutser bent
     Dus afschaffen dat verzonnen kwaliteit certificaatje,.

    • John schreef:

     Dit ben ik met je eens
     Ik zie recent uitgevoerde werkzaamheden, door vakmannen met een vakman CO. en dat wat ze hebben gemaakt is zeker niet Rogafa

     Vakman CO is helaas geen garantie dat het 100 % veilig of volgens de voorschriften wordt uitgevoerd

     Belangrijk is dat de vakman ook niveau 3 of 4 heeft
     Zoals wij vroeger 6 jaar in de avond uren naar school gingen

    • Paul schreef:

     Juist volledig met u eens

    • Leon schreef:

     En zo zit het nu precies!
     Toen ik in het bedrijf van mijn vader kwam werken met de ambities tot voortzetting heb ik (verplicht) de vakdiploma s moeten halen. Onderhoudsmonteur/ servicetechniker/vakbekwaamheid cv, gastechnische installateur/ watertechnische installateur en daar kwam later ook nog een STEK diploma bij . Toen dat alles in de pocket was mocht ik lid worden van de Uneto VNI en toen ik ook nog even een AOV diploma had behaald mocht ik het bedrijf op mijn naam trekken. Eenmaal volledig geschoold en gediplomeerd werd alles afgeschaft en vrijgesteld.
     Het was de Uneto VNI die voor mij zichtbaar als eerste iedereen lid liet worden ongeacht een diploma. Dat alles naar hun honger naar leden.
     Meer dan 30 jaar heb ik vervolgens moeten opboksen tegen klussers, Gammalovers, en Oostblokkers die het even handig en altijd goedkoper zouden maken .En nu moet ik opnieuw bewijzen dat ik voldoende vakkennis bezit en blijkt een papiertje wat je in een middag cursus kan halen meer waard dan meer dan 9 jaar studie en 35 jaar ervaring. T gaat goed in Nederland/ goed mis wel te verstaan. En dat Techniek Nederland is niet anders dan het gereedschapskistje van de energiebedrijven. Dat kan ook niet anders als hun duim zo dik in die organisatie is gedrukt.
     Succces! Ik ga lekker met pensioen. Ben er klaar mee.

     • Erik schreef:

      Leon,

      Helemaal mee eens, alle papieren op zak en jaren vakwerk geleverd en nu door een uit de hand gelopen cv ketel markt een middagcertificaat gaan behalen en vervolgens jaren betalen aan een overkoepelend orgaan die toch geen controles uitvoerd.
      Hetzelfde gaat gebeuren met de monoblok warmtepompen, verkopen die handel, daarna zien we wel weer verder.

     • Leen schreef:

      Ja Leon klopt helemaal, deze generatie van kennis en breed inzicht raakt straks uitgestorven, en zullen we het moeten doen met deze 3 daagse cursus opgeleide, ik weet de uitkomt al, zie het helaas iedere dag in de praktijk.

    • r schreef:

     sluit me er volledig bij aan

   • John schreef:

    Hoe gevaarlijk zijn die “gevaarlijke situaties” werkelijk? Een beugeltje te weinig, of zelfs helemaal geen beugels in de aansluiting boven de ketel, is niet gelijk gevaarlijk. Geloof me, ik heb ook hele gekke dingen gezien. Ik kwam ooit in een studentenhuis waar de ketel in de slaapkamer van een studente hing (wat natuurlijk al niet zo’n goed idee is, maar dat interesseert de huisjesmelker niets). De RGA was daar met kunststof flexibel op de ketel aangesloten en die was losgeschoten, waardoor de rookgassen gewoon de slaapkamer in gingen. Je zou denken dat hier binnen een dag doden zouden moeten vallen, maar deze situatie is maanden zo geweest, want de studente klaagde dat haar ramen al maanden besloegen als er iemand onder de douche ging. Ik wil hier uiteraard niet mee zeggen dat we moeten stoppen met beugelen en ons aan voorschriften houden, maar het heeft mij wel doen inzien dat zelfs bij ongelofelijk prutswerk het blijkbaar nog steeds niet automatisch dodelijk is. Deze studente heeft uiteraard heel veel geluk gehad, maar als je dit afzet tegen de kans dat een niet voldoende gebeugelde starre buis losschiet en dan voor een sterfgeval zorgt, zul je toch moeten concluderen dat die kans bijzonder klein is. Ook het verplicht vervangen van een RGA of dakdoorvoer omdat hij ouder dan 15 jaar is, is overdreven. Als een afdichtingsrubber iets minder goed afdicht zal de lekkage via deze verbinding zo minimaal zijn, dat dit niet in de buurt van een gevaarlijke situatie komt.
    De gasketelwet is onder het mom van veiligheid er doorheen gedrukt, maar hoeveel sterfgevallen met gesloten ketels zijn er geweest?
    Ik ken één geval van 2 overledenen in een nieuwbouwwoning in Rijen, zo’n 15 jaar geleden. Hier was een samenloop van omstandigheden, waaronder een fout gemonteerd RGA-kanaal, de oorzaak. Alle andere gevallen van koolmonoxidevergiftiging die ik ken, betroffen open verbrandingstoestellen en afvoerloze geisers. Een gesloten ketel is in de basis een heel veilig systeem en is zelfs bij prutswerk nog niet gelijk gevaarlijk.

   • Seetje schreef:

    Wat mij tegen de borst stoot is dat ik vandaag de CV monteur voor onderhoud aan de ketel op bezoek had , die mij gelijk vertelde dat er veranderingen aan de dakdoorvoer en nog een buis moesten gebeuren omdat het anders de ketel niet meer mag keuren en onderhouden. En dat terwijl dezelfde monteur deze ketel in 2019 hier nieuw heeft geplaatst. Nu vraag ik je ? Wiecis hier nu gek ?

  • Ed schreef:

   Helemaal eens

  • Maikel schreef:

   Groot gelijk. Heb al me opleidingen van elektro monteur in installatie techniek. Maar ben niet meer werk zaam in de techniek. Maar in de zorg. Weet nog wel hoe ik een cv ketel moet ophangen. Ben het niet verleerd. Maar ga niet voor zo’n papiertje. Om me eigen cv te onderhouden en of vervangen. Net als de STEK wet voor airco’s alles is 2x zo duur.

 3. De ketel specialist schreef:

  Er is maar 7% procent van de bedrijven die het gehaald hebben maar daar hoor je TN niet over .
  Dat 93 % het niet gaat doen zegt genoeg . stop die onzin wetjes die TN in wil voeren.

  Laat de installateur zijn werk doen, hoe meer wetjes hoe minder vakmensen er mee stoppen en ook de nieuwe aanwas die niet meer wil.
  Ik doe dit werk al 34 jaar maar als TN zo door gaat gaan er helleveeg vak mensen stoppen.

 4. andre schreef:

  Ik heb in 2020 dit flauwekul certificaat behaald en ben blij dat ik geen werkzaamheden meer doe aan verbrandingsgastoestellen. Wat een gezeur allemaal op niks af en weer uitstellen. Erg ongeloofwaardig allemaal

 5. Marco schreef:

  Ach ja wat een verrassing weer dit zoveelste uitstel. Blablabla er zijn onvoldoende bedrijven gecertificeert. Ja gek he als de certificerende organisaties het niet eens kunnen worden over de criteria. Das pas een paar maanden geleden eindelijk gebeurt. Maar ja ben erg benieuwd wie dit hele verhaaltje gaat handhaven. Want de gemeentes die hebben er de mankracht niet voor.

 6. Michel Z schreef:

  Wie is de veroorzaker van deze CO-certificeringswet? De overheid. Wie probeert het eigen beleid weer te herstellen? De overheid. Collega installateurs denk is goed na of deze wet de veiligheid vergroot en gaat werken. Zorg ervoor dat u u eigen werk correct uitgevoerd. Alles controleren, documenteren en alles vastleggen. Weer een hoop administratie en kosten en uiteindelijk is er geen controle. Zolang de ketel verkoop op internet gewoon door kan gaan, blijft je gevaarlijke installaties tegenkomen. Allemaal goed bedoeld maar weer een kansloze missie.

  • Wappie zeggen ze schreef:

   Gaat ook helemaal niet over veiligheid. Ze willen graag weten waar wat hangt en hoeveel co2 uitstoot daar is op dat adres wat ze weer kunnen koppelen aan je co2 paspoort straks. Let maar op!

 7. Arie76 schreef:

  Ik heb ondertussen enkele jaren terug al mijn monteurs certificaat gehaald, maar ik vind het alleen maar geldklopperij. Ik ga ook zeker geen bedrijfscertificering halen. Ik heb in de jaren al teveel betaald aan waarborg, OK-CV en andere onzin.

  Daarnaast heb ik mijn InstallQ erkenning ook opgezegd, kost alleen maar veel geld en je krijgt er werkelijk niets voor terug. Waardering en erkenning krijg ik van mijn klanten en niet van een geld trekkende organisatie.

  • Stuur schreef:

   beter kan ik het niet verwoorden

  • W Groen schreef:

   Techniek Nederland zet zichzelf enorm voor schut met hun zelf begonnen certificering gedachte. Zelf al ruim 2 jaar persoonlijk co-gecertificeerd maar op bedrijf zelf nog niet. Grote onzin ook dat er naast het vele werk veel administratie erbij komt. Kan overgenomen worden door co keur maar kost ook weer geld en tijd per klant extra. Leve de bureaucratie!!

 8. Ap van der Horst schreef:

  Als je leest dat er maar tientallen zijn aangesloten, klik je op de link zie je op je postcode er honderden, ik ben klaar en ik sta er niet tussen. Niks klopt tegenwoordig, allemaal een wassenneus, Techniek Nederland wil gewoon geld innen over de rug van een ander, want die zagen de leden terug lopen, ik had een conflict, zeggen ze we gaan niet tussen leden uitspraak doen, lekker dan

 9. Rika schreef:

  Ook nu gaat Hugo de Jonge weer buiten z’n boekje
  Denk aan Covid 19 Het is een
  Sharlatan door systematisch de mensen te bedriegen
  Werken wordt hem onmogelijk gemaakt.

  • Barry schreef:

   Dat zie je toch beetje fout… Hugo heeft nooit gevraagd om deze wet. De wet is ondertekent door Olongren die eigenlijk nergens verstand van heeft. Daarom hebben ze haar op defensie gezet nu. Daar slaat ze net zo’n onzin uit . Krijg je met het stoeltjes wisselen in Den Haag iedere paar jaar. Zo kan nooit iemand iets afmaken en ook niet de schuld krijgen. Hugo zit dus nu gewoon opgescheept met deze onzin wet.

 10. W.j.fontein schreef:

  En waar blijft de publiekscampagne van de overheid? Die zou ook al lang gestart moeten zijn, net als met waarborg enz.

 11. Barriebeun schreef:

  Stelletje gekken daar.
  Met hun ideale installatie voorwaarden dit dat

  Elke installateur heeft afgelopen 20 jaar liggen beunen en kloten en ineens moet het allemaal via het boekje.

  Alleen wil die klant het boekje niet betalen,
  Meerdere gesprekken gehad met mensen en ze worden al boos op je als je 60 euro voor een pakking set moet vragen..

  Dus na 13 jaar doei en loop maar naar de… Met je see vee keetol. Ga wel ergens in de industrie klussen. Of verkeersborden wassen

 12. Jan schreef:

  Ja geen wonder dat er personeel te kort is word niet leuker gemaakt.die regels begrijp het wel hoor en op zich wel goed dat het onder controle komt.maar niet op deze manier een cursus zegt niks of certificaat puur geld klopperij als grootste voordeel.opleiding daar beginnen goed te doen en dan elke nieuwe installatie door een keuring/inspecteur laten controleren en dan pas aan zetten.geeft meer zoden aan de dijk

 13. Henk schreef:

  En maar de burgers uit melken mijn huis mijn ketel mijn eigendom wat een onzin dacht dat we van gas af moesten dan ketel er maar uit alternatieven genoeg

 14. J schreef:

  Zo ongeloof waardig dat het misschien weer zo’n slechte 1 april grap is.

 15. R.Hofstede schreef:

  Ik heb zelf een technische opleiding (scheepswerktuigkundige) en altijd in de techniek werkzaam geweest. Altijd alles zelf aangelegd en geinstalleerd inclusief diverse cv ketels. Enkele jaren geleden de ketel een keer laten reinigen door een erkend bedrijf. Met kromme tenen naar de knaap staan kijken die de ketel kwam reinigen. Nul komma nul gevoel voor techniek. Ik heb het deksel er maar voor hem afgehaald anders had hij de hele ketel van de muur getrokken. Bij mij geen ” gecertificeerde” bedrijven meer over de vloer. Wet of geen wet. Een grote geld klopperij. Er zullen goede tussen zitten maar als ik zie wat het niveau is heden ten dagen vrees ik het ergste. Het resultaat van decenia witte boorden opleiden en afbouwen van de vak opleidingen. Dit trek je niet recht in een paar jaar.

 16. Herman schreef:

  Gaan al die certificeringen helpen als mensen met 0 ervaring en een cursus van een week op pad gestuurd worden om cv ketels te monteren?

  Nu 3 keer een nieuwe cv ketel laten installeren, waarbij 2x achtergelaten met een gaslek (!) en geen enkele keer is er gekeken naar zuinigheid. Gewoon cv water op 80 graden knallen en wegwezen, volgende adres.

  Idem met onderhoud. Sifonnetje legen, brander schoonmaken en cv weer op 80 graden zetten.

  Ik heb nota bene vloerverwarming…

  Toen ik er naar vroeg waarom dat was: dat moeten we altijd doen. Geen enkel begrip van de materie, gewoon scriptje afdraaien.

 17. Rob Draak schreef:

  Als je de raportages vqn onderzoek bestudereerd waarom de gasketelwet er moest komen, snap je dat het aantal doden niet spectucair gaat dalen.
  Vakmensen die beveiligen uit zetten of te complexe situaties waar je met getrainde kennis ook op voorhand niet kon weten zijn gebruikt.

 18. Jan W. Gastech. Install. schreef:

  Gewoon verbieden en ook bestraffen als er een ketel via internet wordt verkocht, dan is die gasketelwet helemaal niet nodig.

  • Jos schreef:

   Kolder Jan W. Gastech en dat weet je zelf ook. Ik denk dat we jou rustig in de cattegorie zelfverrijkers kunnen plaatsen.
   Ik heb intussen genoeg zg gecertificeerde en gediplomeerde knoeiers bezig gezien om the weten dat ze met hun kl… van mijn ketel af moeten blijven. Gecertificeerd en gediplomeerd is op geen enkele manier een garantie voor kwaliteit en veiligheid.

 19. W Groen schreef:

  Zelf ook met theoriedag meegemaakt dat koppeltje timmerlieden ook even de cursus komen doen want ze doen ook wel eens een keteltje plaatsen. Uiteraard eerst gezakt voor het examen maar je mag gelijk weer opnieuw proberen en je fouten worden besproken. Eind v d dag ook hun geslaagd dus. Vakmanschap van jaren kennis en opleiding weg zetten tegen een theorie en praktijk dagje en dan zeggen je bent gecertificeerd op de man is dus kolder. TN laat dit los en ga wat anders Nuttigs doen!

 20. Harrie schreef:

  Ben zelf altijd technisch docent geweest en heb alleen maar gezien dat de overheid het technisch onderwijs heeft gesloopt en nu piepen dat er geen vakmensen meer zijn. Verder ben ik het met bovenstaande reacties eens. Jammer dat dit mooie land ten onder zal gaan aan dit bureaucratisch gedoe

 21. Ed schreef:

  Precies!
  Certificering is geen garantie voor goed werk@

 22. J Sch schreef:

  Het is inderdaad belachelijk.. ze zouden het op de Duitse manier moeten doen.
  Een controleur (Schoorsteen meister) elk jaar ..of om.. het jaar het jaar laten controleren “Verplicht”. Het gebeunhaas is dan over, en er is aanzien voor het vak. Je moet als bedrijf goed werk leveren.. anders heb je een probleem.
  In Duitsland krijg je geen ketel via het internet . Daar komt een vakbekwame installateur welke een normale prijs kan vragen . In Nederland was het niet meer nodig om een erkening te hebben. Daar komen ze nu logischerwijs op terug. Nu mag je als bedrijf weer kosten maken voor certificatie. Daarbij is het niet interessant om nog in ketel onderhoud te investeren. Het is volgens mij vergelijkbaar met de diesel voertuigen… wie gaat nog investeren in deze markt.

 23. Alex schreef:

  Van uitstel komt meestal afstel,weer een mislukt project van onze Hugo de Jonge.
  Moet geld kosten

 24. Jan W. Gastech. Install. schreef:

  Beste Jos,
  Ik weet niet of jij weet wat Erkend Gastechnisch Installateur betekend, maar ik heb daar een cursus van een heel jaar gedaan, dat is pas een vakmatige cursus, daar leer je bijvoorbeeld ook hoe snel gas mag stromen in een gasleiding (ivm geluid) en het berekenen van de juiste diameter van een gasleiding.
  En uiteraard nog veel meer vakkennis en die heb je door de regelgeving in Nederland dus niet meer nodig?, inderdaad, TN wordt wakker.

 25. D.Brinkman schreef:

  Het in het verleden al fout gegaan , op het moment dat vele erkenningen overbodig werden verklaart.
  Dus feitelijk jaren voor niets naar school en avknden voor niets geleerd.
  Vele jaren jongeren geleerd hoe en wat in de installatietechniek en loodgieters wereld.
  Ik ben nu met pensioen , heb altijd bijscholingen gedaan om bij te blijven met nieuwe technieken en materialen , in mijn visie soms overbodig maar toch.
  Nu ik met pensioen en zouden dan alle certificaten in 1 x ongeldig zijn en mijn eigen installatie niet mogen onderhouden , iets wat ik anderen geleerd had , te gek voor woorden.

 26. Ketelbinkie schreef:

  Als eenmanszaak al ,22 jaar bezig. Certificering stel ik zo lang mogelijk uit. Ben in aanloop van de cvapk in 2015 gastechnisch gediplomeerd geworden in de veronderstelling dat deze er snel zou komen. Als ik van TN hoor wat ik allemaal moet doen en welk prijskaartje er aan gekoppeld wordt dan zakt je broek af. En vorig jaar een nieuwe bus besteld. Vanwege de meerkosten van € 20.000,00 gekozen voor diesel boven electrisch
  Door de remour over het verbod hierover in juni in gesprek gegaan met dealer. In half jaar is de electrische bus nu € 34.000,00 duurder plus de exacte prijs wordt pas bekend als hij geleverd wordt. Dus misschien nog eens € 5.000,00 extra? Probeer met normale tarieven een boterham te verdienen. Beste Terpstra kwam je dertig jaar geleden in het baggerbedrijf tegen als voorzitter van de CNV Tien jaar geleden als voorzitter van In Holland bij mijn dochter. En nu als TN mannetje. Lees bovenstaande berichten en land eens op aarde met je onzinnig gedram. Dit is het paard achter de wagen spannen. We gaan op termijn van het gas af. De meeste slachtoffers kwamen door open toestellen. Er verzuipen in Nederland 2a3 keer zoveel mensen dan er aan n CO2 overlijden terwijl iedereen een gastoestel in huis heeft en lang niet iedereen gaat zwemmen . Ketelbinkie

  • Barry schreef:

   Heerlijke reactie… Ik denk er precies zo over. Ik ga als bedrijf ook niks doen en laat het dan wel tot een rechtzaak komen. Lijkt mij heerlijke discussie met een rechter die gaat vertellen dat diploma van niveau 4 service technicus niet meer geldig is en dat je met certificaatje van 2 dagen alles mag doen van verkoop tot onderhoud ……. Idioten. Gaan we nu in Nederland echt iedereen zijn diploma’s afpakken enkel omdat een paar pennelikkers die nog nooit gewerkt hebben wetjes verzinnen om zichzelf te verrijken. Dan wil ik ook 2 daags certificaat voor rechter te worden.

 27. Jeroen Rongen schreef:

  Gasketelwet? Betutteling en bemoeienis ten top van de overheid.
  En de mensen maar het geld uit de zak kloppen.
  Mensen denk toch eens na, het begint hier langzaamaan op Noord Korea te lijken.
  Wordt er hier in dit land nou nooit eens iemand wakker.
  Heeft allemaal niets met stikstof of milieu te maken, veiligheid wat een lachertje.
  Nederland wordt wakker, milieu en veiligheid daar bedoelen ze hier geld uit de mensen kloppen mee, bah wat walgelijk.

 28. Charlie schreef:

  Al dit gezeur komt omdat we in een management cultuur leven, je ziet het in alle vakken gebeuren, mensen op plaatsen zitten die totaal geen affiniteit met het vak hebben maar wel de regels gaan bepalen, wat er dan gebeurd is duidelijk onzinnige regelgeving en bureaucratische rompslomp, hierdoor gaat heel Nederland de shit in Politiek bedankt

 29. Marcel schreef:

  Ook ik ga met alle denkbare vakdiploma’s en juiste vestiging vergunning rustig dit tumult afwachten. In 2004 heb ik dit andersom meegemaakt toen heeft die zelfde overheid mijn vakdiploma’s door het riool gespoeld en heb geen zin meer om mij weer te laten piepelen. Ze kunnen nu mijn rug op of zoals de Amerikanen het verwoorden Kiss my ass.

 30. An som schreef:

  dat verbod op ketel verkoop via internet , en de wens tot verplichte keuring, komt allemaal voort uit de lobby hoek van de brancevereniging . met als doel veel geld verdienen. en elke vorm van concurentie te nek om draaien. maar wordt gebracht onder het motto veiligheid. een ketel ophangen en fatsoenlijk aansluiten. is geen Ariane raket lanceren. En ja er zijn enorme prutsers in de dhz hoek. maar ook onder de installateurs.
  Dus geen garantie op vakwerk, wel garantie op een gepeperde rekening. ik heb zat voorbeelden gezien van proffesionele bedrijven, met waardeloze offertes totaal niet gespecificeerd. na aandringen toch een specificatie gekegen. die rammelde aan alle kanten. Bruto TU prijzen en daar nog 25% bovenop. verzonnen werkzaam heden enz,
  allemaal onder het motto, de klant heeft er toch geen verstand van. dit zie je trouwens ook veel bij officieele garage bedrijven.

 31. Barry Gort schreef:

  Misschien stomme vraag aan installatie.nl … Ik zie nog steeds bedrijven zoals Feenstra adverteren met onderhoudscontracten waar ze eens per 24 maanden komen voor ketel te reinigen ? Gasketelwet geeft toch aan dat onderhoud dient uitgevoerd te worden volgens voorschriften fabrikant? Dus alle ketels waar in documentatie staat jaarlijks onderhoud moeten zij toch dan ook jaarlijks gaan onderhouden ? Of is het hier ook zo aangepast in de kleine lettertjes dat dit voor de grote jongens niet geldig is ?

 32. Barry schreef:

  Waar kan ik als klant de site vinden met gecertificeerde installateurs ?
  Dan kan ik dit doorgeven aan mijn klanten .

 33. Jan-Willem Twisk schreef:

  het gaat goed met de gasketelwet nog maar 250 van de 5000 bedrijven gecertiviceerd
  waar halen we de andere bedrijven vandaan om aan de vraag te voldoen uit de vormalige oostblok landen en vragen bij de diverse instanties antwoord zoek het maar uit of bellen niet meet terug
  waar gaat het heen met de techniek in nederland nu er een hoop bedrijven stoppen met onderhoud aan deze toestellen

  • Barry Gort schreef:

   Is ook nog ruim genomen die 250 bedrijven. Bekijk de lijst maar eens. Sommige bedrijven staan er tussen de 5 en 10 x in omdat ze iedere vestiging apart certificering doen. Ik kom net boven de 200 uit als ik dubbele inschrijvingen eruit haal. En dan denk ik dat er meer als 5000 bedrijven zijn die aan gas of rookgasafvoer werken. Gasfornuis plaatsen voor keuken bedrijven , dakdoorvoer vervangen of opnieuw plaatsen door dakdekkers en zo zijn er nog veel meer bedrijven die nu nog niet eens weten dat ze ook onder deze wet gaan vallen.

 34. Gasproof. schreef:

  Tja een geldklopperij is het.vorig jaar nog een eurolyzer van €1100,00 gekocht. Nu is deze niet meer goed voor de ketelwet. Een zooitje is het
  Zoek het maar uit. Ik ga mijn eigen veilige wet hanteren.

 35. Marcel schreef:

  Complete onzin die gasketelwet, het resultaat is straks dat de klant uiteindelijk weer veel meer moet gaan betalen, want het moet ergens vandaan komen…Resultaat mensen laten dat onderhoud nu helemaal sloffen met alle mogelijke gevolgen van dien..Pfff ik heb alle mogelijke opleidingen gedaan in het verleden, maar wat ben ik in deze blij dat ik inmiddels met pensioen ben..Gewoon bureaucratische geldklopperij,meer is het niet..

 36. Steven schreef:

  De gasketel wet is ontstaan uit overleg aan de klimaattafel.
  afgevaardigden van o.a. Feenstra, Uneto-VNI, Eigen Huis en tal van andere partijen
  hebben de verantwoorde minister wijs gemaakt dat er te veel ongelukken zouden zijn ontstaan door onvakkundig handelen van zgn. Installateurs.
  Deels mee eens!!!
  Echter uit eigen ervaring en ervaring van zeer goede collega installateurs heeft geleerd dat met name door mensen van Feenstra talloze fouten zijn gemaakt.
  Dit bedrijf staat er in de installatiewereld niet voor niets om bekend dat het ” rauw bouwers” zijn!!

  waar het aan de klimaat tafel om ging voor deze bedrijven,
  ” de controle verkrijgen op de totale installatiemarkt en zodoende omzet binnen harken”!!
  per slot zijn dit grote jongens in de markt die misbruik hebben gemaakt van hun positie en daarmee de consumenten onnodig op kosten jagen!!

  Als wij het maar overleven!!! en laat de kleine installateurs maar letterlijk aan het gas gaan hangen!!!

 37. mia sannema schreef:

  net een nieuwe ketel laten plaatsen ook geschikt voor waterstof
  10 zonnepanelen op dak infrarood kachel arco speksteen houtkachel.
  wie doet je wat woning 10 jaar oud isolatie norm.
  het enigste wat deze furby overheid wil is de burger het vel over de oren halen
  rutten is een lul met vingers grijnst wat af en tekend bij het kruisje bij de eu.
  de burgers heeft hij lak aan 1943

 38. piet schreef:

  Het zijn allemaal woonboten lui alleen maar door drammen net zo als het klimaat ze maken de mensen bang die kak lui alleen maar geld stelen van de burgers daar zijn ze goed in ach ze hebben anders niets te doen stelletjes eikels

 39. Jan K schreef:

  Wat een vuil smerig pleziertje hebben de SER rn hun grote bont genoten zich weer uitgedacht.
  Nog meer macht naar de grote installatie bedrijven die van mening zijn dat wij kleine installateurs hun in de weg zitten om te kunnen groeien, om nog meer prutsers aan hert werk te zetten die het samen met de klussenmannen en nog verschijden vreemde kwakzalver ons werk af te nemen en geld af te plukken.
  Een grove belediging is het, anders niets.
  Ondernemers die vaak al langer dan 40 jaar hun vak goed en veilig uitvoeren krijgen door deze smerige ufters die oude stieren willen leren dekken het bijl in de rug gezet.
  Geen cent geen kromme cent geef ik uit voor een klote certificaat wat alleen als tool word bedacht om de grote bedrijven en hun beterweters die bewezen knoeien met de regeltjes en asociale installie werk verrichten zal gaan gunnen.
  Ik ben van de oude stempel, het type waar de jonge installateur zijn praktijk ervaring met alle hoge veiligheids en ervaringen. kan opdoen.
  Gisteren 6 april heb ik al mijn klanten ‘ en dat zijn naar 30jaar herl veel’ een mail en post gestuurd met het bericht dat ik stop met dit werk en dat ik me verzet tegen deze smerige actie!
  Ik voel me te oud en te nuchter om mijn laatste jaren me die zelf nog aan te doen.

  Jonge ZZPers gaan op cursus! oke
  Grote bedrijven sturen leerlingen en misschien enkeke monteurs naar de cursus +/- € 750,00 excl btw excl materialen.
  OVERHEID KASSA!
  Velen zijn zich pas bewust na inschrijving dat ze capitalen moeten uitgeven aan degelijke meetaperatuur ‘ wat ze eigen al moeen bezitten voor de uitvoering van dit beroep’ anders kunnen ze zich het certificaat onder hun schoenen schrijven!

  Ik gun iedere goede installateur veel succes en hoop dat alle prutser ook bij de grote ondernemers waar het daar van krioeld gebroken vingers als denken iets te kunnen mals dat papiertje op zak hebben.
  En ze vergeten dat na 2 dagen van het behalen van het certificaat nog minder dan de help weten over wat ze geleerd hebben.
  Dat ze zich hebben laten naaien van de SER en haar vrienden om flink hun kas te spekken!

  Ik stop in elk geval.
  Alle meet aparatuur gaat naar de eeuwige jachtvelden en sla ik met een moker in stukken!
  Ik ga het niet verkopen, anders komt het in handen van prutsers die denken dat ze hun vak beheersen.

  Voor alle klanten!
  Bedankt voor alle vertrouwen en bedankt dat u altijd naar mij vroeg voor een goed advies en
  dat ik mijn jaren ervaring bij u mocht tonen!
  Met in uw achterhoofd de angst voor de grote geldzuigers die zich nog steeds voor doen als de beste erkende installateurs.

  Het gaat u goed !
  Ps.

  Al de gelul dat het veiliger moet is waar.
  Maar de mannier waarop het weer geregeld word door de veroorzaker!
  De SER, KVK, en de overheid die zelf er hebben voor gezorgd dat iedere prutser ,klussenmannen buitenlanders enz; aan gasinstallaties/gastoestellen konden werken en daarmee gevaarlijke situaties crieerde
  De schuld tevens verschuiven naar de de vakbekwame installateurs, wat nu moeten boeten voor hun smerige bedachte oplossing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.