fbpx
Nieuws

Branches vragen om aangepaste NOW

Een grote coalitie van brancheorganisaties pleit voor de invoering van een ‘Deel- en Omscholings-NOW’. Dit staat in een brief aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Onder de initiatiefnemers onder andere Techniek Nederland, Bouwend Nederland, FME en Aannemersfederatie Nederland (AFNL).

De aangepaste NOW-regelingen zou vanaf 1 september voor bedrijven in de techniek, bouw, infra, industrie en ontwerpbranche moeten gelden. Deze moeten werknemers in staat stellen om de tijd die ze niet kunnen werken te besteden aan bijscholing (Deel-NOW) of omscholing (Omscholings-NOW).

Aanvulling op huidige NOW

De huidige NOW-regelingen zorgen ervoor dat werkgevers een deel van de loonkosten vergoed krijgen voor werknemers waarvoor nu minder of geen werk is. Met de Deel- en Omscholings-NOW willen de werkgevers ervoor zorgen dat zij met behulp van bijscholing en omscholing technische vakmensen kunnen behouden en nieuwe vakmensen uit krimpsectoren kunnen aantrekken.

Deel-NOW

Bedrijven die te maken krijgen met forse vraaguitval, ontvangen in deze periode een gedeeltelijke loonkostenvergoeding voor werknemers voor wie zij minder werk hebben. Met de Deel-NOW benutten deze werknemers de tijd die zij niet werken voor bijscholing of een vakopleiding. Die bijscholing wordt voor een deel gefaciliteerd vanuit een bedrijfstakplan of andere scholingstrajecten. De deel-NOW zou moeten regelen dat ook de overheid bijdraagt aan de bijscholing.

Omscholings-NOW

Een Omscholings-NOW kan werknemers in bedrijfstakken met een minder gunstig toekomstperspectief de mogelijkheid bieden om zich te kwalificeren voor een baan in een meer kansrijke sector. De brancheorganisaties zien veel kansen ná de coronacrisis. Zij verwachten binnen afzienbare tijd een tekort ontstaan aan (technische) vakmensen. De Omscholings-NOW moet dat tekort ondervangen. De regeling zou ook ingezet kunnen worden voor omscholing binnen een bedrijfstak.

Brede steun

Een groot aantal brancheorganisaties ondersteunt het voorstel aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Behalve Techniek Nederland, Bouwend Nederland, FME en Aannemersfederatie Nederland zijn dat Nederlandse Vereniging voor Afbouwbedrijven (NOA), Koninklijke OnderhoudNL, Cumela, Vereniging van Waterbouwers, GeoBusiness Nederland, Federatie Technologiebranches (FHI), NVKL en Branchevereniging Nederlandse architectenbureaus (BNA). Deze branches vertegenwoordigen in totaal ruim 23.000 bedrijven met 775.000 werknemers en meer dan 200 miljard euro omzet.

3 reacties op “Branches vragen om aangepaste NOW

 1. MarkS90 schreef:

  Alweer die prutser op de foto met z’n waterpomptang?

  • P.Middelkoop schreef:

   Goed gezien Mark
   Deze was bij mij direct weggestuurd als het mijn ketel was.
   Maar dat kan je verwachten als juristen moeten zorgen voor een adequate opleiding.

 2. P.Middelkoop schreef:

  Goed gezien Mark
  Deze was bij mij direct weggestuurd als het mijn ketel was.
  Maar dat kan je verwachten als juristen moeten zorgen voor een adequate opleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.