fbpx
Nieuws

‘Energietransitie vooral lokaal maatwerk’

Gemeenten moeten een sleutelrol krijgen voor de energietransitie in de gebouwde omgeving. Om de energietransitie in de gebouwde omgeving te versnellen is behoefte aan oplossingen en aanpakken die toegankelijk, betaalbaar, opschaalbaar en efficiënt zijn. Dit staat in een gezamenlijk statement van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Netbeheer Nederland en Bouwend Nederland.

Verduurzaming van de gebouwde omgeving is een grote uitdaging. Het doel van alle ondertekenaars van het SER Energieakkoord is een CO2-neutrale gebouwde omgeving in 2050, waarbij het uitfaseren van het aardgasgebruik een sleutelrol speelt. “Een gevoel van urgentie en momentum is aanwezig, maar de stap naar de uitvoering is vaak nog groot”, schrijven de opstellers.

Particulier loopt niet warm

Gebouweigenaren in de koopsector lopen nog niet warm voor verduurzaming. Onderzoek uit 2016 laat zien dat slechts 1% van de eigenaar-bewoners op korte termijn concrete verduurzamingsplannen heeft. Ook vinden gebouweigenaren het lastig een goede aanbieder te vinden en zijn de initiële investeringskosten vaak een belemmering. Vanwege de kleine schaal hebben bouwers vaak moeite met het aanbieden van de businesscases van nieuwe technieken. Om dit te doorbreken zou een gebouweigenaar eenvoudig, via sterke verkoopkanalen waarin goed wordt samengewerkt tussen bouw- en installatiebedrijven, ontzorgers en overheden, toegang moeten krijgen tot een passend,professioneel, betaalbaar, duidelijk aanbod voor verduurzaming van de woning.

Nationaal programma

De initiatiefnemers pleiten voor een nationaal programma, met een krachtige en verbindende regie op lokaal en regionaal niveau. Het uitfaseren van aardgas is, gedragen door een wettelijk kader, vooral een kwestie van regionaal en lokaal maatwerk. Opwekking van duurzame energie moet zo veel mogelijk decentraal. Gemeenten moeten worden ondersteund door landelijke tools, middelen en kennisdeling. Het tempo moet volgens de VNG, netbeheerders en Bouwend Nederland omhoog. De huis-voor-huis-benadering is niet effectief.

‘Bouw- en installatiebedrijven, ontzorgers, netbeheerders en overheden moeten meer samenwerken om tot sterke verkoopkanalen te komen, is in het statement te lezen. Nieuwe financieringstructuren moeten de hoge initiele investeringskosten wegnemen, en meer ruimte bieden voor experimenten.’

Download hier de Positionpaper Energietranisitie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.