fbpx
Nieuws

‘Door klimaatakkoord op de goede weg’

Techniek Nederland ziet in de doorrekening van het ontwerp-klimaatakkoord een extra stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan. Voorzitter Doekle Terpstra: “De doorrekening laat zien dat de doelen binnen handbereik zijn, maar dan moeten we er wel een schepje bovenop doen. De richting van de klimaatplannen is goed. Wij werken graag samen met het kabinet om de plannen concreet te maken.”

De ondernemersorganisatie is ook positief over de reactie van het kabinet, dat in april de eerste beleidskeuzes wil maken op basis van de vandaag gepresenteerde cijfers.

Optimisme over innovatie

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) stellen dat het belangrijkste doel van het klimaatakkoord (49 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 dan in 1990) met de huidige plannen mogelijk is. Volgens de planbureaus is het echter waarschijnlijk dat de reductie iets lager zal uitvallen. Toch is Doekle Terpstra optimistisch: “Er is enorm veel innovatie in duurzame energietechnieken. De systemen worden steeds betaalbaarder en beter inpasbaar. Die ontwikkeling biedt de komende jaren steeds meer mogelijkheden. Technische innovatie gaat ervoor zorgen dat we de CO2-uitstoot steeds sneller terugbrengen. Niet alleen in de gebouwde omgeving, maar óók in de industrie en in de infratechniek waarin veel van onze leden actief zijn.”

Technisch personeel is hard nodig

De vraag of we het doel net wel of net niet halen, vindt Terpstra weliswaar interessant, maar uiteindelijk gaat het om de snelheid waarmee we de verduurzaming aanpakken. “We moeten niet te lang bezig blijven met het interpreteren van cijfers, het tempo moet omhoog. Om de doelen te halen moeten we 1,5 miljoen woningen aardgasvrij maken vóór 2030. Laten we onze energie daarop richten.”

Om de klimaatplannen te kunnen uitvoeren, is het cruciaal dat er voldoende technische vakmensen beschikbaar zijn. Terpstra: “We hebben technici nodig met green skills. Die kunnen we alleen opleiden als er meer aandacht en geld komt voor het technisch beroepsonderwijs.”

Geweldige perspectieven

De kosten van de energietransitie vallen volgens de doorrekening aanzienlijk lager uit dan verwacht. Terpstra: “Dat is goed nieuws, maar we moeten ons niet blind staren op de kosten. De energietransitie biedt vooral geweldige perspectieven. We creëren nieuwe, duurzame werkgelegenheid, onze huizen worden comfortabeler en krijgen een lagere energierekening, onze economie wordt innovatiever en groener. Dat moeten ook de uitgangspunten zijn voor de politiek, want die is nu aan zet.”

1 reactie op “‘Door klimaatakkoord op de goede weg’

  1. Jos schreef:

    Door Klimaat accoord op de goede weg?? , zeker de CO2 belasting weer bij de bedrijven leggen heb ik zo m,n bedenkingen over .Uiteindelijk krijgen we allemaal de rekening geprestenteerd , want het bedrijfsleven gaat deze belasting weer door berekenen in de producten, uurlonen , toeslagen etc . .Politiek den Haag verrekent keer op keer al jaren, al hun nalatigheid in de vorm van belastingen over het bedrijfsleven , maar zelf bezuinigen ho maar .Uiteindelijk worden uurlonen producten stelselmatig over enkele jaren zo hoog in prijs dat uiteindelijk de economie vastloopt en het merendeel van de mensen producten , diensten etc niet meer kunnen betalen .Nederland zal uiteindelijk gewoon onbetaalbaar worden , belastingen en werkdruk blijven toenemen en dan worden mensen vanzelf boos ,stappen politici op en de bevolking blijft achter in ellende .Blijkbaar zijn ze blind in den Haag .De rem moet op de kosten in den Haag . Je kunt niet oneindig met belastingen doorgaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.