fbpx
Nieuws

Ventilatiekast geeft klaslokaal lucht

Een binnenklimaatkast met twee balansventilatietoestellen met slimme regeling in een klaslokaal. De semi-permanente ‘Droid Robin’ heeft een succesvolle testperiode achter de rug bij een basisschool in Wijk en Aalburg. De ventilatieoplossing is een samenwerking tussen conceptontwikkelaar 2bleuconomy en binnenklimaatspecialist Zehnder.

COVID-19 is drijvende kracht geweest achter meer aandacht voor goede ventilatie in klaslokalen. Door de coronacrisis is er meer onderzoek gedaan en subsidie beschikbaar gekomen om het binnenklimaat in scholen te verbeteren. Veel scholen beschikken nog niet over een goede ventilatie-oplossing, en voldoen zelfs niet eens aan het wettelijk minimum qua ventilatiecapaciteit. Als gevolg hiervan worden ramen wijd opengezet en zitten kinderen noodgedwongen met hun jas aan in de klas.  Een semi-permanente oplossing, die ook nog eens geleased kan worden, kan dan een oplossing zijn. Want juist de financiering van ventilatieverbetering is een struikelblok, zo bleek deze week al uit berichten vanuit het onderwijs.

Twee balansventilatietoestellen

Droid Robin is een ventilatiekast die binnen een halve dag in een klaslokaal kan worden geplaatst. In de kast staan twee ComfoAir Q balansventilatietoestellen met warmterugwinning met een gezamenlijke ventilatiecapaciteit van 1200 m3. De wtw’s zijn voorzien van enthalpiewisselaar, zodat ook de vochtbalans in de lokalen op peil blijft. De kast beslaat 2 m2, en is voorzien van krijtbord en tafeltjes zodat hij goed opgaat in een schoolinterieur. De geluidsproductie is minder dan 30 db, wat overeenkomt met het digitale schoolbord in het klaslokaal.

Nieuwe regeling

De makers van 2blueconomy hebben een regeling boven de Zehnder-techniek geplaatst die ervoor zorgt dat de apparaten als één ventilatiebox opereren. De apparaten delen ook één aanvoer en retour van buitenlucht, zodat in principe maar één raam hoeft te worden opgeofferde voor de mondingen van het systeem.  

Zelflerende techniek

Met behulp van temperatuur,  CO2 en vochtsensoren wordt het binnenklimaat op peil gehouden. Verder maakt de regelingen gebruik van algoritmen. Door patronen in het gebruikersgedrag op te slaan, kan het ventilatiesysteem proactief toe of aftoeren wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer de klas gaat buiten spelen. Optioneel kan Zehnder ook de ComfoCool-warmtepomp toevoegen aan het systeem. In dat geval kan er met de ventilatielucht ook gekoeld worden.

Gezond leerklimaat dankzij sensoren

De resultaten van de pilot bij basisschool Henri Dunant liegen er niet om: de luchtkwaliteit is aanzienlijk verbeterd. Metingen wezen uit dat het CO2-gehalte in de klas geregeld opliep tot boven de 1.200 ppm, met soms pieken tot 2.500 ppm; ver boven de wettelijke ondergrens. Sinds de installatie van Droid Robin is dit anders. Sigrid Koekkoek van 2blueconomy: “Data wijzen uit dat we met onze oplossing kunnen garanderen dat het klimaat in de klas optimaal is. We krijgen positieve reacties van zowel de docent als de leerlingen.”

Leaseconcept

Scholen kunnen de aanschaf van het semi-permanente ventilatiesysteem financieren via de SUVIS-subsidie voor schoolventilatie. Droid Robin wordt dankzij een investeerder ook aangeboden in een leaseconcept. Dan betalen scholen niet de complete kosten van de techniek, maar een vast bedrag per maand voor 5, 10 of 15 jaar.

Webinar over schoolventilatie
2blueconomy en Zehnder organiseren op 24 maart (14.30-15.30u) een webinar over schoolventilatie. Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden. Tijdens het webinar wordt ingegaan op de noodzaak van ventilatie in de klas, de Droid Robin binnenklimaatoplossing en subsidiemogelijkheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.