fbpx
Nieuws

Effecten geluidseis warmtepomp in onderzoek

Draait de overheid warmtepompen de nek om door de geluidseisen voor buitenunits van lucht/water-warmtepomptoestellen? Die vraag moet beantwoord worden in het Nationaal Warmtepomp Trendrapport, dat volgend jaar verschijnt. Installateurs worden verzocht een enquête in te vullen.

Net nu de energietransitie op stoom begint te komen, dreigt een nieuwe geluidsnorm de verkoop van warmtepompen ernstig te verstoren. Dat is een zorg voor veel installateurs, zo blijkt uit de eerste gesprekken die onderzoeksbureau Dutch New Energy Research voert voor het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020.

“Als het ministerie van Binnenlandse Zaken deze norm daadwerkelijk invoert, mag de geluidsbelasting op de erfafscheiding niet hoger zijn dan 40 dB,” aldus directeur Rolf Heynen van Dutch New Energy Research. “Buitenunits lijken nog niet zo ver ontwikkeld dat ze voor de meeste percelen aan deze eis kunnen voldoen. Dit kan mogelijk een rem zetten op de markt voor veel gangbare types warmtepompen.”

Veel onduidelijkheid

Heynen signaleert dat er nog veel onduidelijk is aan de voorgestelde norm van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Zo is nog niet zeker of het gaat om een gemiddelde geluidsbelasting, of dat warmtepompen zelfs in overtreding zullen zijn bij een incidentele piekbelasting van meer dan 40dB.

“Wij brengen nu de effecten in kaart die installateurs verwachten van deze mogelijke beleidsmaatregel, die in zou moeten gaan op 1 juli 2021,” aldus Rolf Heynen. “Tegelijkertijd informeren wij ook bij fabrikanten naar de vooruitzichten voor innovatieve oplossingen om de geluidsbelasting omlaag te brengen.”

Installateurs kunnen nog tot 8 november mee doen met het onderzoek door de enquête in te vullen.

Trendrapport in 2020

Het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020 zal op 15 januari 2020 worden gepresenteerd op de Warmtepomp Business Day. Van 17 tot en met 19 maart 2020 zal het nader worden toegelicht tijdens Duurzaam Verwarmd, de vakbeurs voor duurzame klimaattechnieken die dan gehouden wordt.

10 reacties op “Effecten geluidseis warmtepomp in onderzoek

 1. Ronald schreef:

  Of het stimuleert juist de ontwikkeling hiervan!

 2. Peter schreef:

  Koop een inverter van Haier 3.5 of 5 kw
  Hij koelt en verwarmd perfect
  Is buiten zeer stil in stille stand 22db
  Wij hebben er 2 gekocht
  Hij verwarmd het hele huis perfect dit alles in combinatie met zonnepanelen
  Douchen ons met elektrische boiler
  En alles zeer goedkoop

  • Edwin schreef:

   Geachte Peter,

   Werkt je haier inverter ook bij 4 graden Celsius en lager om het huis te verwarmen?

   • Ed Raket schreef:

    En waarom heeft Peter er twee aangeschaft, als eentje al zo geweldig koelt en verwarmt?
    Vragen, vragen, vragen.

    • Peter schreef:

     Wellicht dat Peter meerdere ruimtes wil verwarmen en koelen? (bijv: woonkamer en/of slaapkamer) .. Ik ga er niet vanuit dat er 2 binnenunits in 1 ruimte hangen. 😉

     De Haier is voorts in lijn met zijn concurrentie (lees: prijssegment). Bij 4 graden verwarmt deze nog steeds, maar neemt het vermogen vanzelfsprekend langzaam iets af. Voor de 5.0kW en 7.0kW overigens iets minder dan de 2,5kW en 3,5kW

     Ik kan overigens onderschrijven dat zowel binnen als buitenunit verrassend stil functioneren.

   • Tahsin sahin schreef:

    Een inverter zal makkelijk tot een buiten temperatuur van -10 graden celcius draaien. Tot 5 graden celcius buitentemperatuur is het economisch rendabel. Onder 5 graden celcius zal je een cop hebben van nul.

 3. Johan schreef:

  @ Ed Raket Misschien heeft Peter er twee aangeschaft omdat dit een split unit is. Een unit in de woonkamer en een unit voor de bovenverdieping.
  Mijn Cooper&Hunter inverter van 1kw krijgt mijn kantoor bij -2 nog prima warm.

 4. Stephan schreef:

  Solarcompleet heeft hiervoor een nieuwe innovatie, heet de powerblock 6.0 waar de verdamper onder de pv panelen word gesitueerd en binnen alle draaiende onderdelen en buffer in een mooie slanke omkasting 650-650-1950

 5. A.Markesteijn schreef:

  Dus komen er nog meer luchtvervuilende houtkachels. Lekker bezig daar in Den Haag.

 6. Mark schreef:

  Dit bericht wekt de indruk dat de enquête hoofdzakelijk gaat over de effecten van de geluidseis van warmtepompen. Wat duidelijk niet het geval is.
  Een misleidend artikel met de bedoeling om bedrijfsgevoelige informatie in te winnen.

  Erg jammer, met dit soort acties gaan we de energietransitie echt niet versnellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.