fbpx
Nieuws

Dakdoorvoer past precies in zonnedak

Een dakdoorvoer die precies in een zonnedak past: die oplossing bedachten Ubbink, aannemer Stabo Bouw en Rebor, een leverancier van zonnepanelendaken. In een nieuw appartementencomplex in Bovenkarspel vond de innovatie zijn eerste praktijktoepassing.

“Het Loci zonnepanelendak combineert dakbedekking én energieopwekking in één product”, vertelt René Borro, directeur van Rebor. “Op gedeelten van het dak waar geen zonnepaneel past, leggen we een dummypaneel. Dit heeft precies hetzelfde uiterlijk als de rest van de dakpanelen, maar dan zonder zonnecellen.” Dit dummypaneel heeft in het project in Bovenkarspel een functie gekregen, als onderdeel van de dakdoorvoer.

Aluminiumcomposiet en foam

Normaal gesproken gaat er over de Ubbink Kompakt 2.0 verzamelkap een loodstrip of dakpan over de aansluiting heen, maar met dit dak kan dat niet, dus moest er een alternatief bedacht worden: een speciaal gemaakt dummypaneel van aluminiumcomposiet en foam, precies op maat gemaakt voor de dakdoorvoer.

Vanuit Ubbink nam Pascal van Meerten (Manager Oplossingen & Techniek) deel aan het projectteam. “De Ubbink Kompakt 2.0 combineert meerdere doorvoeren en is vrij laag, dus zorgt voor weinig schaduw. Dit is gunstig voor de opbrengst van de zonnepanelen. En het mooie is, dat het dummypaneel met de verzamelkap nu meteen dienst doet als waterkering: een unieke oplossing die heel waardevol is voor de praktijk.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.