fbpx
Nieuws

Collectieve warmtepomp vaker aantrekkelijk

De nieuwbouw en verduurzaming van appartementengebouwen gaat steeds vaker gepaard met installaties met collectieve warmtepompen. De markt is nog onbekend met de vele smaken die hierin mogelijk zijn, zeggen warmtepompspecialisten van Nathan en Rensa.

Op donderdag 29 september gaan Rensa en Nathan je in een uur bijpraten over deze ontwikkeling. Tijdens dit gratis webinar presenteren ze een groot aantal principeschema’s voor collectieve installaties. Meld je hier aan voor dit technische webinar.

Individueel denken

“De focus bij warmtepomptechniek ligt nog vaak op individuele installaties” stelt Matthias Stukker van Rensa Techniek, het adviesbedrijf van de gelijknamige groothandel.  Toch kleven er nadelen aan bijvoorbeeld 40 lucht/water-toestellen bij een appartementencomplex. “Systeemrendementen, geluidsproductie en onderhoudskosten kunnen flink naar beneden wanneer je warmtepomptechniek toepast met bijvoorbeeld een centrale (bodem)bron, en decentrale opwekkers van tapwater, om maar een voorbeeld te noemen.”

Warmtepompconcepten voor collectiviteit staan bij veel ontwikkelaars, bouwers en installateurs nog in de kinderschoenen, ervaart ook Nathan. De allround warmtepompspecialist met het eigen bodemboorbedrijf ziet dat er technisch meer komt kijken bij zo’n installatie. Denk aan het vergunningtraject voor een bronboring, de afrekening in geval van een (mini)warmtenet en de energielevering. “Met goede kennis hierover kan de installateur een hele goede sparringpartner zijn van partijen die bijvoorbeeld complete flats van het gas af willen halen”, stelt Danny Wisselo van Nathan, die ook tijdens het webinar zijn kennis gaat delen met de inschrijvers.

Hoe werkt een bronboring?

Lucas Bos van Nathan Project gaat uitleggen wat er allemaal komt kijken bij een bronboring, en hoe bodemenergie technisch gezien kan functioneren in een collectieve installatie. Ook aandacht voor de prefab oplossingen die zowel Nathan en Rensa bieden. Kijkers kunnen gedurende het live-webinar alle vragen, vraagstukken en ervaringen kwijt aan een team van technische moderatoren.

Na afloop krijgen de kijkers een mooi pakket met technische uitwerkingen van de collectieve warmtepompconcepten als download aangeboden.

Meld je hier aan voor dit webinar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.