fbpx
Nieuws

Nederlands grootste zonne-energiecongres, de Sunday, staat op woensdag 23 november in het teken van het versnellen van innovatie. Een van de onderwerpen is de potentie van zonnepanelen op het water. ‘Drijvende zonnecellen gaan uiteindelijk meer energie opleveren dan zonnecellen op daken’, stelt Rik Jonker, landelijk coördinator zonne-energie bij Rijkswaterstaat.

Jonkers streven is om het areaal van Rijkswaterstaat geschikt te maken voor de exploitatie van zonne-energie. Indien dit niet direct geschikt is voor zonne-energie, start hij innovatietrajecten op om het geschikt te maken voor de winning van zonne-energie. Zo ook voor de wateroppervlakten van Rijkswaterstaat. De overheidsorganisatie beheert een groot aantal wateroppervlakten die geschikt zijn voor het grootschalig winnen van zonne-energie, mits de juiste technieken ontwikkeld worden.

Via de topsector Energie vindt om die reden op de Slufter in Rotterdam al een innovatietraject plaats met het Nederlandse bedrijf Sunfloat. Zij hebben hier 120 drijvende zonnepanelen geplaatst. Naast Sunfloat plaatsen vanaf begin 2017 ook enkele andere bedrijven drijvende zonnepanelen. De vervolgproef duurt een jaar en levert aanvullende informatie op over de condities waaronder de Slufter geschikt is voor de installatie van een grootschalig drijvend zonnepark van maximaal 85 megawattpiek (goed voor 25.000 huishoudens).

Meer informatie over de Sunday is te vinden op www.sundaynl.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.