fbpx
Nieuws

Boer wil investeren in duurzame energie

Ruim de helft van de boeren overweegt te investeren in duurzame energie, om daarmee kosten te besparen, minder afhankelijk te zijn van fluctuerende energieprijzen en als aanvullend verdienmodel. Dit blijkt uit een enquête van Nieuwe Oogst onder bijna 1300 boeren en agrarische bedrijven in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

“Veel boeren merken dat hun bedrijf verandert en ondernemen actie om hun bedrijf aan te passen. Ik ben blij dat zoveel boeren ook kansen zien om hun bedrijf te versterken met duurzame energie en -besparing. Er zijn mooie kansen voor samenwerking tussen boeren en de duurzame energiesector. Het is belangrijk dat de overheid meehelpt om belemmeringen weg te nemen, zodat boeren deze bijdrage aan de energietransitie volop kunnen leveren,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter NVDE.

Klimaateffect

Voedselproductie en het klimaat zijn nauw met elkaar verbonden. Meer dan de helft (52%) van de respondenten merkt de effecten van klimaatverandering binnen het eigen bedrijf of het bedrijf waarbinnen zij werkzaam zijn.

Duurzame energie en besparing

57 Procent van de boeren overweegt om te investeren in duurzame energie. Deze groep wordt gedreven door verschillende redenen. Zo speelt bij het merendeel van de boeren kostenbesparing een rol (68%). In het verlengde daarvan gaven boeren aan minder afhankelijk te willen zijn van de fluctuerende energieprijzen (47%). Verder ziet 40 procent van de boeren het opwekken van duurzame energie als een aanvullend verdienmodel en 31 procent doet dit om bij te dragen aan het verminderen van klimaatverandering.

Zonnepanelen

Driekwart van de boeren past al zonne-energie op daken toe op hun bedrijf. Bijna 20 procent heeft interesse in het toepassen van zonne-energie in combinatie met akkerbouw, fruitteelt of het houden van vee. Meer dan 70 procent gaf aan de komende vijf jaar in te zetten op energiebesparing. Driekwart van de agrariërs geeft aan te willen investeren in zuinigere apparaten, verlichting en installaties.

Belemmeringen

Het merendeel van de boeren (66%) ziet nog wel belemmeringen voor het toepassen van duurzame energie en energiebesparing binnen het bedrijf. Meer dan zeventig procent vindt het overheidsbeleid te onvoorspelbaar. Verder pleit 61 procent voor een gerichte en snellere uitbreiding van het elektriciteitsnet om netcongestie te voorkomen. Bijna veertig procent vindt dat de vergunningverlening te traag gaat. Ook veertig procent noemt de onzekerheden over de opbrengst van duurzame energie als belemmering.

Het complete onderzoek is hier te downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.