fbpx
Nieuws

Branche positief over Klimaatakkoord

Installateursvereniging Techniek Nederland is positief over het vandaag gepresenteerde Klimaatakkoord. “De weg is vrij om anderhalf miljoen bestaande woningen vóór 2030 duurzaam en energiezuinig te maken.

De ondernemersorganisatie is positief over die ambitieuze aanpak. Voorzitter Doekle Terpstra: “Verduurzaming wordt haalbaar en betaalbaar voor iedereen in Nederland. De partijen aan de klimaattafels én het kabinet verdienen daar een compliment voor. Er ligt nu een stevig fundament voor het behalen van 49 procent CO2-reductie in 2030. En in 2050 kunnen we een gebouwde omgeving hebben die volledig CO2-neutraal is.”

Aardgas duurder, stroom goedkoper

Het Klimaatakkoord maakt het versnellen van de verduurzaming onder meer mogelijk met gunstige financieringsmogelijkheden en subsidies. Verder komen er maatregelen op het gebied van de energiebelasting. Aardgas wordt daardoor duurder en elektriciteit juist goedkoper.

Belastingverhoging op gas verzacht

Het kabinet wil gas duurder en stroom goedkoper maken. De energiebelasting op gas gaat tot 2026 in totaal met 10 cent per m3 omhoog, terwijl die op elektriciteit juist met 5 cent per kWh wordt verlaagd.

De verhoging van de gasprijs is minder dan eerder was voorgesteld. Toen werd nog gekoerst op een verhoging van 20 cent. De verhoging komt daarnaast ook niet in een keer: de prijs per kubieke meter gas wordt volgend jaar met 4 cent verhoogd, daarna gaat de prijs 1 cent per jaar omhoog. De elektriciteitsprijs zal in stappen worden verlaagd.

No-regret-maatregelen

Het akkoord voorziet verder in een aanpak om wijken collectief aardgasvrij te maken of voor te bereiden op aardgasvrije verwarming. Wie al eerder wil en kan verduurzamen (bijvoorbeeld bij het vervangen van de cv-ketel, een verbouwing of een verhuizing) kan gebruik maken van standaardpakketten per woningtype en van subsidies. Terpstra: “Daarmee bereid je als eigenaar je woning voor op de wijkaanpak. Het gaat om maatregelen waar je nooit spijt van krijgt en die je al snel een lagere energierekening opleveren.”

Duurzame werkgelegenheid

Arbeidsmarkt en scholing vormen een belangrijk aspect van het Klimaatakkoord. Aantrekkelijk werk, interessante ontwikkelingskansen en een goed loopbaanperspectief moeten zorgen voor een grotere instroom. Terpstra: “Er komen honderd proeftuinen voor aardgasvrije wijken. Wij betrekken het beroepsonderwijs erbij, zodat jonge technici in opleiding straks over de vaardigheden beschikken die nodig zijn om warmtepompen te installeren, zonnepanelen te plaatsen en warmtenetten aan te sluiten. De huidige werknemers bieden we om- en bijscholing aan.”

Doekle Terpstra is blij dat het kabinet maatregelen tegen de klimaatverandering topprioriteit geeft: “De installatiebranche heeft zich ingezet voor dit ambitieuze akkoord. Installateurs en technisch dienstverleners willen er nu ook een groot succes van maken.”

Het akkoord voor de gebouwde omgeving onderdeel is van een totaalakkoord dat alle maatschappelijke sectoren raakt. Terpstra waakt voor te veel optimisme “Niet iedereen zal positief zijn. Maar ik ben ervan overtuigd dat we in samenspraak met het kabinet uiteindelijk tot een breed gedragen klimaatakkoord kunnen komen waarmee Nederland verder kan.”

6 reacties op “Branche positief over Klimaatakkoord

 1. R.H. Henstra schreef:

  Tjonge, wat ben ik als niet-in-de-branche-werkzame daar blij mee!

 2. de echte installateur schreef:

  ja inderdaad wat zijn we hier blij mee, en wat jammer dat er geen GAS komt uit onze zonnepanelen, anders hadden ze de stroom natuurlijk duurder gemaakt !!
  ook vind ik het raar dat ik als iemand die wel werkzaam is in deze installatie branche
  nog nooit gehoord heb van deze “VERTEGENWOORDIGERS” en tevens heb ik ze niet gekozen en ik ben er ook geen lid van.
  bovendien zijn het dikbetaalde mee- eters zonder enige technische kennis !
  dus dat zij hier “blij mee zijn” zal me worst wezen.
  veel van mijn klanten en ikzelf zijn helemaal niet blij met duurder gas
  dit zijn dus dezelfde idioten die ook de ‘VERPLICHTE’ AOV voor alle zzpers hebben bedacht en het fenomeen BIZ wat om te kotsen is en deutsche bank waar we VERPLICHT naartoe zijn verhuisd en die er een zooitje van maakt. allemaal bedenksels van een stel dombos zonder enig verstand.

 3. Remo schreef:

  dat de belasting op aardgas 20% was van die op stroom was ook te zot voor woorden. nu gaat ie richting 40% van die op stroom. lastiger is het dat de kosten van de aansluiting zo hoog zijn tov het verbruik. de kleinverbruiker betaalt niet voor verbruik maar voor de aansluiting… en dat wordt er niet anders op met deze voorstellen.

  • jos schreef:

   Beste Remo,

   Belastingdruk wordt in Nederland zo hoog opgevoerd , dat we niet alleen een financieel steeds meer % moeten afdragen per verdiende euro , maar ook fysiek en psychisch steeds meer worden belast om aan deze verhoogde belastingdruk te kunnen voldoen .Belastingdruk opvoeren in de vorm van meer geldinkomsten is een tijdelijke oplossing den Haag !!, zeker als belastinginkomsten steeds meer ,meer en meer worden benut als aanvulling blijvende tekorten , kan je niet mee door gaan .Op zeker moment gaan steeds meer mensen inzien dat werken niet meer loont en geven er de brui aan , en dan loopt de economie vast , en dan klapt de boel .Ik weet niet of we hier op zitten te wachten ?? Klimaat-accoord , moet financieel openbaar gemaakt worden voor de bevolking , en goedkopere alternatieven voor verduurzaming moeten bespreekbaar blijven

 4. jos schreef:

  Begrotingsberekeningen , blijken nu al niet meer te kloppen , kosten komen veel hoger uit als gepland , en de eerste burenruzies om warmtepomp herrie zijn een feit .

 5. g van dijk schreef:

  de eerste ruzie met de buren! ik heb al 9 maanden ruzie! dat wordt nog wat op ieder huis in de straat een warmtepomp 1[een] mijnburen is al een te veel! dat wordt dan ruzie met iedereen in de straat die dan ook onderling weer ruzie hebben en als ze verstandig zijn dan reserveren ze een huis in de straat als gekken huis voor gehoorgestoorden
  mijn kno arts waar ik kortgeleden was zij al het wordt steeds drukker nu al 5 maanden wachttijd ben benieuwd hoe dit allemaal gaat aflopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.