fbpx
Nieuws

Bouwwet: kwaliteitsimpuls met kanttekeningen

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Hiermee komt een einde aan vijftien jaar politieke discussies over dit onderwerp. Private partijen nemen de functie van de gemeentelijke bouw en woningtoezicht over. In plaats van een papieren controle vooraf, gaan kwaliteitsborgers de woning of het bouwwerk controleren. De opdrachtgever krijgt zo een bewijs van de gerealiseerde kwaliteit en de bouwer krijgt meer mogelijkheden om processen te optimaliseren. De private kwaliteitsborgers die de rol van de afdeling bouw en woningtoezicht overnemen, worden gecontroleerd door een nog op te richten toelatingsorganisatie vanuit de overheid.

Kwaliteitsimpuls

Uneto-VNI  is blij dat het bestaande stelsel van Erkende kwaliteitsregelingen intact blijft. Daarvoor had de branchevereniging, mede gezien de investeringen van leden in hun kwaliteitssystemen, nadrukkelijk gepleit is. De installateursvereniging is positief over de kwaliteitsimpuls die uitgaat van het nieuwe stelsel, maar plaatst wel een aantal kanttekeningen.

Maar: lastendruk en aansprakelijkheid

Keerzijde van het nieuwe stelsel is dat kwaliteitsbewaking, procedures en protocollen extra geld gaan kosten. Bovendien is de installateurskoepel bezorgd dat de angst voor een langere aansprakelijkheid ontaardt in meer bureaucratie. Daarom wil de branchevereniging zo snel mogelijk in gesprek met organisaties van opdrachtgevers en aannemers om de administratieve lastendruk van het nieuwe stelsel zoveel mogelijk te beperken.

Het belangrijkste kritiekpunt van Uneto-VNI is de forse toename van de aansprakelijkheid bij professionele opdrachtgevers. Als zij niet expliciet anders bedingen, geldt aansprakelijkheid tot maar liefst twintig jaar na afronding van het project voor zowel verborgen als zichtbare gebreken. Dat vindt de installateurskoepel buitensporig lang en onnodig. Extra bescherming zou uitsluitend moeten gelden voor de consument. Want professionele opdrachtgevers hebben volgens Uneto-VNI al veel invloed op het project, sterker nog, zij bepalen meestal ook de juridische voorwaarden.

Gevolgen installatiebranche

In het januarinummer vakblad Installatie en Sanitair een artikel met H.EK Installatie Maatschappij over de gevolgen voor de installatiebranche. Het bedrijf, koploper in de installatiebranche, levert prefab installaties voor onder meer riolering, verwarming, water en leidingwerk.

Consumentendossier

Er volgen nog wijzigingen op het wetsvoorstel. Op aandringen van de PvdA wordt het opleverdossier uitgebreid tot consumentendossier. Dit betekent dat installateurs meer informatie moeten gaan aanleveren, bijvoorbeeld over dimensionering en onderhoud en beheer van de technische installaties. Later dit jaar moet de Eerste Kamer zich nog uitspreken over het wetsvoorstel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.