fbpx
ISH 2019

Slimme thermostaat nóg slimmer

De Nefit Easy krijgt komend stookseizoen een opvolger. Een van de populairste slimme thermostaten van Nederland krijgt een nieuw design en nieuwe features. Het belangrijkste is dat de nieuwe Easy, die EasyControl gaat heten, en in Duitsland onder de vlag van moederbedrijf Bosch wordt getoond, is dat het mogelijk wordt om meerdere zone’s aan te sturen.

Hiervoor komt Bosch ook met eigen thermostaatknoppen, die te vergelijken zijn met de aansturing van Honeywell’s Evohome. De digitale radiatoren ventielen zijn via WLAN met de thermostaat verbonden. Ook wordt het aantal ‘if this then that (IFTTT)’ functies uitgebreid, onder meer met stemherkenning via Amazon Echo. Ook kan de thermostaat via GPS berekenen wanneer de eigenaar aangeeft dat hij naar huis rijdt, zodat de verwarming bij thuiskomst netjes op temperatuur is. De thermostaat krijgt een ambient-light aan de achterzijde, zodat de muur bijvoorbeeld rood oplicht. De EasyControl komt dit najaar in Duitsland op de markt, met zwart en wit veiligheidsglas. De verwachting is dat Nederland snel volgt.

Smart home concept

De EasyControl wordt onderdeel van een groots smart-home-concept dat de Bosch-groep gaat voeren. In het pallet aan centraal aangestuurde huis-elektronica zitten onder meer luchtkwaliteitsmeters, vochtmeters, CO- en bewegingsmelders en beveiligingscamera’s. Het concept heet Bosch Smart Home.

Ook gaat er aan de achterkant van de techniek vanalles gebeuren voor de installateur. Met HomeCom Pro komt Bosch met een mogelijkheid voor consumenten en professionals om hun verwarmingsinstallatie te monitoren. Wanneer de klant daar toestemming voor geeft, kan de installateur op afstand het toestel bekijken, en mogelijke storingen of dreigende klachten verhelpen. De installateur kan deze functionaliteit koppelen aan onderhoudshistorie, en zo dus besparen op onnodige ritjes of goed voorbereid op pad gaan.

Trend

Connectiviteit, online service en smart home control is sowieso hét thema van de meeste verwarmingsfabrikanten op de ISH. Waar de beurs normaal gesproken het toneel was van toestelintroducties voor de komende jaren, richten veel fabrikanten nu hun pijlen op de zeggenschap over het ‘smart home’, oftewel de regie over de complete woonhuisinstallatie.

 

 

 

9 reacties op “Slimme thermostaat nóg slimmer

 1. Wim Victoor schreef:

  Het gaat hier alleen door het sturen van radiatoren maar een goede mogelijkheid om vloerverwarming gecombineerd met radiatoren te regelen is niet mogelijk.

 2. MP schreef:

  Je hele huis sturen en volhangen met gadgets die afhankelijk zijn van regelaar van een ketelfabrikant of ketel type lijkt mij niet wenselijk. Dit soort gadgeets zijn toch ( nog) vrij duur en dan te bedenken dat je ketel maar 15 jaar mee gaat en er dan weer een andere regelaar komt , maakt het vernieuwen van actors , sensors en cameras vaak nodig en dus wordt die ketel vernieuwing ( of tegen die tijd waarschijnlijk een warmtepomp) wel heel erg duur.

 3. […] gaat Bosch eigen thermostaatknoppen leveren die via WLAN worden verbonden met de thermostaat, meldt installatie.nl. Wat dat betreft lijkt het erg op de aansturing van Honeywell’s Evohome. Ook wordt het aantal […]

 4. Adriaan Keij schreef:

  Zojuist van Nefit gehoord dat het in februari 2018 in NL op de markt komt. Maar eerst ff uitzoeken of er serieuze aansturing voor de vloerverwarming-units in zit; het vloerwater moet warmer als de buitentemperatuur daalt en de VLOERverwarming moet het werk doen, de radiatoren moeten als een soort “reserve” bijspringen indien nodig of gewenst. Of heeft iemand dit al opgelost met domotica? Mail me dan svp via adriaan.keij at Gmail punt com, want ik heb het nergens kunnen vinden…

 5. Theo schreef:

  Weet iemand of deze thermostaat een draadloze verbinding heeft? Ik wil geen kabel over de muur naar de ketel.

 6. John schreef:

  hopelijk heeft deze easy wel een referentie punt als je weersafhankelijk stookt! de eerste versie had geen mogelijkheid een referentie punt in te stellen of de thermostaat als referentiepunt te gebruiken.

  John

 7. M.Ozbek schreef:

  Ik ben helemaal klaar met zowel Nefit als de Nefit easy, deze thermostaat wordt helemaal niet meer geüpdate, features die beloofd zijn komen niet, zoals een webinterface bereikbaarheid. Software en mogelijkheden lopen hopeloos achter op de concurrentie.
  Bovendien zijn installateurs helemaal niet geïnteresseerd in de monitor mogelijkheden op afstand, mijn installateur wist niet eens de thermostaat in te stellen.
  Installateurs hebben het veel te druk om zich in te lezen in dit soort materie of domotica in het algemeen.
  Voor mij geen Nefit meer, nooit meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.