fbpx
Nieuws

Buffervaten met bollen

Het nieuwe bezoekerscentrum Grebbelinie in Renswoude herbergt een innovatief snufje om meer rendement te halen uit de buffervaten voor warmte en koude.

In de nieuwbouw, gebouwd in de stijl van een bunker uit de linie, zorgt een pelletgestookte biomassaketel van 56 kw voor de verwarming en warm tapwaterbehoefte. De koude voor de koeling wordt door middel van een adsorptiepomp uit de warmtebuffer gehaald. Deze pomp zet warmte om in koude en kan gemiddeld 16 kW koude opwekken voor de vloerkoeling, zo is te lezen in het komende nummer van vakblad Installatie en Sanitair. Het bezoekerscentrum, een opdracht van Staatsbosbeheer, is gebouwd door Temmink Bouwprojecten uit Deventer. Mulder Installatietechniek uit Deventer verzorgde het installatiewerk en de engineering.

Rendement opkrikken

De pelletgestookte biomassa ketel (56 kW) die automatisch wordt gevoed met behulp van een transportbandsysteem vanaf de bouwkundige silo in de techniekruimte.

Voor zowel de warmte als de koude is een buffervat van 1000 liter opgesteld. Op het rendement hiervan met ongeveer 30 procent op te krikken zijn de vaten gevuld met bollen met fase-overgangsmaterialen, zogeheten PCM’s. Deze bollen, met een doorsnede van 65 of 100 mm, zijn gemaakt van HDPE of PP-kunststof. De PCM-ballen kunnen los in een buffertank voor een verwarmings- of koudekringloop aangebracht worden. Daarmee kan het opslagsysteem vergroot (in capaciteit) of verkleind (in volume) worden. De PCM-ballen worden speciaal voor ieder project geselecteerd met het juiste materiaal en fase-overgangstemperatuur.

Thermische energie-opslag is een tijdelijke opslag van warmte of koude voor gebruik op een later moment. Het overbrugt het gat tussen vraag en aanbod van energie. Thermische energie-opslagsystemen met PCM‘s zijn geschikt voor korte (24h) en middellange termijn energie-opslag van maximaal een week. Een bijkomend voordeel is dat bijvoorbeeld elektriciteit tegen gunstige tarieven kan worden onttrokken.

Meer lezen!

In het komende nummer van vakblad Installatie en Sanitair een reportage over dit duurzame gebouw en de toegepaste techniek. Klik hier voor een gratis proefnummer of een voordelig (proef)abonnement.

 

2 reacties op “Buffervaten met bollen

  1. Peter jan kuip schreef:

    30% meer opslag? Waar PCM bollen zitten zit geen water. De oppervlakte van de PCM bol kan vrij snel zijn energie afgeven/opnemen. Maar gebleken is dat het materiaal last heeft isolerende werking bij bollen van 100 mm waardoor een deel van de vloeistof minder doet als de bedoeling is. Beter zou zijn om er dunne platen (b.v. 20 mm dik) in te zetten die werken wel. Nav. Proefneming door installateur (vond de bollen weggegooid geld) en uitleg deskundige energieopslag ECN.

  2. E.J. schreef:

    In de bollen zitten koolwaterstoffen. vroeg of laat komt dit in het milieu. voorkom dat ze deze producten gaan maken, sluit de fabriek en verbiedt het gebruik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.