fbpx
Nieuws

Exoskelet kan monteurswerk verlichten

Het zware werk van installatiemonteurs kan aanzienlijk verlicht worden met het gebruik van een exoskelet. Veel installateurs maakten het afgelopen jaar kennis met deze techniek. Met name het bovenhandse werk en zware tilwerk wordt aanzienlijk verlicht.

Techniek Nederland heeft in samenwerking met ArboTechniek een opgezet naar het gebruik van de exoskelet in de techniek. Het exoskelet is een relatief recent ontwikkeld hulpmiddel dat vooral gebruikt kan worden om het werken gemakkelijker te maken bij bovenhandse werkzaamheden. Inmiddels is de pilot afgerond en zijn de resultaten bekend.

Eind 2020 en in de eerste maanden van 2021 heeft SPIE Fire Protection & Security samen met Techniek Nederland en ArboTechiek in de praktijk onderzocht hoe gebruiksvriendelijk en toepasbaar het exoskelet is in de techniek. Verschillende monteurs hebben er gebruik van gemaakt bij het uitvoeren van tal van werkzaamheden. Eén van de conclusies van het onderzoek is dat de techniek gemakkelijk te gebruiken is en de werkzaamheden verlicht als langdurig met één of beide armen boven schouderhoogte gewerkt wordt. Het is wel belangrijk dat men voldoende bewegingsruimte heeft. Een groot voordeel van het exoskelet is dat, indien goed gebruikt, de monteur minder snel vermoeid raakt en er ook minder snel lichamelijk klachten ontstaan. Voor investeringen in deze techniek zijn er mogelijkheden in de zorgverzekering.

Veel installateurs experimenteren

Veel installateurs hebben het afgelopen jaar geroken aan het exoskelet. Zo hebben monteurs van Roodenburg, Breman en Van Delft Groep het exoskelet van Hilti getest bij hun werkzaamheden. In het oktobernummer van Installatie leest u een verhaal over hoe Kersten Techniek gebruik maakt van een boorrobot om het montagewerk van installatiemonteurs te verlichten. Lees dit artikel op pagina’s 32-34.

Bekijk de video, waarin Breman experimenteert met het exoskelet.

Ook Van Delft Groep maakte een video van hun proef met het exoskelet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.