
Gemeenten krijgen vanaf 1 januari 2022 de mogelijkheid om pv-panelen op daken van gebouweigenaren te verplichten. Hiervoor moet de wet Besluit bouwwerken leefomgeving worden aangepast, verwoord in een conceptnota. Reageren op de wet kan door een internetconsultatie. Dit kan nog tot 5 februari 2021.
In 2019 onderzocht minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat al de mogelijkheid om gemeenten meer bevoegdheden te geven om het duurzaam gebruik van daken af te dwingen.
Voldoen aan BENG-eisen
Volgens de nota worden er geregeld grote nieuwe gebouwen gerealiseerd, zonder dat ze voldoen aan de BENG-eisen. Dat betekent dat ze niet verplicht hernieuwbare energie opwekken. Gemeenten en provincies zien het als een belemmering dat ze geen mogelijkheden hebben om daar aanvullend beleid en regelgeving over kunnen maken. Na deze wijziging hebben ze deze juridische bevoegdheid wel.
Volgend jaar in werking
In de conceptnota staat dat de wijzigingen naar verwachting op 1 januari 2022 in werking treden. Dit is gelijktijdig met de Omgevingswet en het Besluit bouwwerken leefomgeving.
“Aangezien de wijzigingen in dit besluit op zichzelf bezien geen directe gevolgen voor burgers en bedrijven met zich meebrengen, is geen specifiek overgangsrecht voorzien. Gemeenten kunnen de in dit besluit opgenomen bevoegdheden vanaf het moment van inwerkingtreding inzetten”, aldus het ministerie.
Uitstekend idee….!!!!
Ruimte is in dit kleine landje schaars maatschappelijk kapitaal. Eigenaren van grote gebouwen doen een relatief grote beslag op dat beperkt beschikbare kapitaal. Eigenaren van grote gebouwen hebben kennelijk veel te besteden, anders kunnen ze geen grote gebouwen neerzetten. Een groot dak zonder zonnepanelen is verspillen van ruimte. Dit initiatief voorkomt dat elders landbouwgrond of industriegrond wordt verspild met aanleg van zonneparken.
Eigenlijk is dit een soort maatschappelijke dienstplicht, maar dan niet met tijd maar met kapitaal. Terwijl het uiteindelijk geen geld kost. Een soort belasting betalen in natura wat je later weer terug krijgt en waarvan je het rendement zelf mag houden….
Hiermee wordt automatisch bereikt dat de sterkste schouders letterlijk ‘de zwaarste’ lasten gaan dragen.
Wie dit bedacht heeft verdient een lindje.
pardon; Lintje
Hier komt nog bij dat zonnepanelen goedkoper zijn dan dakpannen.
Wie heeft / maakt een goed en goedkoop systeem om willekeurige zonnepanelen als totale en enige (dus ook waterdichte) dakbedekking te gebruiken?
Spaart weer dakpannen uit. Indien mogelijk zelfs gecombineerd met PVT panelen.
Probleem hierbij is wel dat ik nu al meerdere keren heb meegemaakt dat je je gebouw niet meer verzekerd krijgt. Daar gaat onze vereniging (postcoderoos) nu mogelijk failliet aan.