fbpx
Nieuws

Campagne voor jongeren in de techniek

Deze maand gaat een nieuwe campagne van start om jongeren te stimuleren om voor een studierichting in de energietechniek te kiezen. De instroomcampagne ‘Power up the planet!’ richt zich in eerste instantie op vmbo’ers die zich oriënteren op een vervolg-mbo-opleiding. De initiatiefnemers willen deze leerlingen en hun ouders laten zien hoe je met een baan in de energietechniek zelf een bijdrage kunt leveren aan een schonere wereld.

Het initiatief is ontstaan uit een samenwerking van netwerkbedrijven Alliander, Enexis Groep, Stedin, Tennet, Juva, Cogas, Rendo, Volker Energy Solutions, Joulz en DNWG met de vakbonden FNV en CNV binnen het O&O fonds voor netwerkbedrijven.

Voorbeelden

‘Power up the planet!’ wordt aangedreven door het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor netwerkbedrijven (O&O fonds NWb). Marinika Knoef, programmamanager, licht toe: “De netwerkbedrijven slaan hiermee hun handen ineen om nieuw technisch talent te vinden en ze te helpen om dit verder te ontplooien. Er wordt jammer genoeg nog steeds te weinig gekozen voor banen in de techniek. Daarom laten we diverse voorbeelden zien van banen die je als mbo’er in de energietechniek kunt vervullen. We willen de jongeren laten zien dat zij een bijdrage kunnen leveren aan een schonere wereld door in de energie te werken en geven daarvan concrete voorbeelden die tot hun verbeelding spreken. Denk bijvoorbeeld aan een baan als monteur van elektrische scooters of auto’s, of als installateur van zonnepanelen.”

Opleidingen door heel Nederland

Met de mbo-opleidingen Monteur Elektrotechniek, Monteur Gas, Warmte en Water alsmede de opleiding tot Monteur Laagspanningsdistributie of Middenspanningsdistributie kun je een baan in de energietechniek vinden. Deze opleidingen zijn onder meer te volgen aan ROC Amsterdam, ROC A12, Rijn IJssel in de regio Arnhem, het Graafschap College, De Friese Poort, MBO Amersfoort en het Techniek College in Rotterdam. Alle opleidingen door heel Nederland zijn te vinden op de website.

Op de website van Power up the planet! is nu al informatie te vinden over de mbo-opleidingen. In een later stadium zullen ook opleidingen op hbo- en wo-niveau toegevoegd worden. De jongeren worden via YouTube, Snapchat, Instagram en Facebook geattendeerd op de website.

1 reactie op “Campagne voor jongeren in de techniek

  1. jos schreef:

    Er is in Nederland een cultuur in de afgelopen decennia ontstaan met als slogan .Werken met je handen wordt je vies van ,en met MBO-studie kom je niet verder .Jeugd is ook liever lui tegenwoordig , weinig doen en liefst snel veel geld verdienen. Als het even niet lukt dan is in veel gevallen Pa en/of Ma de financiele back-up .De Techniek in Nederland is door de overheid en vakorganisaties jarenlang te weinig ondersteund , waardoor er een enorme achterstand is ontstaan en we veel Oostblokkers nodig handen voor extra handen .We hebben een enorme achterstand met vakmensen in aantal opgelopen van minimaal 10 jaar .Tegenwoordig maken veelal nog maar 4-5 leerlingen per vakgebied hun opleiding met diploma af .Terwijl er vroeger klassen vol leerlingen opgeleid van school kwamen .Kunnen we de achterstand in vakmensen nog inlopen ? Het worden moeilijke tijden ,omdat de achterstand in vakmensen al groot is .Enigste wat men nog kan doen .Iedereen die wil , vrouwen /mannen ongeacht leeftijd etc , gemotiveerd, gratis opleiden ( geen schoolgeld , geen boekengeld vragen en baangarantie bieden met een passend aantrekkelijk netto-inkomen , dat uitsteekt boven andere sectoren .Werken moet weer aantrekkelijk gemaakt worden , want ik hoor op dit moment alleen maar ongemotiveerde mensen .Velen vinden de Belastingen/kosten in Nederland te hoog worden , je werkt niet meer voor jezelf wordt er gezegd, omdat er steeds meer uitkeringen moeten worden verstrekt .Belastingafdracht , afdracht premies ( excl. prive verzekeringen en overige vaste lasten )per 100 euro bruto inkomen nadert de 40% in Nederland , zou max 25% mogen zijn , wil je in Nederland nog echt een (financiele) toekomst op kunnen bouwen .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.