fbpx
Nieuws

Forse groei warmtepompconcepten

De warmtepomp wordt steeds meer conceptmatig toegepast. Met name in de gestapelde en seriematige bouw is een keur aan nieuwe (semi-) collectieve en collectieve energieconcepten zichtbaar. Al die verschillende smaken vragen wel allemaal om hun eigen benadering.

Donderdag 25 maart geven warmtepompspecialisten van technische groothandel Rensa en conceptleverancier Nathan inzicht in de mogelijkheden met warmtepomptechniek. Dit gebeurt online, in het webinar Nieuwe troeven in warmtepompland. Kijkers kunnen chatten met technisch specialisten.

Het webinar is 25 maart kosteloos te volgen. Meld je hier aan

Bij grote concepten is het advies, de engineering, de uitvoering, onderhoud en exploitatie ondergebracht binnen dezelfde technische oplossing. Hier kunnen uiteraard verschillende partijen in de keten bij betrokken zijn: exploitanten, ontwikkelaars, bouwers en installateurs. Ook de rol en mogelijke toegevoegde waarde van leveranciers en groothandel verandert. De conceptmatige aanpak is nodig om de toepassing van duurzame installatietechniek op te schalen om de gewenste CO2-reductie in de gebouwde omgeving te realiseren.

Technische aandachtspunten

In het webinar van een uur wordt gekeken naar de belangrijkste technische aandachtpunten bij de mogelijke warmtepompconcepten, en de kansen die het biedt voor de installatiebranche. Zo wordt bij collectieve bronnen de rol van de exploitant belangrijk, maar kunnen bedrijven ook waarde toevoegen in leaseconcepten voor warmtepomp-warmte. Warmte-as-a-service is een belangrijke trend.

Veel meer bronnen

Ook is er een grotere variëteit aan bronnen voor die warmtepomp. Naast de klassieke bodemgebonden en lucht/watersystemen, de meest toegepaste warmtepomptechnieken, kunnen ventilatielucht, PVT-panelen of oppervlaktewater bronnen zijn voor de warmtepomp. Al die bronnen vragen om een andere benadering in het ontwerp voor de installatie, en de dimensionering van de warmtepomp, leggen Matthias Stukker (Rensa Techniek) en Ramon Freriksen (Nathan) uit in het webinar. Stap voor stap behandelen de warmtepompspecialisten een aantal nieuwe troeven die de branche heeft. Eerst wordt de techniek uitgelegd, dan de praktijk aan de hand van projectvoorbeelden, afgesloten door aandachtspunten.

Geluidseisen

Daarnaast ook aandacht voor individuele systemen. Hoe maak je een goede warmteverliesberekening. Hoe spring je om met de nieuwe geluidseisen die vanaf dit jaar gaan gelden voor buitendelen? Wat zijn de mogelijkheden voor één op één vervanging van de cv-ketel. Wat zijn de aandachtspunten bij een verticale bodembron en de opstelruimte van het binnendeel?

Nieuwe troeven: collectiviteit

Belangrijke rol in de groei van de warmtepompmarkt vormen de (semi-)collectieve systemen. Bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie wordt steeds vaker gekeken naar grote of kleine collectiviteit. Dat kan op wijk- of straatniveau met een klein collectief warmtenet op een warmtekoude-opslag (WKO), met individuele warmtepompen. Maar er zijn meer smaken. Zo kan een lage temperatuur warmtenet gecombineerd worden met boosterwarmtepompen voor tapwater, of kunnen flats gerenoveerd worden met een collectieve verticale bodemwisselaar of collectief lucht/water.

Altijd maatwerk

Elk concept heeft zijn voors en tegens, legt Freriksen uit. “De concepten schieten als paddestoelen uit de grond. Er zijn veel factoren die de keuzes bepalen: bestaande omstandigheden, de mogelijkheid om wel of niet te boren, de financiering, het exploitatiemodel en het gewenste comfortniveau. De brontemperatuur is bij elk type bron weer anders: dat heeft weer gevolgen voor rendementen en selectie van systeem.”

In het webinar worden een groot aantal mogelijke concepten naast elkaar gepresenteerd. Kijkers hebben de kans om vragen te stellen aan een team van technische moderatoren van Rensa en Nathan. Ook krijgen de kijkers interessante informatie hierover mee naar huis.

Het webinar Nieuwe Troeven in Warmtepomptechniek is donderdag 25 maart van 12.30 tot 13.30u. Aanmelden voor dit webinar kan via deze link.

2 reacties op “Forse groei warmtepompconcepten

  1. sandor Penninga schreef:

    hallo,
    ik kan helaas donderdag 25 mrt niet voor de webinar nieuwe troeven in de warmtepomp techniek. Wordt deze opgenomen en dus mogelijk om achteraf te bekijken? Dan houd ik me graag aanbevolen,

    hartelijke groet,

    sandor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.