fbpx
Nieuws

Consument weet weinig van warmtepomp

Steeds meer organisaties en deskundigen zien de (hybride) warmtepomp als een serieus en duurzaam alternatief voor de traditionele cv-ketel. Tegelijkertijd blijkt dat consumenten nog maar weinig weten over de mogelijkheden van de warmtepomp. Ook hebben veel mensen geen idee of hun woning geschikt is voor verwarming met behulp van een warmtepomp. Het zijn enkele uitkomsten van een onderzoek dat allround technisch dienstverlener Feenstra deed onder een groot aantal huurders en bezitters van een eigen woning.

Geen investeringen

Ruim 75 procent van de ondervraagden in het bewonerspanel van Feenstra verwarmt de woning nog altijd met een gasgestookte cv-ketel. Meer dan de helft van hen heeft geen concrete plannen om te gaan investeren in een duurzaam alternatief, zoals een warmtepomp, een zonneboiler of zonnepanelen. Bijna driekwart van de mensen heeft geen idee wat de energietransitie en gasloos wonen voor hun woning en voor hun situatie precies betekent.

Advies

Ondanks het gebrek aan kennis zijn maar weinig mensen op zoek naar adviezen over het verduurzamen van hun woning. Sterker nog: tweederde van de ondervraagden zegt geen behoefte te hebben aan een persoonlijk duurzaamheidsadvies. En als er dan toch een advies nodig is, zijn verreweg de meeste bewoners niet bereid daarvoor in de buidel te tasten.

Maar liefst 80 procent vindt dat advies over de energietransitie in hun woning gratis zou moeten zijn, omdat het een taak van de overheid is. Ernie van Dalen, operationeel directeur van Feenstra: “Wij hebben het Manifest Rendementseis cv-ketels onderschreven, omdat we daarmee de energietransitie in Nederland kunnen versnellen. Dan komt al snel de (hybride) warmtepomp in beeld als alternatief voor de gasgestookte cv-ketel. De overheid heeft op dit gebied een rol en blijkbaar vinden veel consumenten dat ook. Maar dat betekent niet dat wij op de overheid gaan zitten wachten. We geven nu al dagelijks tientallen mensen advies over het verduurzamen van hun woning.”

Actuele inzichten

Feenstra legt het bewonerspanel regelmatig vragen voor over wonen, energietransitie en duurzaamheid. De onderneming beschikt daardoor over relevante en actuele inzichten en kan op die informatie inspelen met producten, diensten en adviezen.

Bij een hybride warmtepompsysteem zorgt een warmtepomp samen met een cv-ketel voor de verwarming van het huis. De warmtepomp haalt warmte uit de omgevingslucht en transporteert die naar de woning. De cv-ketel zorgt voor warm water en verwarmt bij wanneer het in de winter erg koud is. Een (hybride) warmtepompsysteem werkt het beste in een goed geïsoleerde woning, met dubbelglas en een lagetemperatuurverwarming, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming.

7 reacties op “Consument weet weinig van warmtepomp

 1. Peter schreef:

  Met een hybride warmtepompsysteem ben je niet gasloos, dus dat is niet de oplossing.
  En mede door dit soort verhalen en adviezen weten de mensen het op slot niet meer.
  Het beste advies is wacht nog een jaar of 5 en kijk hoe het een en ander zich verder ontwikkeld mits je echt nieuw gaat bouwen maar in bestaande woningen kun je beter nog even wachten.

 2. Mascha schreef:

  Als iedereen wacht besparen we sowieso geen gas. Een hybride warmtepomp is een prima oplossing en ook nog eens betaalbaar (door subsidie).

 3. MarkS90 schreef:

  Feenstra … Die club die onderhoud doet door een rookgasanalysemeter in de afvoer te steken en zo het gasblok bij te stellen. Pas bij storingen komen zo om er een nieuwe ionisatie-ontsteekpen in de drukken.

 4. Rob Straver schreef:

  Waarom doorgaan met oude techniek als dat niet nodig is! Tijd voor verandering en niet vast blijven houden aan de gasgestookte cv ketels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.