Bosch breidt het aanbod warmtepompen in Nederland uit met een duurzame tapwaterbereider. Met warmtepompboiler Compress 5000 DW mikt het bedrijf op appartementen die al een centrale verwarmingsvoorziening hebben én de vervangingsmarkt van elektrische boilers.
Een warmtepompboiler is enkel voor de bereiding van tapwater, en niet voor verwarming. De warmtepomp gebruikt afgezogen ventilatielucht of aangezogen buitenlucht als bron. De Bosch Compress 5000 DW komt in twee versies op de markt: met inhoud van 100 en 150 liter.
Door het ontbreken van een buitenunit kan deze warmtepompboiler worden toegepast in all-electric nieuwbouw, maar ook eenvoudig op bestaande verwarmingsinstallaties aangesloten worden. Het toestel kan dan een klassieke elektrische boiler met een COP van 1 vervangen.
Beide versies van het toestel kunnen aan de wand gemonteerd worden. .Er zijn verschillende aansluitmogelijkheden, waarbij aan- en/of afvoer aangesloten kunnen worden op een aanwezig ventilatiekanaal. De boiler kan in de natte ruimte opgesteld worden (IP24). Voor een staande opstelling is voor beide varianten een driepoots-statief als accessoire beschikbaar.
Veel warm water
Afhankelijk van het type levert de Compress 5000 DW tot 180 liter warm water van 40°C. De geïntegreerde elektrische verwarmingselement van 1,5 kW zorgt ervoor dat er ook bij vorst volop warm water beschikbaar is. De warmtepomp zorgt voor een watertemperatuur tot 55°C, die door het elektrisch element kan worden verhoogd tot 70°C. Die boosterfunctie levert veel warm water in korte tijd. Het apparaat heeft een anti-legionella-programma, en de mogelijkheid om een aansluiting te krijgen op pv-panelen.
Duurzaam
De Compress 5000 DW heeft energielabel A+ en een COP tot 3,9 bij A20/W55 (EN 16147:2017), Het bevat 760 gram van het koudemiddel R513A (GWP 631). De boiler zelf is uitgevoerd in geëmailleerd staal. De Compress 5000 DW kan worden bediend via een verlicht display met instelbare tijdprogramma’s. Meer specificaties vind je hier.
Altijd weer de laatste …..,
De markt is verzadigd van dit spul
Misschien moet het management ook eens verduurzamen en de gene vervangen die er een klap op moet geven