fbpx
Nieuws

Dit zijn de beste praktijkbegeleiders

Praktijkbegeleiders Desiree Kon van Installatiebureau Kon, Paul Christenhusz van Van Lente Systeemintegratie en Ben van Zelst van Installatiemensen zijn de Topcoaches van 2018. Zij mogen zich een jaar lang de beste praktijkbegeleiders in de installatiebranche noemen. Tijdens de uitreiking in Utrecht werden zij door de jury geroemd om hun “bereidheid een extra stap te zetten”. Zij wonnen naast een beker ieder een geldprijs van €2.500,-.

Elk jaar organiseert OTIB, opleidingsfonds voor de Technische Installatiebranche, de Topcoach van het jaar verkiezing. “Zij begeleiden nieuw vaktalent door hun kennis met hen te delen. Zij dagen leerlingen uit. En zij coachen hen om de kansen te pakken die de branche heeft te bieden. Praktijkbegeleiders zijn TopCoaches, en dat laten hun pupillen dit jaar massaal weten”, aldus Joep Hendriks van OTIB.

Leerlingen nomineerden in totaal 750 kandidaten. Uit deze longlist bleven na een stevige selectie negen finalisten over, drie in elke categorie: Groot Bedrijf, MKB en Opleidingsbedrijf. Uit deze negen coaches koos een vakkundige jury de uiteindelijke winnaar. Tijdens een feestelijke uitreikingsmiddag waarin het thema coaching centraal stond, werden de winnaar bekend gemaakt. Alle finalisten werden geroemd om hun vermogen een veilige omgeving te bieden. Ze zetten altijd een extra stap en bieden een luisterend, ook voor de privéomstandigheden van de leerlingen.  Deze geven aan dat ze kwetsbaar durven zijn bij hun coach en dingen te delen, zowel over het werk als over het privéleven. “De coach maakt je zekerder en daardoor sta je sterker in je schoenen,” aldus één van de leerlingen.

Topsporters

De uitreiking werd omlijst door een inspirerend programma over coaching. Ex-topsporters Edith Bosch, Bibian Mentel, Minke Booij en Dennis van der Geest vertelden over hun ervaringen met hun eigen coaches. “Een goede coach laat je nooit vallen,” zei Booij over haar coach Marc Lammers. De voormalig topsporters gaven de genomineerden een belangrijke boodschap mee. Mentel: “Laat jezelf ook altijd coachen, je bent namelijk nooit uitontwikkeld.” De jury van Topcoach van het jaar bestond in 2018 uit  Zwanny Naber, landelijk bestuurder FNV en voorzitter bestuur OTIB, Joany Rigters, Brancheoverkoepelend winnaar praktijkbegeleider S-BB 2017, Doekle Terpstra, voorzitter Uneto-VNI, Gerrit Veneboer, directeur uitvoering S-BB en heeft als voorzitter Dennis van der Geest, ambassadeur TopStarters.

Over de winnaars

In de categorie MKB won Desiree Kon, van Kon Installatietechniek uit Hardinxveld-Giessendam. De jury roemde haar om haar continue ontwikkeldrang, want zoals zij zegt: “Ik kan toch niet groeien als er nooit iemand kritisch naar mijn werk kijkt!” Ook begeleidt zij niet alleen leerlingen van haar eigen bedrijf, maar ook van een collega. “Zo blijven ze in elk geval behouden voor de branche.” Haar reactie op de winst: “Ik ben helemaal aan het trillen, supercool! Kijk, je kan hier niet staan zonder de jongens en ook daarom ben ik er echt van ontroerd van, heel bijzonder dit.”

Paul Christenhusz van Van Lente Systeemintegratie uit Deventer won in de categorie ‘Groot Bedrijf’: “Dit is gewoon heel gaaf, ik sta ervan met de mond vol tanden en dat gebeurt niet vaak!”.  Christenhusz zet zich naast het werk als praktijkbegeleider ook intensief in voor de kwaliteit van het onderwijs in de regio. Dit waardeerde de jury, omdat hij daarmee laat zien dat hij een verbinder is.

Winnaar van de categorie Opleidingsbedrijven is Ben van Zelst van Installatiemensen uit Bussum. Hij is volgens de jury uitzonderlijk goed in het bijeen brengen van het netwerk van de leerlingen: ouders, school, vrienden en zelfs de sportclubs. Hij leert leerlingen niet alleen een vak, maar ook op eigen benen staan. De voormalig topatleet probeert ook in het begeleiden de beste te zijn: “Je probeert het zo goed mogelijk te doen. Je coacht de leerlingen op een manier waarvan je denkt ‘dit is de beste manier’ en dat dan ook zo blijkt, is prachtig”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.