fbpx
Nieuws

Grohe: miljoenen voor kleurtechniek

PVD-gecoate kranen gaat steeds meer mainstream worden. Grohe gaat in Zuid-Duitsland 5 miljoen euro investeren in deze kleurtechniek. Dit betekent dat het de Duitse kranengigant, onderdeel van het Japanse LIXIL, zelf techniek in huis gaat halen om kranen te coaten. Hiervoor wordt in Lahr een productiefaciliteit gebouwd.

PVD is afkorting voor Physical Vapor Deposition. De technologie is afkomstig uit de ruimtevaartindustrie en heeft een nieuwe standaard gezet voor de kwaliteit van de afwerkingen. Grofweg zijn er twee manieren om een kraan te kleuren: de goedkoopste is poadercoaten, maar daar verliest ene kraan haar exclusieve look mee. Veel fabrikanten, waaronder ook Hansgrohe/AXOR en Vola, maken gebruik van PVD. Dit is echter wel een dure techniek omdat het een intensief proces is: gemiddeld wordt een kraan er nu zeker de helft duurder van. De verwachting is dat de afwerking door grotere vraag goedkoper gaat worden.

Hoe werkt PVD?

Met PVD-techniek kunnen onder meer de nikkel, brons en platina-look aan kranen worden gegeven. Tijdens de eerste stap, de voorbehandeling, worden de componenten zorgvuldig gereinigd en met warmte behandeld in een oven waar de plastic componenten een ontgassingsproces ondergaan. Tijdens de tweede stap wordt de PVD-coating aangebracht. Dit proces vindt plaats in een hoogvacuümomgeving en bestaat uit drie stappen: eerst wordt het substraat gereinigd, vervolgens de basislaag gevolgd door de verflaag. Het proces zorgt voor een breder scala aan kleuren en maakt het tegelijkertijd mogelijk om de afwerkingen drie keer harder en tien keer krasbestendig te maken dan gegalvaniseerde afwerkingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.