Nieuws

Ecovat wint flexprijs

Ecovat, een de ontwikkelaar van grote ondergrondse warmwaterbuffers, is één van de drie winnaars geworden van de Flex Challenge, een wedstrijd die was uitgeschreven door duurzame gebiedsontwikkelaar Enpuls, dochteronderneming van netbeheerder Enexis.

De wedstrijd ging er om wie het meest beloftevolle product op de markt heeft gebracht om zogeheten ‘flexibiliteitsvraagstukken’ te lijf te gaan, ofwel wie het slimst vraag en aanbod van (duurzame) energie in balans kan brengen. Dat vraagstuk wordt steeds belangrijker door de toename van wind- en zonne-energie, die minder constant voorradig zijn dan oude fossiele bronnen.

Ecovat is een jong bedrijf uit Veghel dat een warmwaterbuffertank op de markt brengt met dezelfde naam: Ecovat. Onlangs werd de eerste installatie afgerond in Uden. Het concept van Ecovat bestaat uit een thermisch opslagvat, met distributienetwerk en een softwarematig besturingssysteem. Dit Ecovat is het eerste product dat gedurende lange perioden warmte op hoge temperaturen kan opslaan, met een zeer beperkt energieverlies.

De reusachtige goedgeïsoleerde tank met een open onderkant gaat zo’n 20-25 meter de bodem in. Zonnecollectoren voeden het vat in de zomer met warmte, afhankelijk van de temperatuur, op verschillende hoogtes in de tank. De verwarmingsinstallatie in woningen of kantoren kan direct uit het vat putten en als de temperatuur in het vat niet meer hoog genoeg is, ook via een warmtepomp. In tijden van lage elektraprijzen (bij veel wind of zon) kan de warmtepomp het vat ook opwarmen.

De twee andere winnaars van de Flex Challenge zijn Recoy, een expert op het gebied van energieflexibiliteit die een dienst ontwikkelde waarmee de energieflexibiliteit van stekkerauto’s ingezet kan worden om eigen verbruik van elektriciteit uit zonnepanelen te vergroten, en het virtuele stroomnet van Groenewijkstroom. Deze drie partijen zijn uit meer dan 50 inzendingen geselecteerd door een panel van experts uit de energiesector en gaan nu de samenwerking aan met Enpuls om hun concepten te ontwikkelen tot marktrijpe toepassingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *