fbpx
Nieuws

Boer zoekt boiler

Boer zoekt boiler

Melkveebedrijven vervangen in grote getale hun conventionele gasboiler voor energiezuinige oplaadboilers. “Boeren besmetten elkaar met energiebesparing.”

 

 

Dit constateert Reheat, dat de afgelopen jaren al bij 500 melkveehouders haar boilerconcept Agriheat plaatste. De energiezuinige boiler hoeft geen water meer te maken van 85 graden, maar houdt het op 60°C. “Je hebt direct al een besparing van minimaal 40 procent”, aldus installatie-ontwerper Johannes Hut in het decembernummer van vakblad Installatie en Sanitair. “Zo’n 70% van het warme water mag 60°C zijn, slechts 30% moet 85°C zijn voor het spoelen van de melkleidingen, melkrobot en melkkoeltank.” Volgens de ondernemer kunnen boeren met verouderde installaties hierdoor direct enorm veel geld en energie besparen. Reheat heeft de ervaring dat boeren elkaar aansteken met hun rendementen.

 

Ketel met boilervat

Het Agriheat-systeem bestaat uit een boilervat en een Intergas-ketel, die werken volgens het principe van een oplaadboiler. De ketel wordt door Agriheat gemodificeerd voor dit specifieke gebruik, met onder meer een extra aftappunt. Het toestel krijgt ook een andere pomp en sensoren. Reheat heeft verschillende configuraties beschikbaar, onder meer met warmteterugwinning uit de melkkoelmachines, en diverse groottes tot 1000 liter.

 

Combinatie met pv

 

De besparing ten opzichte van een conventionele gasgestookte boiler blijkt steevast hetzelfde. De standaard Agriheat bespaart zo’n 40 tot 45%. Met zonnecollectoren erbij, stijgt dit nog zo’n 20%. Ook warmteterugwinning uit de melktank geeft een extra boost van 20%. Die twee duurzame oplossingen te samen zorgt voor 30% extra gasbesparing. Sinds kort is het ook mogelijk om de boiler met een elektrische spiraal te verwarmen, speciaal voor agrariërs die het staldak vol met Pv hebben gelegd. De cv-ketel hoeft nu alleen nog maar het water na te verwarmen tot 85°C. Het concept komt in de basisversie in aanmerking voor EIA-subsidie.

 

Meer lezen?

Lees meer over de techniek achter dit concept in het decembernummer van Installatie en Sanitair. Klik hier voor een gratis proefexemplaar of een voordelig (proef)abonnement.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.