fbpx
Nieuws
Duurzame kindervoeding door biomassa

FrieslandCampina gaat ingrediënten voor kindervoeding en melkpoeder produceren met energie uit biomassa. Op 11 mei werd de nieuwe installatie in Borculo officieel geopend door minister Henk Kamp.

 

Olie uit houtsnippers

De energievoorziening maakt gebruik van gecertificeerde duurzame pyrolyse-olie met een zeer geringe directe CO2-uitstoot. De olie wordt door het Hengelose bedrijf Empyro gewonnen uit biomassa (houtsnippers) door het toepassen van pyrolyse, een techniek waarbij verhitting plaats heeft zonder zuurstof toe te voegen. Deze techniek is ontwikkeld aan de Universiteit Twente en doorontwikkeld door BTG-BTL, het moederbedrijf van Empyro.

 

15% minder CO2

De productielocatie in Borculo heeft een verwerkingscapaciteit van 750 miljoen kilo melk. Door deze te laten draaien op pyrolyse-olie daalt de directe CO2-uitstoot voor de gehele productielocatie met 15 procent. Daarnaast daalt het energieverbruik van de nieuwe locatie met 20 procent door het toepassen van energiebesparende technieken ten opzichte van vergelijkbare locaties van FrieslandCampina.

 

Groene stroom

Sinds begin 2015 zijn alle 35 productielocaties van FrieslandCampina in Nederland overgegaan op 100% groene stroom. Deze stroom is voor de helft afkomstig van melkveebedrijven van de leden-melkveebedrijven van FrieslandCampina, waar energie wordt opgewekt uit zon, wind en biomassa. In 2013 opende FrieslandCampina het eerste windpark (Van Gogh in Noord-Brabant). Ook de locatie in Borculo zal op den duur overgaan op het gebruik van duurzaam geproduceerd biogas. Deze is afkomstig uit rundveemest, rioolslib en organisch (rest)afval uit de keten, dat via een 8 kilometer lange pijpleiding wordt aangevoerd uit de nabijgelegen vergistingsinstallatie van ‘Groot-Zevert’. Hierdoor ontstaat nog een aanzienlijke besparing op fossiele brandstof; op jaarbasis 5 miljoen m³ aardgas en 8.000 ton CO2-reductie, vergelijkbaar met de CO2-uitstoot van 1.000 Nederlandse huishoudens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.