fbpx
Nieuws

Branden maken pv-panelen onbetaalbaar

Bedrijven leggen geen pv-panelen meer op hun daken, omdat het verzekeren ervan te duur wordt. Vanwege het toenemende aantal pv-branden gooien verzekeraars hun premies omhoog, of verzekeren zelfs helemaal niet meer. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Financieele Dagblad.

Bij een groot pand met een hectare dakoppervlakte, kosten zonnepanelen rond een half miljoen euro. De premie bedroeg tot vorig jaar zo’n 1.250 euro. Een aantal verzekeraars heeft dit al verdubbeld. Veel bedrijven krijgen ook geen opstalverzekering meer, wanneer ze panelen op het dak willen hebben.

23 branden

Vorig jaar waren er 23 branden in zonnestroominstallaties. TNO deed onderzoek naar deze branden. Daarin bleek dat veel van deze branden veroorzaakt zijn door fouten tijdens het installeren. Eén van de aanbevelingen uit het onderzoek is om de regelgeving rondom zonnestroominstallaties aan te scherpen. Zo zou er gekeken moeten worden of niet iedere installateur verplicht het certificaat Zonnekeur of een andere certificaat zou moeten halen.

Het Verbond van Verzekeraars sluit zich aan bij de aanbevelingen uit het rapport. Ook verlangen een aantal verzekeraars extra maatregelen, zoals betere dakisolatie onder panelen.

Reacties

Techniek Nederland en Holland Solar maken zich zorgen over deze ontwikkeling. Zij willen zo snel mogelijk in gesprek met het Verbond van Verzekeraars om tot een oplossing te komen.

Er zijn in Nederland circa 1 miljoen daken met zonnepanelen. Dat betekent dus dat er bij 0,0023 procent brandincidenten zijn geregistreerd. Het verzekeringsrisico van zonnepanelen op daken is dus klein. De twee brancheorganisaties willen het Verbond van Verzekeraars ondersteunen bij het inschatten van de risico’s op brandincidenten.

Er is een breed gedragen erkennings- en een certificeringsregeling voor vakbekwame zonne-energie installateurs. Alleen bedrijven die een speciale opleiding voor het plaatsen en inspecteren van zonne-energie-installaties hebben gevolgd, komen in aanmerking voor de erkenning of de certificering Zonnekeur. De brancheorganisaties vinden dat álle zonne-energie installateurs in ons land aan deze eisen moeten voldoen.

19 reacties op “Branden maken pv-panelen onbetaalbaar

 1. 1 hectare is ca 6000 panelen. Verzekering 2500 euro dus 0,24 euro per paneel. Opbrengst ca 300 kwh per paneel. 0,24 euro per 300 kwh is 0,08 ct per kwh opbrengst 1 kwh ca 5 ct.
  Dus premie is ca 1,5 %.

  Wordt deze ophef niet een beetje overdreven?

  • H schreef:

   O,24 cent? Bij saldering nu nog bedoel je. Als je daadwerkelijk gaat produceren, dus meer dan je verbruikt is het het leveringstarief, dus met de huidige prijzen ong. 0,06 cent..2016 lanen de tarieven bv nog veel lager, is dus afhankelijk van. Daan krijg je een ander rekensommetjes. Overigens wordt het tijd dat het keurmerk er komt.

  • Wim Cranen schreef:

   Inderdaad er overdreven.

 2. Naarbij schreef:

  Brand van zonnepanelen zljn oorzaak van schade aan vee en paarden die in de buurt van de brand gras aten de stukken zonnepaneel worden verspreid over groot gebied Ben ik hiervoor verzekert?

 3. Wim Cranen schreef:

  Tegenover een totaal van 80.500 woningbranden per jaar (bron: https://federatieveilignederland.nl/nl/handige-informatie/feiten-en-cijfers/feiten-en-cijfers-branden) is dat verrassend weinig, nl. 0.028% van alle branden wordt veroorzaakt door zonnestroominstallaties die FOUTIEF ZIJN AANGELEGD. Dus weer een artikel ontkracht.

  • de echte installateur schreef:

   inderdaad ! aangelegd door een loodgieter of door een dakdekker en dus niet door een elektro vakman met kennis van zaken en het juiste persgereedschap en technisch inzicht !

 4. Leo schreef:

  Rutte’s “geweldige” marktwerking is de grondslag van al het prutswerk bij dit soort installaties en bij veel andere zaken. Efficientie is het toverwoord maat dan tot op het bot! Mag allemaal niets kosten en moet in een zo kort mogelijke tijd het dak op zodat de auto van de baas of aandeelhouders nog een maatje groter kan. In weer en wind voor minimumloon of als slecht betaalde zzp-er zo veel mogelijk modulen op het dak knallen en vooral efficient want met kwaliteit verdien je niets.
  Als je je huis öief hebt adviseer ik de installatie in alle rust zelf op het dak te zetten als je wat technische kennis hebt en alle verbindingen grondig te maken ipv weer een verdienmodel van een keurmerk waar ze weer lekker mee kunnen sjoemelen. Het zal alleen duurder worden een groene investering te maken. De installatuers hebben veel te weinig waardering net als in zo veel andere beroepen. De uitvoerende is maar bijzaak.

 5. Rene schreef:

  Onderzoek eerst hoe deze branden ontstaan, kijk dan hoe het voorkomen kan worden, en ga dan premies voor verzekering bepalen op deze kennis.
  Alleen negatief benaderen werkt belemmerend in de ontwikkeling van PE-energoe!

 6. Aab schreef:

  De branden zijn op hellende daken en dan met name bij in-dak installaties. Bedrijven kennen met name zonnepanelen op hellende daken. Het klinkt als ‘zoeken naar een reden om premies te verhogen’ door verzekeraars?

 7. Ton schreef:

  Het is nieuw dus risico inschatten is moeilijker dus meer premie.
  Bij rampen verhogen ze de premie want da’s dan te verantwoorden. Angst aanpraten. Daar verdienen verzekeraars aan.
  Keurmerk zegt niet al schijn vertoning. Het geeft goed gevoel meer niet. Gebeurt ook in voedingsbranche.
  Zonnepanelen zijn niet zo rendabel als gezegd word. Als je alle kosten mee rekent!!

 8. Nico schreef:

  Hoe zijn verzekeraars ooit ook al weer begonnen…???
  Als ‘Coöperatieve verenigingen’ toch? De ‘onderlinge brand waarborg maatschappij’. Evenals de RAiffeisenbank en de BOoerenleenbank, de coöperatieve zuivelfabriek, de begrafenis vereniging en nog veel meer. Vanaf het moment dat deze hun Coöperatieve veren gingen afschudden en kozen voor aandeelhouders kapitaal ging het mis. Vanaf dat moment ging het denken over van; ‘risico spreiding’ naar ‘risico management’. De remedie voor deze kwaal; weer terug naar COÖPERATIE van weleer. Zowel om energie op te wekken als ook voor het verzekeren van ons leven have en goed. Weg van het grootkapitaal en als lokale gemeenschappen van burgers boeren en bedrijven lokaal of regionaal, zelf ons leven weer vorm gaan geven.

 9. Herman schreef:

  Stel de bedrijven die schade veroorzaken aansprakelijk voor de schade, en creer geen extra kosten voor de bedrijven die het nu ook al goed doen.

 10. koos schreef:

  Toepassing van een rieten dak geeft een hogere premie dan waar pannen of harde dakbedekking is toegepast. Zo ook dus, dak-in PV,s een hogere premie dan dak-up systemen. Polystyreen en brandbaar polyurethaanschuim gewoon verbieden onder zulke in-systemen, daar neem je glas of steenwolplaten voor in de plaats en voldoende ventilatie ruimte tussen dak en PV. Kabel-stekerverbindingen….zeker bij grote systemen, klemtang en als extra, contacten zolderen. (Heb ik zelf ook gedaan). Maar zonder meer premies verhogen is een schot hagel op een vlo.

 11. Jack schreef:

  Ik lees niets van het gebruik van een grote omvormer zodat je hoog spanning op het systeem krijgt.
  Onder elk paneel een omvormer heeft allen maar voordelen!!!!

  • de echte installateur schreef:

   en heeft ook zeer veel nadelen ! en werkt ook met zeer hoge spanningen.
   je kan niet werken met lage spanningen daar is het vermogen te groot voor,
   verder werken die onzinnige solaredge kastjes ook gewoon met hoge spanningen.
   als er geen schaduw is werken ze kostenverhogend en ze hebben ook meer verbindingen dus ook meer kans op storingen en defecten

 12. zonnepanelen installateur schreef:

  op een rieten dak moet je geen zonnepanelen willen, riet heeft onderhoud nodig.
  en je schuift het niet zo makkelijk opzij zoals dakpannen.
  maak gewoon een afdak en leg daar panelen op .. klaar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.