
Ecovat, een de ontwikkelaar van grote ondergrondse warmwaterbuffers, is één van de drie winnaars geworden van de Flex Challenge, een wedstrijd die was uitgeschreven door duurzame gebiedsontwikkelaar Enpuls, dochteronderneming van netbeheerder Enexis.
De wedstrijd ging er om wie het meest beloftevolle product op de markt heeft gebracht om zogeheten ‘flexibiliteitsvraagstukken’ te lijf te gaan, ofwel wie het slimst vraag en aanbod van (duurzame) energie in balans kan brengen. Dat vraagstuk wordt steeds belangrijker door de toename van wind- en zonne-energie, die minder constant voorradig zijn dan oude fossiele bronnen.
Warmte opslaan
Ecovat is een jong bedrijf uit Veghel dat een warmwaterbuffertank op de markt brengt met dezelfde naam: Ecovat. Onlangs werd de eerste installatie afgerond in Uden. Het concept van Ecovat bestaat uit een thermisch opslagvat, met distributienetwerk en een softwarematig besturingssysteem. Dit Ecovat is het eerste product dat gedurende lange perioden warmte op hoge temperaturen kan opslaan, met een zeer beperkt energieverlies.
Er zijn drie modellen beschikbaar. De kleinste heeft een doorsnede van dertig meter, is dertig meter diep en heeft een volume van twintigduizend kubieke meter.
Een Ecovat is een groot thermisch opslagvat voor het langdurig opslaan van warmte. Die kan worden opgewekt met duurzame methoden zoals zon-thermisch en windenergie-elektrisch; via warmtepompen en elektrische boilers. Het vat is goed geïsoleerd en gevuld met water dat wordt verwarmd tot negentig graden. Over zes maanden opslag kent het slechts tien procent warmteverlies.
Andere winnaars
De twee andere winnaars van de Flex Challenge zijn Recoy, een expert op het gebied van energieflexibiliteit die een dienst ontwikkelde waarmee de energieflexibiliteit van stekkerauto’s ingezet kan worden om eigen verbruik van elektriciteit uit zonnepanelen te vergroten, en het virtuele stroomnet van Groenewijkstroom. Deze drie partijen zijn uit meer dan 50 inzendingen geselecteerd door een panel van experts uit de energiesector en gaan nu de samenwerking aan met Enpuls om hun concepten te ontwikkelen tot marktrijpe toepassingen.
nooit gehoord van kubieke liters en van opgewerkte warmte