fbpx
Nieuws

‘Erkende maatregel’ wekt wrevel

De lijst met Erkende Maatregelen, die minister Wiebes heeft gepresenteerd, is niet met gejuich ontvangen. De lijst met energiebesparingsverplichtingen waaraan bedrijven moeten voldoen volgens de Wet Milieubeheer is volgens FME, VNO-NCW, Uneto-VNI, Metaal Unie, verschillende adviesbureaus en gemeenten onsamenhangend, onduidelijk en op sommige plekken zelfs feitelijk twijfelachtig. Zo presenteert minister Wiebes de lucht/water-warmtepomp als concrete oplossing die binnen vijf jaar is terug te verdienen, terwijl het waterzijdig inregelen lijkt te ontbreken in het document met erkende maatregelen. Dit blijkt uit de reacties op een internetconsultatie die online staan.

Verplichte maatregelen bedrijven

In 492 pagina’s omschrijft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat welke maatregelen bedrijven in verschillende sectoren verplicht zouden moeten nemen in het kader van de Wet Milieubeheer om te voldoen aan de wettelijke energiebesparingsverplichting. Een ondernemer, school of instelling moet alle energiebesparende maatregelen nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder en moet hier verplicht actief de overheid over informeren, op straffe van boetes.  Gemeenten moeten controleren of bedrijven binnen de gemeentegrens zich daadwerkelijk aan de afspraken houden. Omdat de sector voor duurzame en energiebesparende middelen in ontwikkeling is, is de lijst aan een update toe.

Warmtepompen terugverdienen

Meest opvallende aanvulling op de lijst is dat in veel gevallen lucht/waterwarmtepompen worden genoemd als verplichte energiebesparingsmaatregel voor bedrijven. “De verwachting dat deze warmtepompen een terugverdientijd hebben van vijf jaar, herkennen wij niet”, reageert Uneto-VNI in een brief aan de minister. VNO-NCW rekent voor dat dit in veel gevallen zelfs het dubbele. Daarnaast is de toepassing van deze techniek lang niet altijd mogelijk. Volgens de brancheorganisatie is het vaak nodig om een gebouw bouwfysisch en technisch aan te passen om toepassing van lucht/waterwarmtepompen mogelijk te maken. Deze kosten, zoals bijvoorbeeld isolatie en aanpassing van het distributie en afgiftesysteem worden niet verdisconteerd maar leiden wél tot een langere terugverdientijd. In plaats van de verplichte inzet van warmtepompen stelt Uneto-VNI voor om bij vervanging van de stookinstallatie een minimumpercentage duurzaam opgewekt vermogen voor te schrijven. Dit voorkomt de keuze voor één techniek en overdimensionering, en draagt bij aan een gefaseerde, versnelde overgang naar duurzame warmte, waardoor de warmtepomp zeker niet uit beeld verdwijnt.

Niet echt overzichtelijk

In de brief wijst voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI erop dat het belangrijk is om de maatregelenlijsten te actualiseren, maar tegelijkertijd constateert hij dat dit ten koste gaat van de overzichtelijkheid. Terpstra: “We roepen de minister op om de lijsten compact te houden. Dat betekent het maken van duidelijke keuzes; het energiezuiniger maken van grotere gebouwinstallaties en van bedrijfsprocessen is relevanter dan het verduurzamen van elektrische zitkussens in kantoortuinen.” Hierin verwijst Terpstra naar een alternatief voor terrasverwarming dat als erkende maatregel wordt benoemd.

En waterzijdig inregelen?

Er staan nog meer onduidelijkheden in de lijst. Werd het waterzijdig inregelen in juli nog expliciet door minister Ollongren benoemd als nieuwkomer in de lijst, het optimaliseren van het verwarmingssysteem lijkt nu gesneuveld in deze versie van de lijst erkende maatregelen.  Op wat verwijzingen na is deze maatregel niet terug te vinden, terwijl dit juist een maatregel is die met een geringe investering juist wel op korte termijn goede resultaten laat zien. Het ministerie gaat bepalen of de reacties worden opgenomen in de definitieve lijst maatregelen. Haast is geboden, want over twee maanden gaat de regeling in.

1 reactie op “‘Erkende maatregel’ wekt wrevel

  1. Ed IJtsma schreef:

    Helemaal mee eens. Waterzijdig inregelen is een must zowel bij cv ketels als bij warmtepompen.
    Onbegrijpelijk dat dit nu niet op de lijst staat . De terugverdientijd voor waterzijdig inregelen is doorgaans 2 tot 3 jaar . terwijl een warmtepomp al snel naar de 15 tot 20 jaar gaat. Volgens mij wil de overheid het niet snappen !!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.