fbpx
Nieuws

Eerder pensioen bij zwaar werk kan

Wanneer mensen in zware beroepen alsnog eerder met pensioen zouden kunnen of mogen gaan, kost dat de overheid minder dan het aanvankelijk werd ingeschat. Dat is één van de conclusies uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De beslissing om hier gehoor aan te geven is aan de politiek.

De beroepen die in het onderzoek worden genoemd zijn vaak bouw gerelateerd. Met naam en toenaam worden vooral beroepen uit de afbouwsector genoemd zoals stukadoors, vloerleggers en werknemers uit de steenhouwersbranche en dakdekkerssector. Ook installateurs hebben het vaak zwaar te verduren.

Uitkeringen

Aan bijvoorbeeld dakdekkers en stukadoors die drie jaar eerder stoppen met werken zou de overheid jaarlijks 125 miljoen euro moeten uitkeren aan extra AOW-uitkeringen en extra pensioenkosten. Als diezelfde mensen vijf jaar eerder stoppen met werken, loopt dat bedrag op tot 200 miljoen euro per jaar.

Het EIB concludeert dat een groot deel van deze kosten in mindering kan worden gebracht van de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen die de overheid bij uitval voor haar rekening had moeten nemen.

Politiek

Het is vervolgens aan de politiek om praktische conclusies uit het onderzoek te trekken. Partijen als GroenLinks en de PvdA zijn wel gecharmeerd van een regeling om vervroegd uittreden mogelijk te maken. Het is met name de VVD die in algemeenheid mensen langer wil laten doorwerken door ze om te scholen naar minder zwaar werk.

18 reacties op “Eerder pensioen bij zwaar werk kan

 1. Hans schreef:

  “Het is met name de VVD die in algemeenheid mensen langer wil laten doorwerken door ze om te scholen naar minder zwaar werk.”

  Daar is natuurlijk niemand tegen. Zelfs heel belangrijk. Maar het is een farce om te denken dat je daarmee het hele probleem oplost. Wat zou er gebeuren als iedereen met een zwaar beroep zich preventief laat omscholen op zijn 45e? Wordt er dan nog wel gewerkt in de installatiebranche/bouw? Om mij heen zie ik heel veel 45 plussers en veel te weinig jongeren. De sector kan het zich helemaal niet permiteren!

  • Freek schreef:

   Die Roos moet ergens een poosje met ons mee gaan ook onder vloeren en tussen plafond, ik ben bijna 64 en ben al vanaf mijn 16e in de bouw ga smorgens om 5.45 van huis en ben savonds om 17.00 o geveerd weer thuis en soms nog later, denk je dat ik dan nog iets doe ??
   Freek

 2. Roos schreef:

  Ik werk al meer, dan 32 jaar in de installatiebranche. Vraag me af of dit wel zón zwaar beroep is, misschien is voor mensen die in de zorg werken en mensen die echt veel
  met hun hoofd werken, het eerder met pensioen gaan reëel. Daar in al die jaren, de
  loodgieters, timmermannen , c.v-monteurs, stratenmakers, dakdekkers etc. er zwart
  behoorlijk wat bij verdienen, dus zo zwaar is het werk niet. En als ze ziek zijn , dan ligt dat aan het werk bij de werkgever, of vragen door al dat extra bij verdienen teveel van hun lichaam en moet de werkgever en werkend Nederland dat betalen. Misschien moeten ze eens gaan nadenken, hoe het komt in plaats van klagen . En ondertussen wel boven het gemiddelde leven wat al dat extra’s

  • Hans schreef:

   In de installatiebranche is een ruim begrip. Je kunt ook in de nieuwbouw actief zijn, maar gezien je reactie denk ik van niet. Ik zou bijna denken dat je op kantoor werkt, omdat je het steeds over ‘ze” hebt, terwijl je introductie dan ‘ we’ zou moeten zijn.

 3. Jerry ter Veen schreef:

  Inderdaad Roos. Het is duidelijk dat jij niet dagelijks werkt in een kruipruimte danwel Het dak op en af klimt, of in de bitume/pvc dampen staat. Installatiewerk is wel degelijk een aanslag op het lichaam. Daar valt niets op af te dingen. Als het werk iets meer gewaardeerd zou worden hoeft een loodgieter niet bij te klussen. Die zit namelijk ook liever bij zijn gezin in zijn/haar vrije tijd.

  • roos schreef:

   Ik vind een salaris van 3000 netto voor een loodgieter, die bij een installatiebedrijf werkt , echt niet slecht te noemen. Misschien zijn de mannen , die bij ons werken,
   beter af.

 4. Roos schreef:

  Hans en Jerry,
  Waarschijnlijk hebben jullie het verhaal niet goed gelezen. Als loodgieter verdien je echt niet slecht, ongeveer 4000 euro per maand en als opleiding heb je mbo 2 of 3 niveau.
  Vind wel , dat WE eerder met de vut mogen , echter er zijn meer beroepen , die dat mogen. En nogmaals in deze sector wordt heel veel bijgeklust, dus blijf ik bij mijn standpunt zwaar werk, denk het niet. Een verpleegkundige verdient minder en zou door de zwaarte niet kunnen bij klussen. En wat denk van al die mensen , die geestelijk zwaar belast zijn. Misschien moeten jullie wat ruimer denken, doe ik ook.

 5. Hendrik schreef:

  Hoi Roos,

  Ik geef je deels gelijk.
  Een installatiemonteur op de bouw heeft het (lichamelijk) veel zwaarder dan een servicemonteur die alleen z’n koffer(s) de trap op hoeft te sjouwen (zwart wit geschetst).
  Ik ben van mening dat een serviceman, vak idioot of service specialist niet meer hoeft bij te klussen voor het geld. Loop je op de bouw daarin tegen voor noem eens 2200 in de maand, geef ik deze (jonge) mannen geen ongelijk met veelal een kleine thuis.
  Die 4000,- die je noemt is toch wel behoorlijk veel voor “de installatiemonteur” van niveau 2 of 3 hiervoor moet je toch wel technicus zijn vaak aangevuld met andere certificaten of diploma’s.
  Begrijp me niet verkeerd. Ik kom zelf als servicemonteur vaak zat bij verzorg/verpleeg afdelingen en petje af hoe het personeel hier toch vaak denk ik op hun tenen moet lopen en zwaar werk moet doen.

  Om mijn punt te maken; “wat is de definitie van zwaar werk”

  Hendrik 31 jaar (servicemonteur)

 6. Daniël schreef:

  Voor welk bedrijf werkt Roos?

  1) 4000 euro per maand is geen reëel salaris voor die functie.

  2) Veel bedrijven werken met een zero-tolerance voor zwart werk. Elk werk dat je zwart doet is immers minder winst voor de BV en dus de winstuitkering. Vaak ook met gestolen materiaal. Ook zero-tolerance op diefstal. En als iedereen zwart werkt gaat het bedrijf failliet, dus iedereen moet zich daar bewust van zijn en fout gedrag melden. Directeuren of monteurs die nog zwart werk tolereren moeten bij zichzelf gaan afvragen waar ze mee bezig zijn.

  • Jerry ter Veen schreef:

   Totaal uit de lucht gegrepen. 4000 euro is wat hij of zij zou moeten verdienen. Dat is iets héél anders dan wat een volslagen monteur niveau 2&3 en zelfs 4 maandelijks op zijn loonstrookje ziet.
   Ik VIND het uit eigen ervaring een zwaar beroep. Het is een mooi vak. En zolang je fit bent kun je er een redelijke boterham mee verdienen. Maar meer dan dat ook niet. Op latere leeftijd gaat het de meeste bouwvakker echt niet meer zo goed af. De jeugd loop er niet voor niets niet warm voor. Het is vaak vies, vuil, gevaarlijk en er vallen jaarlijks meerdere doden op de bouw. Met 4000 euro op de bank iedere maand vind jij geen beunhaas meer die zo stom is om zijn vrije zaterdag op te geven voor een paar centen.

 7. Roos schreef:

  De 4000 euro zijn wel bruto . Begrijp dat iedereen het vanuit zijn eigen standpunt ziet en
  uiteraard mag dat. Maar in al die jaren zie ik ze bijklussen en ook de timmermannen
  van 50 tot 60 jaar . En laat ik eerlijk zijn ze verdienen er goed mee. Ze doen dit al vanaf ongeveer 20ste jaar, dus het is te doen. Misschien niet degene , die op de bouw werken , ik bedoel nieuwbouw. Zie een verpleegkundige dit niet doen, al dat bijklussen.

 8. Roos schreef:

  De 4000 euro zijn wel bruto , dus heb je toch een leuk salaris van ongeveer 2400 nette per maand. Begrijp dat iedereen het vanuit zijn eigen standpunt ziet en
  uiteraard mag dat. Maar in al die jaren zie ik ze bijklussen en ook de timmermannen
  van 50 tot 60 jaar . En laat ik eerlijk zijn ze verdienen er goed mee. Ze doen dit al vanaf ongeveer 20ste jaar, dus het is te doen. Misschien niet degene , die op de bouw werken , ik bedoel nieuwbouw. Zie een verpleegkundige dit niet doen, al dat bijklussen.

 9. Roos schreef:

  De 4000 euro zijn wel bruto , dus heb je toch een leuk salaris van ongeveer 2400 nette per maand. Begrijp dat iedereen het vanuit zijn eigen standpunt ziet en
  uiteraard mag dat. Maar in al die jaren zie ik ze bijklussen en ook de timmermannen
  van 50 tot 60 jaar . En laat ik eerlijk zijn ze verdienen er goed mee. Ze doen dit al vanaf ongeveer 20ste jaar, dus het is te doen. Misschien niet degene , die op de bouw werken , ik bedoel nieuwbouw. Zie een verpleegkundige dit niet doen, al dat bijklussen.
  Hoeveel mensen met een geestelijk zwaar beroep, krijgen hersenbloedingen en hartaanvallen.

 10. Daniël schreef:

  Bij 2400 euro netto hoort een 3350 euro bruto salaris. 2750 euro netto bij 4000 euro bruto salaris.
  Wel goede informatie blijven geven.
  Bron: https://www.berekenhet.nl/werk-en-inkomen/bruto-netto-salaris.html

  • Patrick schreef:

   Hallo Daniël,

   Wel een heel makkelijke berekening, in de klein metaal is het toch echt dat er van € 4000,00 bruto maar ongeveer € 2400,00 netto overblijft.

   Wie denkt dat een monteur dit verdient is niet helemaal goed trouwens, maar dat terzijde.

   • Roos schreef:

    Ze verdienen het echt !! 4000 euro bruto per maand voor een goede 1e monteur

    • Hendrik schreef:

     Ze verdienen het wel maar of ze het krijgen….
     Ik denk dat er ook nogal grote loonverschillen zitten tussen het oosten en het westen van het land. Dit i.v.m. de vraag naar vakmannen in het westen groter is.

  • Roos schreef:

   Beste Daniel,

   Het is de goede informatie 4000 bruto is ongeveer 2400 netto per maand. Dit is berekend met een loonprogramma voor de klein metaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.