fbpx
Nieuws

Cv-keteltest: nog maar één ‘beste’

Cv-keteltest: nog maar één ‘beste’

Atag mag voor haar CW5 toestel uit de E-serie als enige het 2014-stempel ‘Beste uit de test 2014’ voeren. Doordat de Consumentenbond nu nog maar één predicaat ‘beste’ uitgeeft, ‘verliezen’ Vaillant en Intergas het stempeltje voor hun best scorende toestellen zonder dat de producten inhoudelijk zijn veranderd. Remeha levert met de Tzerra Plus volgens de test het beste CW4-toestel.

 

 

De cv-ketel-test van 2014 kan volgens een woordvoerder van de Consumentenbond niet vergeleken worden met de 2013-test, omdat zowel de predikaattoekenning als de testmethode zijn gewijzigd. De afgelopen jaren ontstond veel onduidelijkheid omdat meerdere fabrikanten het predikaat ‘Beste uit de test’ mochten voeren. Dit is nu gewijzigd: er is maar één ‘winnaar’, de Atag E325 EC, met een rapportcijfer van 8,1.

 

consumentenbond2Wijzigingen

Ook het testprogramma is op veel vlakken gewijzigd, onder meer vanwege de nieuwe energiebesparingseisen die gelden voor cv-ketels. Het warmwatercomfort is zwaarder gaan wegen, en er is in de test meer aandacht voor temperatuurafwijkingen tussen instelling en werkelijke levering. Ook nieuw is dat de rendementswaarden tegenwoordig direct worden overgenomen van de fabrikanten, omdat deze al vastgesteld worden door onafhankelijke laboratoria.

 

Nieuwkomer in top 4

In de novemberuitgave van de Consumentengids staat de uitslag van de cv-keteltest, die de consumentenorganisatie jaarlijks publiceert. De top van de ranglijst is niet veranderd ten opzichte van 2013. Wel is de Tzerra M39 Plus CW5 als nieuwkomer in de test meegenomen. De geïntroduceerde ketel komt op de tweede plek, net voor de Kombi Kompakt HReco 36 van Intergas en de ecoTec plus van Vaillant, vorig jaar nog samen met Atag dragers van het predicaat ‘Beste uit de test 2013’ in de CW5-klasse.

 

 

Nieuwe ‘beste’ CW4

De CW4 variant van de Tzerra Plus, Remeha’s troef in de projectenmarkt, komt in de nieuwe test als beste CW4-toestel uit de bus. Vorig jaar was dat nog de Atag A244EC. Dit toestel is dit jaar niet in de test meegenomen, omdat fabrikanten slechts één toestel gratis mochten indienen. Voor het opnemen van meerdere toestellen in de test dienden fabrikanten de knip te trekken, en dat heeft bijvoorbeeld Atag in tegenstelling tot Vaillant, Intergas, Nefit en Remeha niet gedaan.

 

Allemaal voldoende

De 17 geteste CW4 en CW5 toestellen scoren allemaal voldoendes. In de cv-keteltest wordt niet het predicaat ‘beste koop’ uitgedeeld. Dit omdat bij de installatie van de cv-ketel niet alleen de prijs van het product, maar ook de installatie onderdeel uitmaakt van de aanschaf. De Consumentenbond wil met de predicaten ‘Beste uit de Test’ aangeven dat de cv ketel een prima kwaliteitskeuze is.

5 reacties op “Cv-keteltest: nog maar één ‘beste’

 1. O.Giliam schreef:

  Hoe verloopt deze test, en hoelang worden deze ketels getest ?
  M.V.G. O.Giliam.

 2. @ O. Giliam schreef:

  Heer Giliam,
  De test wordt uitgevoerd door de Consumentenbond. Voor deze informatie verwijs ik u door naar hen. We weten wel dat voor een groot aantal parameters zij gebruik maken van informatie van de fabrikanten zelf.

 3. […] en Sanitair. Op dit moment is de E325EC het toestel dat bekend is vanwege haar koppositie in de Consumentenbond-test van verwarmingstoestellen. De testtopper verdwijnt echter pas na herziening van de […]

 4. […] test maakte onderdeel uit van een grootschalige Europese test, zoals de Consumentenbond ook cv-ketels periodiek aan tests onderwerpt. Er zijn 6 systemen getest die in Nederland op de markt worden […]

 5. […] Atag en Remeha leveren volgens de Consumentenbond de beste cv-toestellen. Dit blijkt uit een nieuwe versie van de cv-keteltest die de bond periodiek houdt. De Tzerra Plus (CW4) en de nieuwe i36EC (CW5) mogen het predicaat Beste uit de Test september 2016 voeren. De vorige editie van de test stamt uit 2014. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.