fbpx
Nieuws
Helft vindt klimaatbeheersing ondermaats

Scholen en gemeenten kunnen sinds vorige week een greep doen in de subsidiepot voor de verbetering van de ventilatie van klaslokalen. Ook energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp, isolatiemateriaal of pv-panelen komen in aanmerking.

De zogeheten ‘Specifieke uitkering ventilatie in scholen’ (SUVIS) is een subsidie voor gemeenten om het binnenklimaat van bestaande schoolgebouwen te verbeteren. Gemeenten kunnen, in samenspraak met de scholen in het basis- en voortgezet onderwijs, hun aanvraag indienen tot en met 30 juni 2021.

Stimulans voor installatiesector

In totaal is er dit jaar bijna 100 miljoen euro beschikbaar. In later stadium komt er nog 260 miljoen euro bij. Het subsidiepakket is bedoeld om de bouw- en installatiesector tijdens de coronacrisis op gang te houden.

De subsidie bedraagt maximaal 30 procent van de totale kosten, dus zowel van het materiaal als van de ontwerp-, bouw- en installatiekosten. De overige 70 procent komt voor rekening van scholen of gemeenten. Per schoolgebouw is maximaal een miljoen euro beschikbaar voor scholen met meer dan 2.000 leerlingen. Voor kleinere scholen ligt een kleiner bedrag klaar.

Ventilatie op wettelijk minimum

Hoewel de regeling er in eerste instantie op gericht is om het binnenklimaat in scholen op te krikken tot het tenminste wettelijke minimum, vallen ook maatregelen die de school energiezuiniger maken er onder. Dan kan het gaan om bijvoorbeeld nieuwe energiezuinige beglazing, isolatiemateriaal, een warmtepomp of zonnepanelen.

“Uit de evaluatie van een eerdere subsidieregeling om het binnenklimaat op scholen te verbeteren in het kader van de Crisis- en Herstelwet in 2009, bleek dat veel schoolbesturen zich naderhand geconfronteerd zagen met een stijging in energie- en onderhoudskosten,” zegt Marco van Zandwijk van het landelijk Kenniscentrum Ruimte-OK, dat betrokken is bij de SUVIS-regeling. “Dat is een leerschool geweest: een nieuw ventilatiesysteem kan beter onderdeel zijn van een bredere aanpak waarin ook het energieverbruik wordt meegenomen.”

Stapelen niet mogelijk

Het is niet mogelijk om susbsidieregelingen te stapelen, zegt Van Zandwijk. Een SDE+-subsidie voor een pv-systeem, of een ISDE-subsidie voor een warmtepomp, worden van het bedrag afgetrokken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.