fbpx
Nieuws

Bosch Thermotechniek in Duitsland stopt met de brandstofcellen van het Japanse AISIN en gaat verder met de Bluegen van SolidPower.

Vanaf het vierde kwartaal van dit jaar zal de brandstofcel in de Duitse schappen liggen, onder Bosch’ merknaam Buderus.

“Bosch heeft net als Vaillant, BDR/Thermea, Viessmann, en wij een ‘Fuel cell- micro WKK’ ontwikkeld om in eerste instantie de goed gesubsidieerde Duitse markt te bedienen”, zegt Jan-Willem Tolkamp, sales- and business development manager Benelux-UK bij SolidPower.

“Tot op heden hebben ze dat gedaan met een aangekochte Japanse brandstofcel van AISIN die zij integreerden in totaalapparaat met ingebouwde boiler en buffervat – net als Viessmann dat doet met de Vitovalor. Dit is echter geen succes geworden.”

Exacte fit

Dat heeft er onder meer mee te maken dat het moeilijk was om een “exacte fit voor hun grote brandstofcel micro-WKK” te vinden. Volgens Tolkamp gelooft Bosch wel in de toekomst van brandstofcellen en wil daarom haar klanten een hoogefficiënte en duurzame oplossing voor eigen stroom- en warmteproductie blijven bieden.

“Ze hebben daarom gekozen voor de flexibele opzet met een losse (white-label) brandstofcel van SOLIDpower model. Naar klantbehoefte voegen ze daar een warmtepomp of desgewenst een gas-boiler aan toe, voor een complete installatie die zowel stroom als warmte en warm-tapwater kan maken. De cross-selling mogelijkheden met de ‘stand-alone’ BlueGEN stroom-generator samen met het hele Bosch-pakket zijn eindeloos.”

Alleen Duitsland

Voorlopig wordt de Bluegen brandstofcel alleen in Duitsland via Bosch/Buderus installatie- en distributie-partners verkocht. Als dat daar goed loopt zal mogelijk na een jaar ook naar Nederland en Belgie gekeken.

Tolkamp: “Dan moet er echter in Nederland veel veranderen in het duurzaam gas en subsidielandschap. Mocht de belasting op gas omhoog gaan, dan moet er voor duurzaam gas gebruik een uitzondering of subsidie komen. Anders wordt het niets met brandstofcellen in Nederland.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.