fbpx
Nieuws

Capaciteit pv-panelen naar record

De opgestelde capaciteit van zonnepanelen steeg met een recordhoeveelheid van 500 naar 2000 MW. Evenals de groei van windenergie groeide het gebruik van zonne-energie met ruim 20 procent. De totale hoeveelheid energie kwam daarmee uit op 37 PJ. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Energieverbruik stijgt

Ondanks de groei van wind- en zonne-energie, is het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen in Nederland in 2016 nauwelijks gegroeid. Het aandeel uit hernieuwbare energiebronnen kwam uit op 5.9 procent. Dit is vrijwel even groot als het jaar daarvoor, toen het uitkwam op 5,8 procent van het totale energieverbruik.

Dit komt vooral door dat totale energieverbruik in Nederland is gestegen. Ten opzichte van 2015 steeg het energieverbruik met bijna 4 procent naar 2119 PJ. Omdat het totale energieverbruik is toegenomen, heeft de toename van het verbruik van hernieuwbare energie nauwelijks geleid tot een groter aandeel in het totale energieverbruik.

Warmte

Energie uit hernieuwbare bronnen wordt verbruikt voor warmte, elektriciteit en vervoer. In 2016 was bijna de helft van het verbruik van hernieuwbare energie bestemd voor warmte, ruim 40 procent voor elektriciteit en een kleine 10 procent voor vervoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.