TNO heeft samen met CAG, als lid van de VLA (Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten), een nieuw meetprotocol ontwikkeld
Dit protocol geeft, door onder andere gebruik te maken van nieuwe geavanceerde meetapparatuur, een goede indicatie voor de jaargemiddelde fijnstof concentratie in kantoorruimten. Met de uitkomst van deze metingen is de afweging eenvoudiger om de blootstelling aan fijnstofdeeltjes in het binnenmilieu van gebouwen, door bijvoorbeeld dieseluitlaatgassen, enorm te reduceren.
Op basis van één week meten geeft deze methodiek een goede indicatie voor de jaargemiddelde concentratie PM 2,5 fijnstof. Bovendien geeft het een indicatie voor diverse gebouwkenmerken zoals bijvoorbeeld luchtdichtheid en filterkwaliteit. CAG heeft dit meetprotocol afgelopen maand met succes toegepast bij de advisering rondom de herhuisvesting van een grote Franse financiële instelling in Amsterdam. Op basis van ons onderzoek is een definitieve keuze gemaakt voor de nieuwe huisvesting van de bank.
Wat heb je aan een indicatie voor de jaargemiddelde fijnstofconcentratie in een kantoorruimte? Elke meting is een momentopname en het gaat juist om de (dagelijkse) pieken. Je kunt beter real-time de fijnstofconcentratie meten met een fijnstofmeter, bijvoorbeeld van Dylos. (www.fijnstofmeter.com)