fbpx
Nieuws

Zonnepanelen, warmtepomp, isolatie: wie een nieuw gekochte woning wil verduurzamen, kan daarvoor extra hypotheek krijgen. Veel verduurzamingsbedrijven geven hypotheekadviseurs een flinke bonus als ze zo’n duurzaam pakket aan de man weten te brengen. Maar lang niet alle hypotheekadviseurs willen hier aan meewerken, omdat de klant vaak niet op de hoogte is van deze onderlinge afspraken.

Daarover schrijft het NRC Handelsblad deze zaterdag. “Ondernemers in de verduurzamingssector benaderen onafhankelijke hypotheekadviseurs om hun producten aan te prijzen, of om klantgegevens door te krijgen. In ruil daarvoor zijn ze bereid om de adviseur een flinke commissie te betalen”, aldus het NRC. Ook zijn er verduurzamingsbedrijven die de hypotheekadviseur uitbetalen op het moment dat de klant daadwerkelijk tot aanschaf van duurzame maatregelen over gaat.

Flinke bedragen

Bedragen die in de krant genoemd worden variëren. Soms gaat het om een vast bedrag van 1000 euro per doorverwezen klant, andere keren om percentages van 5 tot 10 procent van de totale investeringssom. Hoe dan ook: erg lucratief voor een hypotheekadviseur die doorgaans niet veel meer dan 2,5 duizend euro vraagt voor een ‘gewoon’ hypotheekadvies.

Veel duurzame ondernemers en hypotheekadviseurs zien het probleem niet. Zij zien de hypotheekadviseurs juist als een prachtig verkoopkanaal om opdrachten binnen te halen en meteen Nederland een stuk duurzamer te maken. In 2013 kwam er wetgeving die het hypotheekadviseurs verbood om hypotheken aan te smeren van kredietverleners waarmee die adviseurs een deal hadden gesloten. Maar duurzame maatregelen vallen niet onder deze Wet financieel toezicht, omdat het geen financiële diensten zijn.

Niet transparant

Tegenstanders van deze verkooppraktijk vinden echter dat klanten voor het lapje worden gehouden. Zij hebben vaak namelijk geen idee dat hun hypotheekadviseur een deal heeft gesloten met een verduurzamingsbedrijf. Klanten verwachten hierover een onafhankelijk advies, maar krijgen dat niet. Goed mogelijk dat een ander bedrijf een beter en goedkoper aanbod heeft.

Deze criticasters vinden dat hypotheekadviseur hierover altijd transparant naar de klant moeten zijn, maar zien tegelijk dat dit bijna nooit gebeurt. Nieuwe wetgeving zou dit kunnen veranderen, laten brancheverenigingen als Stichting Erkend Hypotheekadviseurs (SEH) en Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP) in de krant weten.

Eerlijke manier?

De Autoriteit Consument & Markt zegt in het NRC over deze ‘leadvergoedingen’: “Uitgangspunt is dat producten en diensten op een eerlijke manier bij consumenten aan de man worden gebracht worden. Afhankelijk van de invulling van de praktijk moet worden vastgesteld hoe dit uitwerkt voor consumenten.”

1 reactie op “‘Bonus voor hypotheekadviseur die zonnepanelen verkoopt’

  1. Pieter schreef:

    Slechte zaak. Dit riekt naar bedrog.
    Als de consument (ipv de hypotheek adviseur) een bonus krijgt aangeboden van €1000 bij aanschaf van dan zouden er bovendien meer installaties verkocht worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.