fbpx
Nieuws

Gasverbruik in 30 jaar gehalveerd

Gasverbruik in 30 jaar gehalveerd

Het gasverbruik van Nederlandse huishoudens is de afgelopen 30 jaar bijna gehalveerd, van gemiddeld 3145 kubieke meter in 1981 tot 1617 kubieke meter in 2010. Met dank aan de HR-ketel.

Dat staat in een vandaag verschenen rapport van de brancheorganisaties Energie-Nederland en Netbeheer Nederland.

Het rapport schrijft de daling toe de opkomst van de HR-ketel en de betere isolatie van woningen. De HR-ketel bestaat dit jaar exact dertig jaar. Het elektriciteitsverbruik is sinds 2008 eveneens afgenomen. Dat komt vooral doordat huishoudelijke apparaten die veel stroom verbruiken bij vervanging worden ingeruild voor een zuiniger apparaat.

Tot 2008 was er vooral sprake van een gestage groei. In dat jaar bereikte het elektriciteitsverbruik per huishouden een piek van 3558 kWh. Dit had vooral te maken met de populariteit van energievretende luxegoederen als wasdrogers, vaatwassers, diepvriezer en het toenemend gebruik van computers. Na een piek in 2008 is het verbruik gedaald naar 3480 kilowattuur in 2010. Het totale energieverbruik neemt overigens wel toe door een toename van het aantal huishoudens. In 2010 steeg het cijfer daardoor zo’n 2,5 procent.

Tarieven

De Nederlandse energietarieven, exclusief belastingen, behoren volgens de brancheorganisaties tot de laagste in Europa. De belastingen maken energie echter relatief duur. In 2011 bedraagt de energierekening voor een huishouden met een gemiddeld verbruik 1650 euro. Van dit bedrag zijn 30 procent gaskosten en 28 procent elektriciteitskosten. De overige 42 procent bestaat uit energiebelasting en btw.

Het volledige rapport Energie in Nederland is hier te downloaden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.