fbpx
Nieuws

Designexpositie vol toiletten

Iedereen moet en doet het: ontlasten of naar het toilet gaan. Ons toiletbezoek is vanzelfsprekend. Ons toilet is af. Maar is dat wel zo? Hoe is ons sanitair eigenlijk tot stand gekomen? Wie bedacht welke oplossingen en vooral: waarom en waartoe? En hoe ziet het toilet van de toekomst eruit?

Deze vragen staan centraal in de designmanifestatie ‘Everything You Always Wanted to Know About Toilets, But Were Afraid to Ask’. De expositie is al sinds 19 mei geopend en is nog te zien tot en met 19 november, in het Cube design museum in Kerkrade.

In deze gelijknamige tentoonstelling zie je hoe de meest elementaire behoefte van de mens na eten, drinken en ademen ondersteund wordt door uiteenlopende vormen van design. Aspecten van hygiëne en milieu worden behandeld, zoals de relatie tussen gezondheid en ontlasting. Ook gaat het over het gebruik van spoelwater en recycling van fecaliën. Daarnaast wordt ook ingegaan op thema’s als schaamte, privacy, luxe en hoe die effect sorteren op het uiterlijk van het toilet. En waarom we op reis of in het café met veel minder genoegen nemen.

Thema’s

In elf thema’s wordt het verhaal verteld van de geschiedenis van het toilet. Het is hierbij gericht op de westerse wereld, maar er worden ook uitstapjes gemaakt naar andere culturen, waar zich een vaak andere ontwikkeling voordeed.

De thema’s zijn: weggespoeld, mensenmest, handen wassen, zitten of hurken, ik ben mijn toilet, accessooires, geur, geluid & gêne, heren & dames, in een kwade reuk, onderweg ontlasten en gezonde stoelgang.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.