fbpx
Nieuws

Aanpak ventilatie te duur voor scholen

Minister Arie Slob (Onderwijs) heeft eind vorig jaar 360 miljoen euro beschikbaar gesteld om de ventilatie in schoolgebouwen te verbeteren. Toch is dit volgens veel schoolbesturen en gemeenten niet voldoende om aan de ventilatie-eisen te voldoen. Dat schrijft de PO-raad, de VO-raad en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brief aan minister Slob.

Financiën

De subsidieregeling gaat uit van cofinanciering, waarbij het Rijk 30 procent van de kosten op zich neemt en gemeenten en schoolbesturen gezamenlijk de overige 70 procent. Maar volgens de briefschrijvers komen scholen nu al geld tekort, wat vaak ten koste gaat van de inzet voor onderwijspersoneel. Ook gemeenten worstelen met budgetten voor onderwijshuisvesting. Hierdoor leggen gemeenten de verantwoordelijkheid bij de schoolbesturen neer.

Daarnaast willen scholen niet alleen de ventilatie aanpakken, maar naar het geheel van schoolgebouwen. Bijvoorbeeld om aanpassingen voor passend onderwijs te realiseren. Volgens de schoolbesturen maken de huidige regels een efficiënte en kostenbesparende verbetering erg moeilijk.

De PO-Raad, VO-raad en VNG vragen minister Slob daarom ook op een integrale aanpak gericht op onderwijskwaliteit en gezondheid en op energieneutrale en frisse schoolgebouwen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.