fbpx
Nieuws

Bodemwarmtepomp omgebouwd tot lucht/water

De Nederlandse importeur Eplucon zet de brine/water-warmtepompen van het Spaanse Ecoforest in om er een lucht/water-systeem van te maken. In plaats van een bodembron worden de warmtepompen gekoppeld aan een glycolmengsel. Als bron fungeert een drycooler in de dakkap.

Drycooler in dakbehuizing

De EQ-Air is ontwikkeld samen met Breman Schoorsteentechniek. In de relatief platte dakkap is een ventilator van Ebm-Papst verwerkt. De dakkap levert maximaal 8,5 kW (bij -7°C) aan warmte en produceert dan maximaal 26 dB aan geluid. De compressor van de warmtepomp zit in het binnendeel, dat in een 6 en 8,5 kW versie kan worden geinstalleerd. De onderdelen op het dak zijn volgens de makers nagenoeg onderhoudsvrij. De dakkap is voorzien van een luchtdichte dakbeschotplaat. De kap weegt 101 kilo en meet 1287 x 780 x 474 mm. De benodigde daksparing is 510 bij 940 mm. Naar gelang de wensen van architecten kan er nog een esthetische kap over de installatie worden ontworpen.

Lamellenwisselaar

In de schoorsteen bevindt zich een lamellenwisselaar. De lucht wordt vanaf drie zijkanten aangezogen, langs de wisselaar geleid en naar boven uitgeblazen. Het is dus eigenlijk een drycooler in een dakbehuizing, geschikt voor dakhellingen tussen de 30 en 70 graden. Ook is er een aansluiting voor de afgezogen ventilatielucht uit de woning en de rioolontspanning. Als alternatief kan de warmtepomp aan een vrijstaande drycooler –bijvoorbeeld geplaatst in de tuin – worden gekoppeld.

Met de ingebouwde platenwisselaar, die bij gebruik van een bodembron nodig is om passief te koelen, wordt middels de platenwissalaar passief ontdooid. Dat is overigens veel minder vaak nodig, doordat de afstand tussen de lamellen in de drycooler groter is dan bij een lucht/water-warmtepomp.

Eerste woning

De eerste pilot in het Drentse Beilen krijgt een vervolg. Volgens Cezar de Jong van Breman Schoorsteentechniek worden de eerste 50 dit voorjaar uitgeleverd.

Glycolslangen in een schoorsteen

Vorig jaar liet Eplucon ook al een andere opvallende warmtepomptoepassing zien: de schoorsteenpijp EnrgyAir was te zien op de ISH, zo meldde Installatie.nl vorig jaar.

In het Overijssels Wierden zijn er al 21 woningen mee uitgerust. De woningen worden verwarmd door de Ecoforest warmtepomp die maximaal 4,8 kW (bij -7°C) aan energie haalt uit de met 100 meter glycolslangen gevulde schoorsteen van Cox Geelen.

De schoorsteen bevat niet alleen de bron voor de warmtepomp, maar ook de afblaas van de ventilatie-WTW en de rioolontluchting. In de schoorsteen zit een EC-ventilator van Ebm-Papst die ervoor zorgt dat de buitenlucht langs de met glycol gevulde slangen wordt geleid, en aan de bovenzijde weer wordt afgeblazen.

3 reacties op “Bodemwarmtepomp omgebouwd tot lucht/water

  1. Daniel schreef:

    Mooie oplossing

  2. Wim Goeman schreef:

    Klinkt veel belovend

  3. Marcel Korblet schreef:

    De 21 woningen in Wierden uitgevoerd met Ecoforest warmtepomp i.c.m EnrgyAir, draaien nu bijna een jaartje. Tot nu toe, geen enkel probleem gehad! Veel comfort, voor lage energiekosten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.